Find dine erogene zoner

Guide til erogene zoner

Jo bedre du kender din krop, jo større nydelse og skønnere sex vil du opleve. fit living guider dig til at finde dine erogenezoner − altså der, hvor det er skønt og ophidsende for dig at blive berørt. Der er flere, end du tror...

Væk dine erogene zoner

Nyd hvert eneste lille spot på din krop, hvor det er dejligt for dig at blive berørt. Ingen steder er mere rigtige end andre. Det handler om at vække DIN lyst!

● Huden er den største erogene zone, vi har. Blide, sensuelle strøg får dig til at slappe af og blive mere åben.

● Kønsorganerne, brysterne og læberne er de zoner, som fremkalder størst nydelse hurtigst. Vær blid og husk området lige rundt om. Klitoris er f.eks. kun toppen af isbjerget, og du kan i høj grad vække lysten ved også at kærtegne området omkring.

● Øreflipperne, nakken og inderlårene er lidt mindre erogene, men stadig værd at give ekstra opmærksomhed. Enden er også et meget sanseligt sted på kroppen. Især der, hvor ballerne går over i ryggen, og der, hvor enden går ud i lårene.

● Øret, håndfladen og ydersiden af lillefingeren er mindre, men stadig erogene zoner. Væk følelsen med lette strøg. Brug en finger, stryg blidt hen over området og mærk den prikkende fornemmelse brede sig.

● Fødderne er især hos mænd meget følsomme og forbundet med lyst. Stryg f.eks. undersiden af benet lige over hælen. Her sidder nerverne (og lysten) tæt på huden.

Inden du læser videre, så luk øjnene et kort øjeblik og tænk på sidste gang, din partners berøring gjorde dig ophidset og fyldte dig med lyst. Hvor rørte han dig? I nakken, på brysterne, på inderlårene? Når du har svaret, kender du en af dine erogene zoner.

− De fleste kvinder kan mærke det i deres køn med det samme, hvis en mand kysser deres overlæbe og sutter blidt på den. Det gør dem ophidsede og våde, fordi der er en direkte forbindelse mellem overlæben og deres køn, fortæller sexolog og parterapeut Katrine Berling. Ud over overlæben, kønsorganerne og brysterne er huden et af de mest erogene områder, kvinder har. Og samtidig den største, siger Katrine Berling.

− Bare det at blive berørt på selve huden gør, at vi udskiller stoffet oxytocin i kroppen. Det giver en behagelig og lidt forelsket følelse i kroppen, som får os til at føle samhørighed med den partner, der rører os. Men nydelse handler ikke kun om at ramme de erogene zoner, den afhænger i høj grad af, hvor følsom og indlevende mandens berøring er. Brysterne er f.eks. meget erogene, men er berøringen for hård eller for hurtig, har det den modsatte effekt på de fleste kvinder.

− Brystet kræver kærlig og nænsom behandling, for at kvinder føler lyst.

Bliv våd og ophidset

Kroppen er skabt til at give os nydelse, og derfor er vi udstyret med mange erogene

zoner. Spørgsmålet er, om vi er bevidste om dem eller ej? Ved vi, hvor de sidder, og hvordan vi aktiverer dem? Hvis ikke, er det en rigtig god ide at komme i gang med udforskningen, for de erogene zoner øger vores ophidselse, tænder os og giver masser af nydelse.

− Det er vigtigt, at vi bruger hele kroppen, så sex ikke kun bliver tre ryk og en aflevering, siger Katrine Berling.

− Nydelsen bliver meget større, når du spreder energien ud i hele kroppen frem for kun at have fokus på kønsorganerne. Det er ikke nødvendigvis der, du får størst nydelse. For de fleste kvinder er det faktisk ikke bare dejligt, men også helt afgørende, at de erogene zoner bliver stimuleret, ellers bliver de ikke våde og ophidsede nok til et samleje. For mænd, der ofte er meget fokuseret på deres køn, er det også godt at stimulere andre af kroppens erogene zoner. Det betyder, at de får energien flyttet rundt i kroppen og på den måde opnår mere nydelse.

Elsk dig selv

Sidder du og tænker, at du egentlig ikke kender dine erogene zoner særlig godt, så opfordrer sexolog Katrine Berling til, at du begynder at udforske din krop. Jo bedre du kender den, jo mere nydelse og dejlig sex vil du komme til at opleve. Alene og sammen med din partner.

− Det længste kærlighedsforhold, du nogensinde vil få, er til dig selv. Så gør det godt! Udforsk din krop, lær dine erogene zoner at kende, elsk med dig selv og se på din krop med kærlighed.

− Du kan for eksempel smøre din krop ind i olie og så mærke efter overalt på

din krop, hvad du føler, når du berører dig selv. Så finder du ud af, hvor det er virkelig

dejligt. Når du kender dine „lystknapper”, kan du dele dem med din partner,

så han ved, hvor han skal røre, kysse, slikke og nusse dig. Er det lidt svært at

sige det højt, så tænk på alt det skønne, der venter – og gør det alligevel.

Brug opmærksomheden

Sex går begge veje, udforsk derfor også din partners krop. Og husk, at det er en god ide at flytte hans energi væk fra kønnet og rundt til andre erogene zoner, fordi det giver en bedre kropsoplevelse og bedre orgasmer. Når I har sex, er det også godt at forbinde de erogene zoner ved for eksempel at sutte på din partners øreflip og stryge ham fra halebenet og op mod nakken.

Det giver seksuel energi op igennem kroppen.

I kan også udforske hinandens erogene zoner sammen ved at røre, mærke og fortælle om, hvad I oplever. For hårdt, for blødt eller bare skønt?

− Når vi kender hinandens kroppe og ved, hvor og hvordan det føles godt, bliver

vi mere intime med hinanden og får et bedre sexliv og parforhold, lover Katrine Berling. I det hele taget er grundstenen i god sex og et godt parforhold opmærksomhed. Med det mener hun, at vi under sex er fuldt ud til stede i det, vi laver sammenmed vores partner. Og altså ikke ligger og tænker på ungernes madpakker, eller hvad vi skal i morgen.

4 erogene øvelser 

1. Træn din følsomhed

Hvis du har svært ved at mærke forbindelsen mellem dine erogene zoner, er her en øvelse, der kan være med til øge forbindelsen. Rør klitoris i nogle minutter. Stop og kærtegn i stedet dine bryster i et par minutter. Sut samtidig på din overlæbe. På et tidspunkt undervejs vil du begynde at mærke, hvordan du vækker de forskellige zoner, og hvordan berøring et sted fremkalder en reaktion et andet sted. Og husk, at du glemmer en erogen zone på din krop, hvis du ikke giver den opmærksomhed.

2. Find dit mest følsomme område

Det er forskelligt, hvor på klitoris vi er følsomme. Synes du, at det er svært at sige til din partner, hvor og hvordan du godt kan lide at blive rørt, kan I sammen lave denne øvelse. Han tager olie eller glidecreme på sin finger og starter med at bevæge fingeren rundt i bittesmå cirkler på toppen af klitoris. Han skal begynde på 12 ligesom på uret. Her laver han de små cirkelbevægelser fem gange. Når de fem gange er ovre, sætter han fingeren på klokken 1, laver fem små cirkelbevægelser, flytter fingeren til kl. 2 osv. Det er din opgave at sige til ham, hvad du bedst kan lide. „Jeg er mest til klokken 2 og 4.”

3. Udforsk dig selv

Lav en date med dig selv, hvor du tager et langt bad og mærker vandet på din krop. Måske med god musik i ørerne og tændte stearinlys omkring dig. Smør dig selv ind i olie, mens du virkelig er opmærksom på, hvor din hånd rører ved din krop, og hvad du mærker. Nyd alt det, du kan lide. Der er ingen regler, rigtig eller forkert.

4. Øg din kropsbevidsthed

Hvis du virkelig gerne vil øge din opmærksomhed og kropsbevidsthed, så du kan være helt til stede og få mest mulig nydelse under sex med dig selv og din partner, så prøv denne øvelse. Sid på en stol med fødderne placeret godt i gulvet. Send nu al din energi og opmærksomhed til din ene lillefinger. Brug din vejrtrækning undervejs til at holde fokus. Sid sådan i 15 minutter. Når du er færdig med øvelsen, vil du mærke, at du har langt mere opmærksomhed på din lillefinger. På den måde kan du træne din bevidsthed omkring alle steder på din krop. Når du overfører erfaringen til, når du har sex, vil du opleve langt større opmærksomhed i nuet, og på hvor din partner rører ved dig.

Eksperten

Katrine Berling er sexolog og parterapeut med konsultation på Islands Brygge i København. Læs mere på katrineberling.dk