forbrændning, spinning

Guide: Spin dig i topform

Går du langt uden om spinningtimerne i dit fitnesscenter? Lad være. Du snyder dig selv for en fantastisk træning, der gør din form knivskarp, banker din forbrænding helt i vejret - og oven i købet giver dig mere energi.

Super kredsløbs- og konditionstræning, tårnhøj forbrænding og skånsom motion. Fordelene ved spinning står nærmest i kø for at blive nævnt. Motionsformen er da også lynhurtigt blevet en af de mest populære i de danske fitnesscentre - især blandt kvinder. Er du endnu ikke hoppet på jernhesten? Gør dig selv en tjeneste, og spring ud i det. Udbyttet ligger bare og venter på dig.

„Det fantastiske ved spinning er, at det er let at dyrke. Det kræver ikke en hel masse forberedelse, før du er i gang. Hverken i forhold til udstyr, teknik, koordination eller motorik. Det er bare op på cyklen, så er du i gang, og så vil du oven i købet lynhurtigt mærke, at du bliver bedre,” fortæller Annette Berg, der er spinninginstruktør i fitness.dk og blandt Danmarks bedste kvindelige elitecykelryttere.

Spinning er supereffektiv træning

Kort fortalt foregår spinning på en moderne udgave af en motionscykel. Cyklen indstilles, så den passer præcis til dig, og en instruktør guider dig og resten af dit spinninghold over fiktive bjergpas, gennem hurtige spurter og lange nedkørsler. Lyder det avanceret? Det er det ikke. Tværtimod. Træningen bliver ledsaget af motiverende musik med gode rytmer og ansporende kommandoer fra instruktøren, der leger dig gennem de sveddryppende minutter på cyklen.

Træningen varer typisk en time, og vil du gerne bruge din træningstid supereffektivt, så er spinning den oplagte motionsform. Træningen presser dig der ud, hvor sveden hagler af kroppen, og mælkesyren begynder at melde sig, og det betyder, at ikke bare forbrændingen, men også efterforbrændingen er meget høj.

„En typisk motionist vil få rigtig meget ud af træningen. Det er en hård motionsform, og derfor vil din forbrænding også være væsentlig højere i timerne efter, du har trænet, end den ellers ville være,” forklarer Annette Berg.

Spinning er træning for alle

Det bedste ved spinning er dog ifølge Annette Berg, at alle - uanset form, alder og niveau kan være med. Samtidig mærker du lynhurtigt fremskridt, og det er godt for motivationen til at fortsætte. Mange føler endda, at de får et kick ud af det. Anstrengelserne pumper endorfiner ud i kroppen, og det giver energi og en følelse, der ligner „Runners High”: en lykkefølelse løbere oplever, når de presser sig selv hårdt over længere tid.

Sådan kommer du i gang

De fleste fitnesscentre tilbyder spinning, og for at komme godt i gang er det vigtigt, at du starter med en introduktionstime. Selv om du er i god form og godt kan klare en hårdere time rent fysisk, er det vigtigt, at du får basisteknikken på plads og lærer at indstille cyklen rigtigt. Det gør dig mere tryg, minimerer risikoen for skader og øger chancen for, at du får en succesoplevelse med spinning.

I det hele taget er risikoen for skader ved spinning uhyre lav, fordi presset på bevægeapparatet er væsentlig mindre i forhold til andre motionsformer. I forhold til udendørs cykling og især i forhold til løb er spinning skånsomt, fordi du ikke får så mange stød op gennem kroppen, og fordi du ikke skal bære rundt på din egen vægt. Det reducerer belastningen på led og muskler markant og gør spinning velegnet også til brug ved genoptræning efter skader.

Når du er kommet i gang, så brug noget tid på at finde den instruktør og det musikvalg, der motiverer dig allermest. Der er stor forskel på instruktører og musik, og netop de to faktorer kan være altafgørende for din træning. Giv dig god tid. Spørg andre spinnere, og prøv gerne forskellige instruktører og forskellige tidspunkter på dagen. Variation er godt, og de fleste fitnesscentre har spinningtimer både tidlig om morgenen, midt på dagen, om eftermiddagen og om aftenen, så du kan træne, når det passer dig.

Det eneste minus ved spinning er, at du ikke får trænet overkroppen. Kombinér derfor gerne spinning med styrketræning, når du nu alligevel er i fitnesscenteret, så du også får tonet arme, ryg og mave. Det vil give dig en mere symmetrisk og veltrænet krop, og det behøver ikke tage lang tid. Lav tre omgange af 15 armbøjninger, hvor du har hænderne lige under skulderen, og fingrene pegende fremad. Det vil stramme dine triceps op. Lav derefter tre omgange af 15 armbøjninger, hvor du har hænderne lidt længere ude fra kroppen. Derved får du også strammet dine biceps op.

 Fordele ved spinning

+ Høj forbrænding.

+ Super kredsløbstræning.

+ Træner både styrke og udholdenhed.

+ Effektiv brug af træningstid.

+ Lav risiko for skader.

+ Mere energi.

+ God begyndertræning. Det er let at  komme i gang, og du vil hurtigt opleve,  at du bliver bedre.

+ Instruktøren, musikken og konkurrencen med sidemanden holder dig til ilden.

FORBRÆND 300 KALORIER på 30 min.

Ulemper ved spinning

÷ Ingen træning af overkrop.

÷ Kræver, at der er en spinningtime, når du har tid.

÷ Ensformigt fordi du sidder i et lokale og ikke rigtig „kommer nogen steder”.