kvinde børster tænder

Din sundhed sidder (også) i munden

Pæne tænder har ikke kun kosmetisk betydning. Din mundsundhed har også stor betydning for sundheden i resten af din krop. Læs med og bliv klogere på, hvordan tandbørstningen er med til bl.a. at holde hjertet sundt.

De fleste ved godt, at det er vigtigt at børste tænder, bruge tandtråd og gå jævnligt til tandlægen for at holde tænderne rene og sunde og forebygge tandsygdomme. Men op mod halvdelen af danskerne ved ikke, at der også er en direkte sammenhæng mellem mundsundhed og sundheden i resten af kroppen, og at dårlig mundhygiejne, øget bakterievækst og tandkødsbetændelse faktisk kan påvirke helbredet.

Påvirker hjertet

Din mund er tæt forbundet med resten af kroppen, og derfor spiller din mundsundhed en vigtig rolle for dit helbred. I mundhulen findes der celler og væv, der har en blodforsyning, og blodet cirkulerer rundt i kroppen. På den måde kan bakterier og betændelse i munden blive ført rundt i kroppen og bidrage til forskellige andre sygdomme.

Forskere har tidligere påvist en klar forbindelse mellem sygdomme i munden og hjertekarsygdomme, og flere nyere undsøgelser viser nu, at bakterier og dårlig mundsundhed har langt større konsekvenser for hele kroppen, end man hidtil har troet.

I befolkningsundersøgelser kan man fx se en forbindelse mellem tandkødsbetændelse og diabetes, stroke, luftvejssygdomme, knogleskørhed, graviditetskomplikationer og en hel del andre almindelige sygdomme.

Dårlig mundhygiejne og sygdomme i kroppen

Hjertekarsygdom

Dårlig mundsundhed og tandløsning kan medvirke til hjerteanfald og åreforkalkning. En undersøgelse fra Tandlægeskolen ved Københavns Universitet tyder på, at hjertekarsygdom hænger sammen med paradentose (tandkødsbetændelse), da bakterier fra munden kan føres med blodet, trænge ind i hjertets kranspulsårer og skabe betændelse. Forskere har også påvist, at risiko for at blive ramt af et første hjerteanfald øges knap 30% hvis du samtidig lider af alvorlig tandløsning.

Lungesygdomme

Der er ikke påvist en direkte sammenhæng mellem KOL og tandsygdom, men undersøgelser viser, at dårlig mundhygiejne og tandsygdomme er forbundet med forværring af KOL, ligesom der er en sammenhæng mellem lungebetændelse og skadelige bakterier fra mundhulen, særligt hos svagelige og ældre med dårlig mundhygiejne.

Alzheimers

Nyere forskning viser, at der muligvis er sammenhæng mellem paradentose og Alzheimers. Det skyldes muligvis en særlig bakterie, der forårsager paradentose, og som er fundet i hjernen på afdøde Alzheimerspatienter.

Diabetes

Det er velkendt, at folk med diabetes har øget risiko for paradentose, tandløsning og andre sygdomme i munden. Men nu viser undersøgelser, at risikoen for at få diabetes øges, hvis man har betændelse i munden. Det skyldes, at betændelsen kan påvirke blodsukkerreguleringen hos ellers raske mennesker og være en medvirkende årsag til, at man får diabetes.

Knogleskørhed

Knogleskørhed øger risikoen for paradentose og udtynding af knoglerne i bl.a. kæben. Men undersøgelser har vist, at risikoen går begge veje, og at paradentose i sig selv kan øge risikoen for at få knogleskørhed.

For tidlig fødsel og lav fødselsvægt

Undersøgelser viser, at dårlig mundhygiejne kan resultere i for tidlig fødsel og lav fødselsvægt. Ifølge forskerne skyldes det, at dårlig mundhygiejne giver grobund for bakterier, der fra munden kan trænge ud i blodet, og muligvis moderkagen, og sprede sig til fostret.

Leddegigt

Er du disponeret for leddegigt og har samtidig alvorlig paradentose, kan en bestemt bakterie i munden øge risiko for at udvikle leddegigt. Ifølge forskerne fordi begge lidelser er kroniske inflammatoriske.

7 tip: Hold munden ren

  1. Børst tænder med tandpasta med flouorid morgen + aften. Brug mindst 3 minutter med børsten.
  2. Brug tandtråd eller tandstikkere mindst en gang om dagen.
  3. Hold igen med slik og sukkerholdige drikke og mellemmåltider. Sørg for at børste tænder bagefter.
  4. Undgå cigaretter og e-cigaretter. Rygning øger risikoen for tandkødsbetændelse, kræft i mundhulen og kan give skader i munden.
  5. Undgå snus – det kan få tandkødet til at trække sig, irritere mundslimhinden og misfarve tænderne.
  6. Vær ekstra grundig med mundhygiejnen, hvis du tager medicin, der giver mundtørhed, da det øger risikoen for huller i tænderne.
  7. Gå regelmæssigt til tandlægen. Spørg din tandlæge, hvor ofte det gælder for dig. Tandlægen kan holde øje med huller og tegn på andre sygdomme i munden. Desuden kan han fjerne tandsten som ikke kan børstes væk, og som øger risiko for bl.a. paradentose.

Kilder: Bogen ”Din sundhed sidder i munden”, Tandlægeforeningen, Netdoktor, Dinmund.dk