6 tips til at finde din passion & få mere overskud
Virker hverdagen lidt leverpostejsgrå? Her er 6 konkrete tips til at finde din passion – og få mere overskud og glæde ind i dit liv.
1. LYT TIL DINE DRØMME
Skab plads til dine drømme og længsler. De er IKKE tilfældige – det er derimod dem, som fortæller dig, hvem du virkelig er, og hvor din passion ligger.
SÅDAN GØR DU: For at finde passionen, kan du helt konkret tegne en blomst med 4 store blade og en rund midte. Spørg dig selv og noter (gerne flere ting) i hvert blad: 1. blad: Hvad elsker jeg at lave? 2. blad: Hvad er jeg god til? 3. blad: Hvad spørger folk mig til råds om? 4. blad: Hvad vil folk betale mig for? Hvad er det gennemgående tema? Noter det i blomstens midte, den såkaldte ”genizone”. Du har fundet din passion! Har du først fundet den, vil det øge din udstråling og power, og du vil opleve at virke magnetisk på andre mennesker.
2. RYD OP I DINE TANKER
Sluk for de dårlige tanker om dig selv. Where attention goes – energy flows! Universet er en stor kopimaskine af dine tanker og følelser, og derfor skal du sørge for at fylde hovedet med kærlighed til dig selv. Her er meditation en god ting for at skabe ro i hjernen, der hele tiden spytter tanker ud. Og når der er større mellemrum mellem tankerne, vil du også spytte færre dårlige tanker ud om dig selv.
SÅDAN GØR DU: Helt konkret kan du prøve at stille dit ur på telefonen fire gange om dagen og notere dig, hvad du tænker på i det øjeblik. Hvis du kan, så prøv at flytte dine tanker over på noget, som du ønsker dig mere af, som du trives i og brænder passioneret for. Gør du det tilstrækkeligt mange gange, vil passionen udfolde sig mere og mere i dit liv.
3. STYR EFTER DIN INDRE GPS
Dine følelser er dit indre styresystem. De tunge følelser affødes af negative tanker og drager dig væk fra dit livsformål og dine passioner. Den lette følelse affødes af positive og fokuserede tanker og fortæller dig, at du er på passionens rette spor.
SÅDAN GØR DU: Din vigtigste opgave er faktisk at følge din lyst. Øv dig i at mærke, om tankerne føles tyngende eller lette? I stedet for at tænke på, hvordan du optimerer din tid, så skal du fokusere på, hvordan du optimerer din energi. Hvad giver dig energi? Motion, mad, en kop kaffe med en veninde? Skal du sige nej til en opgave eller farvel til en relation? Mange har udviklet sig til at passe ind i en bestemt form; om det er flinkepigen, den sjove, kloge eller den stille. Det er den form, skal give slip på, for at finde ind til den, du virkelig er.
4. GIV SLIP PÅ KONTROLLEN
Når du vil opnå noget, så er opskriften følgende tre trin: intention – attention – no tension. Din primære opgave er at sætte en klar intention for, hvad du vil opnå. Dernæst skal du fastholde din opmærksomhed (attention) på det ved at handle, og til sidst men ikke mindst skal du slippe kontrollen (no tension). Giv slip på at regne ud præcist, hvad udfaldet bliver af dine handlinger − det gør kun, at tankerne kører i ring om noget, du alligevel ikke kan forudsige. Du skal vide, at alt er godt og udfolder sig lige, som det skal.
SÅDAN GØR DU: Helt konkret kan du stoppe tankemylderet ved at zoome ind på det, du gerne vil opnå og fastholde dit fokus på det. Når først du har haft fokus på en tanke i 68 sekunder, så har tanken energimæssigt fået nok momentum til, at den SKAL manifestere sig. Før eller siden. Og derfor kan du trygt slippe kontrollen.
5. SLIP OFFERROLLEN
Tilgiv noget oftere! Negative tanker skaber negative følelser, der igen skaber dårlig og sygdomsfremkaldende kemi i din krop. Vær venner med dig selv, lad være med at gøre dig selv til et offer, og vær varsom med, hvad der kommer ud af din mund. Stil dig selv spørgsmålet: Ville du være venner med en, som snakkede, som du gør til dig selv? Sæt dig selv fri, du er ikke offer for dit eget liv, men derimod skaberen af din egen virkelighed, så brug din viljeskraft til at fokusere på det, du vil have mere af – ikke mindre af.
SÅDAN GØR DU: Prøv på 3-5 sætninger at nedskrive det, du gerne vil med dit liv, formuleret i positiv nutid. Hvis du gør det og læser den nye historie dagligt, når du lige er vågnet, så er hjernen i såkaldt ”alfabølgeniveau”, og du ”skriver” altså direkte ned i underbevidstheden. Øvelsen træner dig i at fokusere på din passion og dine ambitioner, og det vil hurtigt kunne ses i din oplevede virkelighed.
6. NYD LIVETS KONTRASTER
Livet leves i dualitet. Det indeholder både lys og mørke, kærlighed og had, tunge og lette tanker. Findes den ene pol ikke, eksisterer oplevelsen af den anden pol heller ikke. Kommer vi i god kontakt med det, vi ikke vil have, får vi også endnu større klarhed på det, vi vil have. Så nyd kontrasten.
SÅDAN GØR DU: Er du i en fase med modstand, kan du helt konkret spørge dig selv, og notere dine svar: 1) Hvad tvinger situationen mig til at gøre? 2) Hvad afholder den mig fra? Svarene på de to spørgsmål vil lære dig at håndtere kriser med lethed. Når du har noteret dine svar, kan du som regel sjusse dig frem til, hvad du skal gøre. Det kan være, du skal slippe kontrollen eller finde fred med fortiden. Så må du bruge din viljes kraft og gå ind og give slip. På den måde lærer du af kontrasten og øver dig i at nyde processen og ikke at knytte dig til resultatet.
EN PASSIONERET HJERNE
Moderne forskning viser, at hjernen er plastisk. Det vil sige, at den hele tiden laver om på sine forbindelser mellem nervecellerne, f.eks. når vi lærer nye ting. Det er den plastiske hjerne, vi arbejder med, når vi vil være mere passionerede og ændre vores tankemønster.
Der er 300.000 milliarder forbindelser i vores hjerne, som populært sagt hver især udgør forskellige overbevisninger, f.eks. ”jeg må ikke være den, jeg er” eller ”jeg ser tyk ud i den her kjole”. Vi har bekræftende tanker, såvel som negative. Når vi ændrer vores tankemønster i en mere positiv retning og søger at fokusere mere på de bekræftende tanker, forandrer hjernens kemi sig. Det udløser mere overskud og energi i kroppen.
Kilde: Coach Susanne Frandsen.
VI HAR TABT PUSTEN!
Ifølge en Gallup-undersøgelse fra 2012 lever hele 70% af danskerne et liv uden passion. Samtidig fratræder 40% af alle nyansatte, ifølge en DJØF-undersøgelse fra 2013, inden for det første år. Sundhedsstyrelsen peger på, at 3,14 millioner danskere har en krop, ”der larmer”. Det viser tal fra 2015.
− For mig er der en meget klar sammenhæng mellem vores sundhed og at være i kontakt med sin passion. Hvis du køber dig ind på tanken om, at vi alle er her med et formål, så vil du i den tid, du ikke er i kontakt med det formål, føle dig fanget eller som et offer. Du er i hvert fald ikke sådan rigtig levende i alle celler, siger coach Susanne Frandsen.
LÆS OGSÅ: Tips til at leve i nuet og blive gladere
LÆS OGSÅ: Mindfulness: 3 øvelser, der giver indre ro og mere overskud
LÆS OGSÅ: Mindfulness for begyndere: Bliv klogere på den meditative træningsform