Kvinde drikker vand

Diabetes: 8 tegn, du ikke bør overse

Flere og flere bliver ramt af diabetes 2, og mange går rundt med sygdommen uden at vide det. Men uopdaget diabetes kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred, så det vigtigt, at du holder et vågent øje med symptomerne.

Træthed, tørst eller hyppig vandladning. Der er mange tegn på, at du kan lide af type 2-diabetes, men da symptomerne på sygdommen udvikler sig langsomt, og da de oven i købet kan været relativt svage, er der mange, der går rundt med sygdommen i flere år, før de får stillet en egentlig diagnose.

Type 2-diabetes har efterhånden udviklet sig til en folkesygdom, som rammer alle – også yngre kvinder. Man skønner, at 300.000 danskere har forstadie til type 2-diabetes – såkaldt prædiabetes – og hyppigheden er stigende. Dertil kommer omkring 60.000, der går rundt med forstadier til sygdommen uden at vide det, og som på sigt risikerer at udvikle sygdommen.

Type 2-diabetes hænger ofte tæt sammen med en usund livsstil, og særligt usund kost, overvægt og manglende motion øger risikoen markant for at udvikle sygdommen. Hvis du er i risikogruppen eller har mistanke om, at du har diabetes 2, bør du kontakte lægen. Af hensyn til sygdommens udvikling og livskvaliteten er det nemlig vigtigt, at sygdommen bliver diagnosticeret, og at den rigtige behandling bliver sat i værk. Jo længere tid du går med en uopdaget diabetes, jo større er risikoen nemlig for, at du udvikler forskellige følgesygdomme i form af bl.a. skader på hjertet, nyrerne, øjnene, nervesystemet og følesansen i fødderne.

Kilder: Diabetes.dk, Osmeddiabetes.dk, Netdoktor.dk

Hold øje med symptomerne

Når blodsukkeret stiger, vil der opstå symptomer, som skyldes den høje mængde sukker i blodet. Disse symptomer kan være:

1. Udtalt tørst

Et typisk tegn på diabetes. Da diabetes udtørrer kroppen, vil du opleve konstant tørst, ligesom du vil have svært ved at slukke tørsten.

2. Hyppig vandladning

Både tørsten men også den øgede tissetrang skyldes, at det høje sukkerindhold i blodet trækker væske ud af cellerne og skyller det ud med urinen.

3. Kløe

Særligt i skridtet eller ”fugtige” steder på kroppen, fx i armhulerne, mellem tæerne eller under brysterne. Skyldes at overskydende sukker fra blodet aflejres ved urinrøret, når du tisser eller på huden, når du sveder. Svamp og bakterier har således gode betingelser for at formere sig.

4 .Kvalme og hovedpine

Når man har diabetes, dannes der syrerester i form af acetone i kroppen. Da kroppen kun kan udskille syren gennem udånding eller opkast, opstår der nemt kvalme og hovedpine.

5. Træthed

Når blodsukkeret stiger, kommer der ikke den fornødne energi ud til musklerne og resten af kroppen, og det er med til at dræne kroppen for ressourcer. Så selvom du spiser og drikker, får du ikke noget ud af det, hvilket er med til at du føler dig træt og uoplagt.

6. Føleforstyrrelser

I forbindelse med diabetes kan der opstå skader på nervesystemet, der medfører nedsat følsomhed og ”sovende” fornemmelse i fødder og hænder. Føleforstyrrelserne kan også give dårlig balance, da man ikke kan mærke, når man går.

7. Synsforstyrrelser

Ved diabetes mister øjnene deres spændstighed. Det skyldes den dehydrering, der opstår i kroppen, når blodsukkeret stiger. Synsforstyrrelserne kan dog aftage eller forsvinde, så snart blodsukkerbalancen genoprettes.

8. Problemer med sår og sårheling

Diabetes giver kløe på kroppen. Pga. kløe fra huden, kommer man ofte til at klø hul, og derved opstår der nemt sår, svamp og infektioner. Samtidigt har huden svært ved at hele.

Er du i risikozonen?

Du kan gå rundt med type 2-diabetes uden at have tydelige symptomer. Derfor er det vigtigt at finde ud af, om du er i højrisikogruppen for at udvikle sygdommen. Du er særligt udsat hvis:

  • Dit BMI er over 25
  • Dit taljemål overstiger 88 cm.
  • Du har haft diabetes, mens du var gravid
  • Der er diabetes i din nærmeste familie
  • Du ikke dyrker motion og er fysisk inaktiv
  • Du lider af forhøjet blodtryk

På diabetes.dk finder du en lille test, der fortæller dig om din risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes. Har du mistanke om, at du har sygdommen, bør du altid kontakte lægen, der ved en blodsukkermåling kan konstatere, om du har sygdommen.

Læs også: Tab dig effektivt og forebyg type-2-diabetes: Sådan gør du

Om diabetes 2

  • Rammer primært voksne. Sygdommen kan være arvelig, men udløses i mange tilfælde af usund livsstil som fysisk inaktivitet og usunde madvaner, og kan derfor til en vis grad forebygges.
  • Ved type 2-diabetes mister kroppen gradvist evnen til at optage insulin og/eller producerer ikke tilstrækkeligt insulin, og blodets indhold af sukker bliver derfor for højt.
  • Sygdommen behandles med livsstilsændringer samt medicin, der øger insulinoptagelsen eller produktionen. Efter 10-15 år med sygdommen vil omkring 50 % få insulin.