Gå dig sund, slank og stærk

Gå dig sund, slank og stærk

En gåtur i god fart er en genial motionsform, der både slanker og booster din sundhed. Og du kan oven i købet forbrænde 300 kalorier i timen. Læs med her og få endnu flere fordele ved at gå.

En ny analyse af danskernes motionsniveau viser, at vi bliver bedre og bedre til at gå. Over halvdelen af danskerne går tur på mellem 10-29 minutter, når de går. 80 % går tur i moderat tempo og cirka 25 % går over 5 gange om ugen. Generelt viser analysen, at danskerne bruger gåturen som transport og som en sund motionsform, der let kan tilpasses en travl hverdag.

DERFOR SKAL DU GÅ EN TUR

At vi er vilde med at gå er der god grund til. En rask gåtur er nemlig en genial motionsform, der gør underværker for din sundhed, slanker og forebygger stress. Det virker mæsten for godt til at være sandt, men en gåtur har ovenikøbet også en fantastisk effekt på dit velvære og din mentale sundhed. 

Vi har listet de bedste fordele ved at gå en tur:

- Gang frigiver signalstofferne serotonin og dopamin. Disse stoffer spiller en rolle i regulerignen af dit humør. din appetit, søvn, sexlyst, hukommelse, indlæring og tarmenes bevægelse. 

- Du bliver mindre stresset. Når du går som træning, sænker du også mængden af stresshormonet kortisol i blodet. Det gør dig gladere, mere oplagt og motiveret. 

- Kolesteroltal og blodtryk falder. En daglig gåtur gør godt for dit hjerte, da du stimulerer kredsløb og muskler, der kan gøre underværker for dit kolesteroltal og blodtryk.

- Du forbrænder primært fedt. Pga. gåturens lave tempo sammenlignet med en løbetur, forbrænder du primært fedt i stedet for at tære på kulhydratdepoterne. Dermed bliver du heller ikke så sulten efter en gåtur, som hvis du løber en tur.

- Risikoen for knogleskørhed falder. Dine knogler vil prise sig lykkelige for de regelmæssige gåture. Risikoen for at få knogleskørhed i hoften falder nemlig med 40 %, hvis du går jævnligt.

- Du mindsker risikoen for skader. Ved at gå en tur i stedet for at løbe undgår du de mange hårde stød gennem kroppen, der kan være hårdt for dine led.

- Få faste balder og flad mave. Dine baldemuskler, baglår, forsiden af lårene samt mave- og rygmuskler kommer på hårdt arbejde, når du går aktivt og med lange skridt. Så det er bare med at komme afsted!

SE OGSÅ: fit tester: Kan et lille armbånd booste din sundhed?

GÅTURE PYNTER PÅ KALORIEREGNSKABET

Er vægttab dit primære mål med at træne, så er gåture et godt redskab. Går du 30 minutter, forbrænder du naturligvis mindre, end hvis du løber 30 minutter med høj intensitet. Men hvis du skal vælge mellem at gå og løbe 5 kilometer, er forskellen på dit energiforbrug ikke så stort. Derudover kræver en gåtur ikke en lang restitution, så du kan hurtigt komme afsted igen. 

10.000 skridt om dagen er et godt gennemsnit at sigte efter, men er dit mål at tabe dig, skal der flere skridt under skoene. Se her:

Vil du være sund og få helbredsgevinsterne ved gang, skal du gå ca. 6 km om dagen svarende til 10.000 skridt. Du forbrænder ca. 300 kcal.

Vil du holde vægten under kontrol skal du op på 12.000 skridt svarende til ca. 7 km om dagen og minus 360 kcal på kaloriekontoen.

Vil du tabe dig, skal du op på 16.000 skridt om dagen svarende til ca. 10 km, hvor du forbrænder ca. 450 kcal.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du går 10.000 skridt?

FÅ EKSTRA BONUS PÅ DIN TRÆNING

Brug armene aktivt. Sving dem frem på skift, når du går. Det øger din forbrænding og øger aktiveringen af din kropskerne, så du får en endnu bedre træning af mave- og rygmuskulatur. 

Indlæg øvelser undervejs på din gåtur. Fx lunges, squats og armstrækkere. Snup fem arm-strækkere ved hver bænk, du møder, og 10 englehop for hver rød bil. Det styrker dine muskler og løfter din puls.

Gå på trapper. Det øger intensiteten og giver dine muskler og led ekstra udfordringer og styrker særligt balde- og benmuskulatur. Når du går på trapper, forbrænder du mere energi per skridt, du tager, end når du bare går på fladt underlag. Trappegang kræver derfor lidt tilvænning, hvis du er utrænet.

Gå i bakket terræn. At gå op og ned ad bakker vil ligesom trappetræning løfte din puls og forbrænding, udfordre din udholdenhed og skubbe til din syregrænse. Du behøver hverken stejle eller lange bakker. Selv de mindre kan give god træning.

SE OGSÅ: Sådan forbrænder du kalorier fra sofaen

SE OGSÅ: Så let sparer du 300 kalorier om dagen 

SE OGSÅ: Få flotte lår & stramme balder på 1 måned