Et portræt af Helle Christensen, som har fået styr på sit kolesteroltal ved hjælp af sund kost og gåture.

Da Helle fik konstateret forhøjet kolesterol, tog hun en vigtig beslutning

Det kom som en stor overraskelse for Helle Christensen, da hun fik konstateret forhøjet kolesterol. I stedet for at tage medicin, valgte hun at ændre sin kost og begynde at motionere, og så faldt kolesteroltallet.

For 10 år siden gik Helle Christensen på pension, og i den forbindelse bestemte hun sig for at få lavet et rutinetjek ved lægen, blot for lige at forsikre sig selv om, at alt var okay. 

Helle har aldrig fejlet noget nævneværdigt, ikke engang en influenza har bidt på hende igennem livet. 

Overraskelsen var derfor stor, da Helles læge måtte meddele hende, at blodprøverne viste et forhøjet kolesteroltal. Ret meget for højt endda. Hvor kolesteroltallet helst skal ligge på fem eller gerne lidt under, var Helles på 7,8.

"Jeg blev meget overrasket over den besked, for jeg havde intet bemærket, og lægen var faktisk også selv overrasket, fordi jeg ikke var overvægtig eller fejlede andet, så derfor mente hun, at det måske var genetisk," fortæller 77-årige Helle

Hun blev herefter rådet til at tage kolesterolnedsættende medicin, et forslag Helle vægrede sig ved, da hun aldrig havde taget piller for noget tidligere, men efter lægens anvisning startede hun med at spise statiner, der går ind og forhindrer leveren i at danne kolesterol og dermed sænkes kolesteroltallet. 

Efter tre måneder valgte Helle dog en anden vej. Hun fik kendskab til Anette Harbech Olesens bog om kost og kolesterol, og bestemte sig for at afprøve, om hun ved at omlægge sin kost og dyrke mere motion kunne få kolesteroltallet ned.

"Jeg vidste jo godt, hvad det var, der ikke var så godt at spise, men nu skippede jeg alt med sukker, hvidt brød og kage og spiste i stedet masser af grøntsager, avocado, mandler og ekstra jomfru olivenolie, men jeg blev ikke fanatisk på nogen måde. 

Når vi var ude at spise, spiste jeg det, de andre fik, og jeg tog også en is eller et stykke kage, når børnene kom på besøg, eller der var fødselsdag, så jeg synes ikke, det var svært at lægge kosten om. Det sjove er jo, at når du først vænner dig til ikke at spise en masse sødt, så savner du det ikke."

"Jeg savner det i hvert fald overhovedet ikke, og jeg kan også mærke, at jeg får det meget bedre ved at spise sundere. Jeg får mere energi og har en lettere fornemmelse i kroppen," siger Helle, som bor i Odense med sin mand tæt på børn og børnebørn.

Daglige gåture

De sunde tiltag viste hurtigt gode resultater. Efter cirka tre måneder var Helles kolesteroltal røget ned på 6,8 for derefter at komme helt ned på 5,3. I dag ligger det stabilt på 6, som passer fint til Helles alder.

"Da jeg fik de nye tal, blev jeg super glad. Det var jo helt fantastisk, og min læge sagde også, at det godt nok var stærkt gået," siger Helle, der samtidig med, at hun satte skarpt fokus på sin kost, begyndte at dyrke motion. 

Hun meldte sig til gymnastik, som hun stadig går til én gang om ugen i vinterhalvåret, og så begyndte hun at gå. Daglige ture på fire til fem kilometer enten sammen med veninder eller alene.

"Jeg elsker at gå mine ture. Jeg har det så dejligt, når jeg kommer hjem, og jeg er sikker på, at det også har en effekt. Jeg har det bare fantastisk. Sådan er det jo, når man er glad for livet, og det er så dejligt selv at kunne gøre lidt for, at jeg forhåbentlig kan blive gammel og stadig have det godt.

 Jeg vil gerne holde mig rask og rørig hele livet, og jeg nyder at kunne holde mig aktiv sammen med min to børn og tre børnebørn," siger Helle, der har en fast hente- og hyggedag med sit yngste barnebarn på ni år, mens hun gerne er sammen med de ældste på 15 og 17 i weekenderne.

Nemme kostråd

Helles faste kostrutiner består af tre måltider om dagen samt eftermiddagskaffe – dog uden kage. Morgenmaden er havregryn med lidt rosiner og mandler og så et stykke rugbrød med fedtfattig ost. 

Frokosten er den samme hver dag – en sildemad med tilbehør som avocado eller æg – og aftensmåltiderne er typisk magert kød eller fisk med grønt eller vegetariske retter.

"Jeg elsker spidskål, som jeg blander med alt muligt efter årstiden. Jeg er meget glad for den kogebog, Anette har lavet, fordi den gør kosten så nem at gå til, og så er opskrifterne god inspiration. 

Det er tilgængelig mad, der er enkelt og overskueligt. Og skal vi noget i weekenden, hvor jeg får serveret mad, jeg normalt ikke spiser, så er jeg bare lidt mere påpasselig med min kost i løbet af ugen," siger Helle, der hver dag glæder sig over, at hun valgte at lægge kolesterolmedicinen på hylden.

I dag får Helle tjekket sit kolesteroltal én gang om året. Hendes læge mener godt nok, at der sagtens kan gå to år imellem, fordi Helle spiser så sundt, som hun gør, men hun vil selv gerne have det tjekket årligt.

"Det er bare lige for at være sikker, for jeg kunne jo heller ikke mærke det, da mit kolesteroltal var meget højt sidste gang, men jeg kan til gengæld godt mærke, at jeg har fået det bedre efter, jeg har lagt min kost om. 

Det er en stor tilfredsstillelse for mig, at jeg ved at spise og motionere kan få det godt, så jeg ikke skal tage medicin resten af livet."

Helle Christensen, 77 år

Fravalgte kolesterolmedicin og omlagde i stedet sin kost og begyndte at dyrke motion for at holde det høje kolesteroltal i skak.