Er det sundest at drikke eller spise sine grøntsager?
Er det bedst, at du spiser et æble eller presser dit frugt og grønt til juice?
Umiddelbart vil mange nok håbe på, at svaret er det sidste, så man fortsat kan slubre sin hindbær-mandel smoothie i sig og smide et par kilo med en effektiv juice-faste. Men svaret er kort og godt, at det er bedst at spise frugt og grønt, fortæller Trine Enevold Grønlund, der er ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen, og forklarer hvorfor:
– Hvis du presser en gulerod i stedet for at spise den, er der en hel masse kostfibre, der går tabt og formentlig også nogle vitaminer og mineraler, siger hun.
Derudover er det også sandsynligt, at du kommer til at indtage flere kalorier.
– En del af mæthedsfornemmelsen består i, at maven arbejder. Når den gør det, bliver der nemlig sendt nogle signaler til hjernen om, at du er mæt. Men når der er tale om juice eller saft, har maven ikke noget at arbejde med, og derfor bliver der ikke sendt de samme mæthedssignaler, siger hun.
Skal du så helst lade være med at drikke presset grønt og frugt?
– Nej, juice og saft er fint nok, du skal bare ikke lade det udgøre hele din daglige ration af frugt eller grønt. Men du kan godt drikke et glas om dagen og tælle det med som en af de i alt anbefalede seks stykker frugt og grønt om dagen, siger hun og fortæller, at det forholder sig anderledes, når det kommer til smoothies. I hvert fald de hjemmelavede.
– Laver du en smoothie med for eksempel et æble, en rødbede og en gulerod, kan du godt tælle de tre med i det samlede regnskab, fordi fibrene, vitaminerne og mineralerne er bevaret, når du blender frem for at presse, siger hun. Hun fortæller dog, at du skal drikke smoothien med det samme.
– Når du blender dine frugter og grøntsager, bliver overfladen på dem større, og dermed er de også mere følsomme over for iltning, hvilket gør, at vitaminindholdet bliver hurtigt nedbrudt. Derfor tæller de smoothies, du kan købe, også "kun" som et styk frugt eller grønt, selvom de måske indeholder flere.
Sådan får du mest ud af dine grøntsager
Jo, mere dine grøntsager er forarbejdede, des flere vitaminer og mineraler går tabt. Dermed kan man argumentere for, at du skal spise dine grøntsager og frugt rå. Men det vil ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen Trine Enevold Grønlund ikke råde til.
– Det vil mange hurtigt køre træt i. Derudover er der også risiko for, at du kommer til at spise meget ensidigt. For det er nok de færreste, der for eksempel vil spise rå persillerod. Så det bedste råd, når det kommer til grøntsager, er variation: Spis dem rå, kogte, bagte, purerede og så videre, så du får nok af dem.