fit tester yin yoga: Hvad gør den meditative træningsform ved din krop?
Ahh, bare lidt mere, please! Det føltes som ren massage af både krop og sind, da fit living-redaktionen testede den meditative træningsform yin yoga. Tag med, og prøv den nye, blide yogavariant.
En times ro. 60 minutter i stilhed med mig og min krop. Åh ja, please. Hvor de eneste lyde er bølgerne fra Øresund, der kan høres gennem den åbne altandør, de andres puslen på yogamåtterne rundt om mig – og selvfølgelig yogainstruktør Mai Phams stemme, når hun med lange minutters mellemrum guider os gennem stillingerne.
Hele fit living-redaktionen er på gulvet hos Temple Yoga i Tårbæk denne sene eftermiddag, hvor vores kontortrætte kroppe bliver sluppet løs i lange, befriende stræk, der føles som at blive trukket og masseret af usynlige hænder.
Vi har sokker og lune bluser på efter råd fra Mai. For det er ikke meningen, at vi skal have pulsen op. Tværtimod er hele ideen, at vi skal have den ned, helt ned. I modsætning til hatha yoga, som Mai også underviser i, handler yin yoga nemlig ikke om at styrke muskler og kroppens ydre lag, men om at trænge dybt ind i kroppens bindevæv, udvide fleksibiliteten, løsne blokeringer og stimulere energibanerne. Alt sammen for at skabe et øget flow af energi.
- Det har en helende effekt på kroppen og dens organer, siger Mai og forklarer, at i dagens session er det særligt lever og galdeblærer, der får en kærlig behandling med stillinger, der har navne som „wild child pose”, „shoelace pose” og „seated twist pose”. Jeg kan ikke lige eksakt fornemme effekten på min lever, men jeg kan mærke, at min krop giver sig på en måde, som jeg slet ikke anede, at den i dén grad har længtes efter.
SE OGSÅ: Fokus på yoga: Kan du tabe dig og komme i fantastisk form på måtten?
Godt for en stivbenet løber
I yin yoga udføres hver stilling i et roligt tempo og holdes i længere tid, typisk mellem tre til fem minutter, fordi det netop gør bindevævet mere elastisk. Alle foregår enten siddende eller liggende, og selv om jeg er udfordret på smidigheden – man ville jo ligesom godt kunne komme lidt længere ned end bare at bøje nakken i en shoelace pose, hvor vi strækker overkroppen frem over krydsede ben – så tænker jeg undervejs, at yin yoga kan alle uanset form og yoga-erfaringer få udbytte af. Selv en stivbenet og inkarneret løber som jeg kan være med uden at falde helt ved siden af.
Som en sovende svane
-Yin yoga er en meditativ træningsform. De lange stræk på op til fem minutter giver dig tid til, at du kan fordybe dig og finde en indre stilhed. Du kan have fokus på dit åndedræt, mens du mediterer dig ind i strækkene, og det er med til at forbedre din koncentrationsevne, siger Mai og forklarer, at på hver indånding skal vi trække vejret dybt ned i maven, som skal bule ud. Mens maven modsat skal blive flad på udåndingen.
SE OGSÅ: Stræk dig dejligere med disse 5 yogaøvelser
Det er let at finde rytmen, og der er god tid. Indimellem rigtig god tid. For Mai tager tid på hver stilling, som vi slipper med at skulle holde i tre og ikke de fem minutter, som øvede yin-yogier kan klare.
- Nu er der et minut tilbage, siger Mai, mens vi ligger fuldstændig strakt i sleeping swan pose med armene foran hovedet, ét ben bøjet under kroppen og det andet trukket helt bagud. Det niver lidt i skroget, der giver sig i alle led, men det er samtidig dét, der føles så helt igennem skønt, at kroppen bare vil have mere. 54 minutter er allerede fløjet afsted, og min krop har slet, slet ikke fået nok. Faktisk er vi kun lige begyndt på at afvikle spændinger fra top til tå, synes jeg, da Mai runder af med „savasana”– en afslappende yogastilling.
SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du dyrker yoga?
Og så er der havdyp...
De sidste seks minutter af sessionen kan vi putte os under et varmt tæppe og dække øjnene med en lille pude, hvor vi lukker og slukker helt, mens Mai guider os gennem en afspænding og tillader os at ligge stille med vores tanker og lyden af bølgerne, der slår mod stenene i vandkanten. Og faktisk er der ikke rigtig nogen tanker, bemærker jeg. Bare en varm og afslappet krop, der har sluppet kontorstivheden og nyder at ligge på en yogamåtte i et lyst og luftigt rum omgivet af søde kollegaer … der lige om lidt skal have et meget koldt havdyp.
Som en ekstra lille treat slutter hver yin yoga-session nemlig med en frivillig dukkert i Øresund, der ligger lige uden for døren. Det giver et fantastisk endorfinkick, der får blodet til at rulle i kroppen. Fuldstændig vanedannede, lover Mai. Jeg havde heldigvis en smule snue i går, så jeg står lovligt over, men Trine og Lone springer i … og er ikke til at drive op igen. Konklusionen fra resten af redaktionen er entydig, mens vi nyder synet af badenymferne og sipper varm ingefærte … yin yoga, det skal vi bare igen!
SE OGSÅ: fit tester vinterbadning: Gør det dig mere sund & glad?
HVORDAN VAR YIN YOGA?
Mette Legarth: Yin Yoga foregår i et meget roligt tempo, og selvom stillingerne ikke er særlig krævende, er det alligevel lidt hårdt at holde dem i tre til fem minutter. Timen gik lynhurtigt, men jeg nåde at få følelsen af fuldstændig ro. Bagefter kunne jeg mærke, at min krop havde arbejdet, og jeg følte mig utrolig afslappet.
Mette Kyvsgaard: Øvelserne var ikke så udfordrende, men varigheden af hvert stræk gjorde, at jeg virkelig kunne mærke, hvordan led og muskler blev strakt ud. Jeg havde en behagelig følelse af velvære og smidighed i kroppen efterfølgende.
FITS VURDERING
”Nej, er det allerede slut?” var min første tanke, da vi lagde os under tæpperne for at runde af med afspænding. Min krop havde slet, slet ikke fået nok af øvelsernes lange stræk, hvor ømme muskler og stivhed virkelighed blev forvandlet til ren og varm velvære. Det er ikke motion og træning af muskler, men snarere ”massage” af både krop og sind. Og en helt perfekt måde at komme ned og hjem i kroppen på, hvor du kan mærke, hvad den i virkeligheden længes efter.
Kondition: 1/6
Styrke: 2/6
Smidighed: 6/6
Sjovhed: 3/6
Kropsbevidsthed: 6/6
Mental bonus: 6/6
SE OGSÅ: Få yogalærerens guide til flad mave nu!
SE OGSÅ: Tag med på surf- & yogaeventyr i Portugal