Idun Linnea troede, det var en hjerneblødning, men symptomerne skyldtes noget helt andet

Hvad Idun Linnea Jonassen i første omgang troede var en hjerneblødning, viste sig at være helvedesild. En forholdsvis almindelig virus, som kræver hurtig behandling, hvis den rammer i ansigtet.

Artiklen er første gang bragt hos Klikk.no. Dette er en redigeret udgave.

For 51-årige Idun Linnea Jonassen startede symptomerne med akutte smerter i højre side af hovedet.

”Jeg havde været til begravelse tidligere på dagen, og i første omgang bortforklarede jeg smerterne med, at det havde været en hård dag. Men de tog drastisk til,” siger hun.

”Da vi kom hjem, var smerterne intense. I dag sammenligner jeg dem med 'fødselssmerter', bare i mit hoved. Pulserende smerter, der kom og gik i intervaller. Og som aftenen skred frem, steg hyppigheden kun.”

”Måske er det en hjerneblødning?” slog det hende.

”Jeg vidste næsten ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv, og endte på sofaen i kramper af smerte og gråd.”

Det hjalp ikke, at hun havde taget to smertestillende.

”Min familie og jeg blev meget bekymrede. Min kæreste Kjell googlede symptomerne.”

”Det må være klyngehovedpine,” tænkte han.

”Til sidst var smerterne uudholdelige. Det var der, Kjell kørte mig på skadestuen. Hele min hovedbund føltes øm, som om der var ild i den.”

Den rigtige diagnose

På skadestuen fik Idun Linnea Jonassen en kortisonindsprøjtning for at dæmpe smerterne, tog blodprøver og foretog en EKG-scanning for at registrere de elektriske impulser, der sendes gennem hjertet.

”Lægen mente også, at smerterne skyldtes klyngehovedpine.”

Hun fik at vide, at hun skulle kontakte sin læge næste dag.

”Han stillede den samme diagnose og gav mig medicin mod det. Jeg blev lettet over diagnosen,” siger Idun Linnea.

”Heldigvis er det ikke livstruende,” tænkte jeg.

De udslæt, der kendetegner helvedesild, var endnu ikke dukket op. Men samme weekend fik hun blærer i panden, i hovedbunden, over og omkring, men også inde i højre øje.

Den følgende mandag skulle hun til læge igen. Og også denne gang var hendes kæreste med som støtte. Det, der skete, skræmte dem begge.

”Lægen var nu sikker i sin sag: Helvedesild. Jeg blev hurtigt henvist til en øjenlæge og fik en tid tidligt næste dag, da virussen havde inficeret mit øje.”

Helvedesild er en smertefuld virus, som giver betændelse og udslæt på huden. Alle, der har haft skoldkopper, risikerer at få helvedesild senere i livet. Hurtig behandling kan forkorte sygdomsforløbet.

Der findes to vacciner, som kan forebygge helvedesild, men kun en af dem kan bruges, hvis man har et lavt immunforsvar.

Sen behandling

Det tog en uge fra de første symptomer, til den rigtige diagnose blev stillet.

”Helvedesild er en virus, der ligger latent i kroppen efter skoldkopper og kan udløses af ukendte årsager,” forklarer Idun Linnea.

Hun fik tre forskellige dråber, som hun skulle bruge ti gange om dagen i sit øje – plus virushæmmende tabletter.

”Det var et intensivt program, som krævede tæt opfølgning, men jeg kom for sent i behandling,” fortæller Idun Linnea.

Hun var sygemeldt i ca. tre uger og kunne kontakte sin øjenlæge efter behov.

”Hovedpinen forsvandt hurtigt med den rette behandling, men min tilstand og de klare blærer, der blev til sår, gjorde, at jeg følte mig dårlig og utilpas. Jeg var også rædselsslagen for at miste synet.”

Blærerne blev til sår og forsvandt efter knap en måned.

”Det største problem var mit betændte højre øje. Jeg har haft tilbagevendende infektioner i det siden. Jeg har brugt en masse medicin for at komme af med betændelsen – ud over den anden medicin mod helvedesild.”

For nyligt blev Idunn Linnea raskmeldt, men fik samtidig klar besked af sin øjenlæge: ”Smid ikke medicinen væk – endnu.” Fordi virusset ikke forsvinder fra kroppen, vil der altid være en risiko for tilbagefald. Derfor skal hun til kontrol igen om fire måneder.

Idunn Linnea frygter, at symptomerne vil dukke op igen, men håber at kunne undgå det.

”Det beskadigede øje har brug for daglig fugtighed i form af receptpligtige øjendråber, men jeg er selvfølgelig meget glad for, at mit syn blev reddet, og at jeg nu er rask,” siger hun glad.

Kan ramme alle

Helvedesild kan ramme alle og er meget almindeligt. Risikoen stiger med alderen, men man kan også få det, når man er ung.

Helvedesild er en herpesvirus, der stort set er den samme som skoldkopper. Man kan kun få det, hvis man har haft skoldkopper før,” siger Reza Sohrabi, som er specialist i hudsygdomme og hudlæge.

Reza Sohrabi beskriver forløbet af hudsygdommen på følgende måde:

”Det kan starte med en prikkende, brændende eller stikkende fornemmelse et eller andet sted på huden, men man kan ikke se noget. Man kan føle sig sløv, have hovedpine og feber. Så får man et blærelignende udslæt,” siger han og fortæller samtidig, at sundhedsfagligt personale er gode til at diagnosticere helvedesild, fordi det er let genkendeligt.

”Det særlige ved det er, at det kun viser sig på den ene side af kroppen, så hvis du f.eks. får det i panden, stopper det midt i panden, det fortsætter ikke over midterlinjen. Hvis du får det på øjet, er det kun på det ene øje. Det skyldes, at udslættet følger en nerve i rygsøjlen, som er delt i to. Kun den ene side får udslæt, så hvis du får udslæt på begge sider, er det ikke helvedesild,” siger Reza Sohrabi.

Anbefaler vaccinerne

En vaccine mod helvedesild blev lanceret for et par år siden for at give god beskyttelse mod sygdommen. Den skal tages to gange med et par måneders mellemrum, fortæller lægen og uddyber:

”Jeg anbefaler vaccinen til alle. Man kan fx give den til sine forældre i 50-års fødselsdagsgave.”

Han siger, at han ikke har set mange artikler om, hvor godt vaccinen hjælper, hvis man allerede har haft sygdommen, men at han antager en bedre grundbeskyttelse, hvis man bliver vaccineret med to doser, som skulle give over 90 procent beskyttelse i 10 år.

Derfor mener han, at vaccinen stadig vil være værd at tage, fordi resultaterne er kendt for at være meget gode.

Vaccinen hedder Shringrix og koster omkring 1.500 kroner.

”Det er ret dyrt, men det er det værd, fordi sygdommen er så almindelig og besværlig. Så ved man, at man er beskyttet i ti år bagefter. Jeg anbefaler det til alle over 50 år og til dem, der har et svækket immunforsvar,” siger Reza Sohrabi.

Behov for hurtig behandling

Vaccination kan være særligt klogt, hvis man er blevet hårdt ramt, som Idun Linnea, der havde problemer med synet på det ene øje.

”Hvis man er uheldig og bliver ramt over øjet, er det alvorligt. Det er også smertefuldt og ubehageligt på resten af kroppen, men hvis øjet, ørerne og næsen er ramt, skal man sørge for ordentlig behandling,” fortæller Reza Sohrabi.

Han siger, at hvis man ikke begynder behandlingen, før der er gået 48 timer, er det for sent.

”Det er vigtigt, at man hurtigt kommer i gang med at tage præparatet Valaciclovir, som er godt mod en herpesinfektion som fx helvedesild. Så går det hurtigere over. Hvis du går til lægen efter 48 timer, vil det ikke hjælpe, og sygdommen vil bare gå sin gang.”