grønkål

Billig og sund mad: "Trendy" kål er fyldt med særligt gode egenskaber

Grønkål var populær i gamle dage, og nu er den sunde grøntsage tilbage i køkkenet. Og det med god grund: Den er billig, miljøvenlig og rig på fibre og et væld af supersunde næringsstoffer.

I mange år levede grønkålen i skyggen af mere eksotiske grøntsager og blev set som et lidt magert tilbehør i stuvet form eller som ingrediens i suppe.

Men så begyndte vi at tale om superfoods, og pludselig blev grønkål nærmest trendy, hvilket kunne ses i kogebøger og blade, som flød over med en lovprisning af kålens sundhedsmæssige fordele.

Og det er ikke uden grund.

Grønkålstrenden kom fra USA og New York og LA, hvor vegetariske caféer pludselig fik "grønkålssalat" og "grønkålssmoothies" på menuen.

På den berømte vegetariske café The Butcher's Daughter blev der endda solgt T-shirts med den humoristiske og selvironiske tekst: "Vi sælger designergrønkål".

Men hvad er det egentlig, der har fået grønkålen til at blive så populær?

  • Hjæp til dannelse af fx kollagen

100 gram af kålen giver omkring 21 procent af det anbefalede daglige indtag (RDI) af essentielle næringsstoffer. Og så giver 100 gram grønkål 150 procent af det anbefalede daglige indtag af C -vitamin, den vigtige antioxidant, der beskytter os i forkølelsestider og letter jernoptagelse og dannelse af kollagen i bindevæv og hud.

  • Masser af K-vitamin

Og der er også bonus på fx K-vitamin-kontoen, hvor 100 gram grønkål giver hele 824 procent af det anbefalede indtag af det knogleforstærkende vitamin, der også er nødvendigt for blodkoagulation.

  • Kaloriefattig spise - selv som "chips"

Derudover er grønkålen kaloriefattig og særdeles fiberrig, og uanset om du spiser den frisk i en salat eller stuvet, i en gratin, suppe, pasta eller simpelthen som de populære ovnbagte "kål-chips", kan du være sikker på at få et rigtigt næringsboost.

Men det er ikke de eneste goder ved grønkål!

Se herunder fire gange, hvor grønkål er ekstra godt for dig og din sundhed - fra alt fra dit syn til knogleskørhed.

Fire grunde til spise grønkål

Grønkål er ekstra godt for dig, som...

1. Er i risiko for hjerteanfald

Antioxidanten lutein findes i grønkål og tilhører familien carotenoider, en stor familie af fedtopløselige farvestoffer fra planteriget, som i undersøgelser af dyr og raske mennesker har vist sig at reducere inflammation i kroppen. Forskere ved Linköpings universitet undersøgte, om carotenoider også kunne reducere inflammation hos syge mennesker, mere specifikt hos patienter, der har angina, eller som har haft et hjerteanfald. Og resultaterne var positive. Lutein reducerer også åreforkalkning og findes også i for eksempel broccoli, spinat og rosenkål. (Kilde: Linköpings universitet, 2017) 

2. Har behov for at beskytte synet

Fordi lutein også hjælper med at beskytte øjet mod forskellige lidelser. 

3. Er i fare for knogleskørhed

... eller allerede lider af osteoporose, fordi grønkål både indeholder meget K -vitamin, som er nødvendigt for at opretholde en stærk og normal knoglestruktur, samt calcium, der giver stærke tænder og knogler. 

4. Vil forblive sund i vinter

Grønkålens høje C -vitaminindhold beskytter kroppens celler mod oxidativ stress og hjælper dig med at afværge infektioner, forkølelse og influenza.C -vitaminmangel kan også forårsage træthed og svaghed.

Vitaminer i grønkål

Spiser du 50 g grønkål dagligt, får du dækket dit daglige behov for K- og C-vitamin og 25 procent af dit A-vitaminbehov.

Det indeholder grønkål

Næringsindhold pr. 100 gram:

  • 58 kcal/kalorier
  • 4,1 g protein
  • 1,1 g fedt
  • 10,4 g kulhydrat
  • 6,2 g fibre