Giver dine hovedpinepiller dig hovedpine?
Hvis du over lang tid tager hovedpinepiller for at komme din hovedpine til livs, kan du risikere at få et overforbrug af medicin – og faktisk at få endnu mere hovedpine. Men hvor ofte må du dulme smerterne?
Øjnene brænder, tindingerne dunker, kvalmen er konstant. Hvis du skal igennem arbejdsdagen, er du nødt til at tage to hovedpinepiller. Og fire timer senere, når virkningen er forduftet, to mere. Og så to mere … Det er fint nok, hvis hovedpinepillerne hjælper, og det ikke sker for ofte. Men hvis pillerne ikke længere har samme effekt, eller du tager dem mere end 10-15 dage hver måned, så er det et problem, siger læge og ph.d.-studerende Louise Ninett Carlsen fra Dansk Hovedpinecenter.
"Hvis man tager smertestillende medicin over længere tid, kan kroppen vænne sig til det, og nogle mennesker fortsætter også med medicinen, selvom smerterne forsvinder. Mange ender med ikke at kunne gå nogen steder uden deres medicin, der er blevet en form for sikkerhedsnet", siger Louise Ninett Carlsen, der ser patienter, som tager Panodil hver dag, fordi det er "bare" Panodil.
"Det kan ikke være farligt, når gravide må tage dem, tænker folk. Men nye studier viser, at de kan have en negativ effekt på udviklingen af de mandlige kønshormoner og organer, og vi er ret kede af denne her "bolsje-tilgang" til de mildere smertestillende", understreger lægen.
Mere hovedpine af medicin
Det paradoksale er, at man kan tage hovedpinepiller mod hovedpine – og ende med at få hovedpine af dem. Det sker for 100.000 danskere om året – de fleste er kvinder, og det er også dem, der hyppigst lider af hovedpine. Men hvordan kan man få mere hovedpine af hovedpinepiller?
"Hvis man i forvejen har tendens til hovedpine og over en længere periode tager smertestillende, så kan de smertestillende ende med at vende om på virkningsmekanismen. Så altså i stedet for at afhjælpe hovedpinen, gør de den faktisk værre", forklarer Louise Ninett Carlsen og uddyber:
"Det er stadig lidt af en gåde for os, men har man hovedpine i forvejen, mener vi, at man er i særlig risiko for at udvikle en ekstra hovedpine af for meget smertestillende. Et dagligt og stort forbrug af smertestillende medicin kan simpelthen føre til en medicinfremkaldt hovedpine", siger lægen.
Hun vil ikke kalde det en afhængighed på lige fod med fx afhængighed af stoffer. For der får man et kick, der gør, at man ikke kan fungere i hverdagen, men med hovedpinepiller vil man bare gerne af med smerten, så man netop kan fungere normalt. Det er overforbrug af medicin, som kan føre til medicinoverforbrugshovedpine; en hovedpine oven i den oprindelige hovedpine.
"Hvis man begynder at tage hovedpinepiller forebyggende – for en sikkerheds skyld – er det et klassisk tegn på, at man er på vej ud i sådan et overforbrug, og man skal til at gøre noget andet ved hovedpinen end bare blive ved med at tage hovedpinepiller."
Pause fra pillerne
Hvis du har fået medicinfremkaldt hovedpine oven på din anden hovedpine, er du nødt til at stoppe med medicin for at hitte rede i, hvad der er hvad. Louise Ninett Carlsen anbefaler at lave en hovedpinekalender.
"Du skal registrere, hvornår du har ondt i hovedet, hvornår og hvor mange smertestillende du tager, og om du har ondt andre steder. Det giver både dig selv og din læge et overblik over din hovedpine og dit medicinforbrug", siger lægen.
Hovedpinepillerne skal ud af håndtasken og fuldstændigt på pause i to måneder – også selvom du har ondt i hovedet. Det kan være en hård omgang med influenzalignende symptomer, kvalme og opkast, men der er lys for enden, understreger Louise Carlsen.
"Det voldsomme ubehag er kortvarigt, og de fleste kommer ud på den anden side med kortere smerteanfald, færre dage med hovedpine og en mindre intens hovedpine.
Vær godt forberedt
Når man vælger at sige farvel til hovedpinepillerne, gælder det om at planlægge det godt. Louise Ninett Carlsen anbefaler at sørge for, at omgivelserne er med på den, så de kan hjælpe, og måske sygemelde sig de første par uger.
"Det betyder meget, at man kan tage den med ro. Og så er det vigtigt med information, for jo bedre forberedt man er, des mindre hårdt vil det blive", forklarer Louise Ninett Carlsen og siger også, at man kan få kvalmestillende og sløvende medicin med hjem, og man kan få kontakt til en sundhedsfaglig person, hvis man får det skidt eller har spørgsmål. Men alle vil kunne komme ud af overforbruget, mener hun.
"Der er selvfølgelig nogen, som knækker halsen på det, men så kan de prøve igen. En kold tyrker virker bedst", siger Louise Ninett Carlsen og beroliger med, at det ikke er sådan, at man aldrig må tage en Panodil igen.
"Man skal først arbejde med den tilbageværende hovedpine, når medicinoverforbrugshovedpinen er skrællet af. Der kan fx være udløsende faktorer som stress eller dårlige arbejdsstillinger, og der kan være forebyggende medicin, som kan hjælpe", siger Louise Ninett Carlsen.
"Men man kan godt tage en Panodil eller to, hvis man har ondt i ryggen eller høj feber – det vælter ikke det hele."