Gro Elisabeth Helland

Gro Elisabeth troede hun var gået i overgangsalder - det viste sig at være noget andet

I tre år havde Gro Elisabeth følt sig syg, men oplevede, at hun ikke blev taget alvorligt hos lægen. En ny læge gav hende medicin for højt stofskifte, og efter bare et par uger fik hun det bedre, end hun havde haft det længe.

Da Gro Elisabeth Helland udviklede forskellige sundhedsproblemer som høj hvilepuls, træthed og hedeture i efteråret 2019, troede hun i første omgang, at hun var kommet i overgangsalderen. 

Men hun var kun 45 år og syntes, det var lidt tidligt. Hun gik til lægen med sine symptomer, men oplevede, at hun ikke blev taget alvorligt.

"Jeg har indtryk af, at mange kvinder på min alder, der kæmper med helbredsproblemer, ikke bliver ordentligt undersøgt. Det lader til, at mange får at vide, at det højst sandsynligt bare er overgangsalderen."

I de følgende år fik Gro fik det gradvist værre, og i julen 2022 måtte hun opsøge lægevagten.

"Jeg kollapsede simpelthen. Jeg havde en hvilepuls på over 100, og min krop rystede. Derudover havde jeg så stærke brystsmerter, at lægen troede, det var mit hjerte, der var noget galt med. Jeg blev sendt på hospitalet, hvor der blev taget en masse prøver. 

Da der ikke viste sig at være problemer med mit hjerte, blev jeg sendt hjem med besked om yderligere opfølgning hos egen læge," siger hun.

På det tidspunkt havde Gro fået en ny læge, som var meget dygtig. Den praktiserende læge tog en række blodprøver, der viste, at hun havde et alt for højt stofskifte. Hun opsøgte sin læge en mandag, og onsdag var hun i gang med medicin.

"Jeg havde været i virkelig dårlig form i tre år, men efter et par uger med medicin havde jeg det meget bedre, end jeg havde haft det længe."

Symptomer på højt stofskifte

Nogle oplever, at symptomerne udvikler sig hurtigt og er lette at beskrive og søger derfor hurtigt lægehjælp. Andre oplever en gradvis udvikling af symptomer over flere år.

De mest almindelige symptomer på højt stofskifte er:

  • Indre uro og eventuelt angst
  • Søvnproblemer
  • Hjertebanken, smerter i brystet, tung vejrtrækning
  • Øget svedtendens
  • Vægttab
  • Urolig mave - diarré
  • Uregelmæssig menstruation
  • Smerter i leddene
  • Rystelser, muskelsvaghed
  • Dårligere kondition
  • Struma - hævelse af halsen på grund af en forstørret skjoldbruskkirtel
  • Ufrivilligt stirrende blik
  • Smerter og tryk bag øjnene, hævelse omkring øjnene, dobbeltsyn

Kilde: Helsenorge.no

Medicin med god effekt

Hun undrer sig over, at hun ikke tidligere var blevet udredt for stofskifteproblemer.

"Set i bakspejlet er det jo tydeligt, at jeg havde flere af symptomerne på højt stofskifte. Jeg var meget træt, udmattet, kæmpede med rystelser og skiftevis hedeture og kuldegysninger. Med højt stofskifte er alle kroppens celler i højt gear. Hjertet slår hurtigere, og det gør, at man kan blive meget bange."

2Jeg føler, at der er for lidt viden om højt stofskifte. En ting er den fysiske udmattelse, men det er også psykisk meget hårdt."

Gro er 49 år nu, og overgangsalderen er i gang. Men om det var overgangsalderen, hun kæmpede med fra starten, sideløbende med højt stofskifte, ved hun ikke.

Hvad er årsagen?

  • Højt stofskifte skyldes for høj produktion af hormoner i skjoldbruskkirtlen. Det får alle celler i kroppen til at gå i "højt gear". Behandlingen sigter mod at normalisere stofskiftet, fjerne symptomerne og behandle sygdommen i skjoldbruskkirtlen.
  • Skjoldbruskkirtlen (thyroidea) er en lille kirtel ved strubehovedet på halsen. Den producerer stofskiftehormonerne thyroxin (T4) og trijodthyronin (T3) under nøje kontrol af TSH fra hypofysen, som er kroppens hormontermostat. Stofskiftehormonerne fra skjoldbruskkirtlen føres med blodet til alle celler i kroppen og styrer stofskiftet i cellerne.

Kilde: Helsenorge.no

"Symptomerne er ret ens, og det er ikke altid nemt at finde ud af, hvad der er hvad. Det, at jeg har det bedre med medicin, er under alle omstændigheder en god ting. Min hals er hævet, og jeg har fået smerter ved at synke. Det skal der følges videre op på, men foreløbige prøver afviser, at der er tale om struma. Men jeg var bekymret for struma, før disse prøver blev taget," siger hun.

Ud over medicin mod højt stofskifte er hun på medicin for at sænke hjerterytmen.

"Tilsammen har dette hjulpet mig. Jeg er også opmærksom på at tage vare på min fysiske og psykiske sundhed og kan godt lide at gå ture i naturen for at få ro i sjælen. Det gør mig godt," siger hun.

Stofskifesygdomme

Enkelt sagt handler stofskiftet om at udnytte næringsstofferne i mad og drikke og skille sig af med affaldsstoffer. 

Lavt stofskifte (hypothyroidisme) opstår, når skjoldbruskkirtlen producerer for lidt thyroxin. Alle processer i kroppen er langsommere end normalt. Kroppen går i lavt gear. 

Omvendt, når skjoldbruskkirtlen producerer for meget thyroxin, går kroppen i højt gear, og man får højt stofskifte (hyperthyreoidisme).

En blodprøve, der måler hormonet TSH sammen med frit T4, vil i de fleste tilfælde bekræfte diagnosen. Derudover tages der ultralyd og røntgenbilleder for at kontrollere kirtlens størrelse, form og funktion.

Kilde: Stofskifteforbundet

Konstante humørskift

Gro er også optaget af at spise sundt. Hun har ikke fået nogen særlige råd om det, men hun er selv blevet klar over, at både rigtig mad og motion er vigtigt, når man kæmper med sit stofskifte.

Gro fortæller, at hun kæmper med hormonelle ændringer og konstante skift i sit humør.

"Nogle gange føles det, som om jeg går gennem min anden pubertet. Jeg tror, jeg forstår, hvad unge mennesker kæmper med," siger hun med et grin.

Ubehandlet kan højt stofskifte føre til hjertesygdom, så Gro er glad for, at sygdommen blev opdaget i tide.

"Når hjertet og pulsen kører i højeste gear over flere år, kan det føre til hjertekarsygdom. Jeg føler mig tryg nu. Jeg bliver fulgt op af egen læge en gang om måneden, og hvis jeg glemmer min tablet en aften, vågner jeg rystende næste morgen. Det er tydeligt, at medicinen har en god effekt," siger hun.

Behandling

Alle patienter med højt stofskifte bør vurderes af en hormonspecialist. Målet med behandlingen er at normalisere stofskiftet og behandle sygdommen i skjoldbruskkirtlen.

Graves' sygdom er den mest almindelige årsag til højt stofskifte blandt yngre mennesker. Sygdommen skyldes, at skjoldbruskkirtlen bliver overstimuleret på grund af højt indhold af TSH receptor-antistoffer. Behandlingen af Graves' sygdom starter normalt med thyreostatisk medicin i tabletform. Tabletterne reducerer produktionen af stofskiftehormon i skjoldbruskkirtlen. 

Man vil ofte mærke betydelig forbedring af symptomerne i løbet af to-tre uger. Den videre behandling afhænger derefter af årsagen til det høje stofskifte.

Andre former for behandling omfatter strålebehandling med radioaktivt jod og operation af skjoldbruskkirtlen.

Kilde: Helsenorge.no

Tilrettelagt arbejde

Gro arbejder som sælger og er i princippet ansat på fuld tid, men hun har en arbejdsgiver, som tilrettelægger arbejdet, når der er behov for det.

"Min chef siger, det er bedre at have mig i job på deltid end slet ikke. Alt i alt har jeg ikke været meget sygemeldt, men jeg skal ikke lægge skjul på, at det har været hektiske år med tre børn og alt, hvad det indebærer."

Nu er der kun ét hjemmeboende barn tilbage, da de to ældste studerer i andre byer. Stressen og tidspresset derhjemme er derfor helt anderledes, end da børnene var små.

"Jeg har både gode og dårlige dage. Det er ret individuelt, hvordan mennesker med stofskifteproblemer rammes. Jeg synes desværre stadig, at jeg har for lidt information om min situation, og derfor har jeg nu kontaktet en privat specialist, hvor jeg håber at få mere rådgivning, når det gælder kost og vigtigheden af den."

"Jeg ønsker også at få vejledning om den medicin, jeg tager, og hvordan den over lang tids brug vil påvirke mine vitale organer," siger Gro Elisabeth.

Så mange rammes

Alle mennesker kan få en stofskiftesygdom, men der er en overvægt af kvinder, der rammes. For hver mand, der får en stofskiftesygdom, er der fem kvinder, der får det. Ca. 10 pct. af den kvindelige befolkning vil på et eller andet tidspunkt i deres liv have struma eller stofskifteforstyrrelser.

Kilde: Stofskifteforeningen

På Stofskifteforeningen.dk er der nyttige tips og god information til alle, der lever med stofskiftesygdom.