Sissel Møller løber

Fejlen, vi alle har lavet inden løbeturen

Husker du altid opvarmningen, inden du tager afsted på din løbetur? Og er du overhovedet klar over, hvordan du bedst forbereder kroppen på den motion, du skal til at lave? Der er nemlig en særlig type af opvarmning, der er essentiel, når du skal gøre benene klar til at præstere, fortæller løbecoach Sissel Møller.

Der er mange af os, der bare binder løbeskoene, smækker døren og løber afsted uden at varme kroppen op først. Men hvis man spørger løbecoach Sissel Møller, er det vigtigt, at vi husker at bruge lidt tid på at gøre benene klar til at præstere.

”Det er en rigtig god idé at lave noget opvarmning, inden du løber afsted. Det behøver ikke at tage lang tid, men en lille smule kan gøre en stor forskel. Du kan ikke bare åbne døren og spurte afsted,” fortæller hun.

Opvarmningen er vigtig for at forebygge skader, men på den korte bane sørger en korrekt opvarmning også for, at din krop er klar til det, der skal ske.

”Kroppen kan godt være lidt stiv, hvis du har siddet ned en hel dag på kontoret, eller hvis du er rullet ud af sengen og løber lige fra morgenstunden”, uddyber Sissel Møller.

stræk2.jpg

Hvad er den bedste opvarmning?

Statiske og dynamiske stræk

Statisk: Statiske stræk er stillestående. Det er de klassiske stræk, vi kender, hvor man holder en øvelse i for eksempel 30 sekunder.

Dynamisk: Dynamiske stræk er i bevægelse. Det er de stræk, hvor du hele tiden bevæger kroppen, mens du strækker. Dynamiske stræk giver dig varme i kroppen, fordi du hele tiden er i bevægelse.

Det er nok de færreste af os, der kan sige sig fri for at have lavet de helt klassiske udstræk inden en løbetur. Det kan være at holde vores fod oppe på ballen i 15-20 sekunder eller at sætte foden op mod muren og læne os lidt fremad. Men selvom det føles som en nem måde at få gang i benene, er det en helt forkert tilgang ifølge Sissel Møller.

"Det giver dig ikke varme i kroppen", fortæller hun og fortsætter:

stræk1.jpg

"Det er bedst at lave dynamiske stræk – altså stræk, hvor du er i bevægelse. Det hjælper med at få varme i din krop, og så hjælper det med at vække dit nervesystem, så du er klar til at bevæge dig."

Dynamiske stræk kan for eksempel være, at du svinger benet frem og tilbage, så du skiftevis sparker benet frem foran dig og bagud.

"Det vigtigste er bare, at du ikke står stille", afslutter Sissel Møller.

tisstekst.jpg

Om Sissel Møller, 29 år

  • Uddannet løbecoach, kostvejleder og vejleder i positiv psykologi
  • Tidligere eliteløber
  • Tilbyder diverse forløb på sisselmoeller.dk
  • Deler løbetips på Instagram under navnet @sisstiss eller på Tiktok @sisselmoeller