Styrketræning

Her er det nye sundhedsideal for kvinder

Tung styrketræning er ikke kun for mænd – flere og flere kvinder griber håndvægtene og pumper sig til både fysisk og mental styrke. Det åbner døren for et nyt kropsideal. Kvinder skal ikke bare være slanke, nu handler det om tonede overarme og baller, der strutter af styrke.

Hendes overarme har fine, markerede svaj. Mia Peltz Olsen spidser munden og laver en prustende lyd, mens hun i ét sejt træk skubber vægtstangen opad. Nu dirrer overarmene af anspændthed. I januar kunne hun ikke løfte mere end 7,5 kg med sine ”spaghettiarme” – nu står hun her i fitnesscentret i Valby med 30 kilo i strakte arme over hovedet. Op, ned, op, ned. Omkring hende i styrketræningsområdet er både mænd med svulmende overarme og bælter om mellemgulvet, men også to andre kvinder prøver kræfter med håndvægtene. Mia Peltz Olsen, som er 35 år og lærer, styrketræner tre gange om ugen og er bare én ud af mange kvinder, som har set lyset i styrketræning. Tendensen florerer i fitnesscentre, på blogs og sociale medier og går hånd i hånd med slogans som ”Strong is the new skinny,” ”Pressure makes diamonds” og ”Lift like a man – look like a goddess.” Også hos kæden Fitness.dk har tendensen banket på:

– Vi kan helt sikkert se en stigning i interessen for funktionel styrketræning. De sidste par år har der været en dansetendens med zumba og latin aerobic og lignende, men nu efterspørger kvinderne noget, som er mere hårdt og styrkebaseret, så de bliver stærke til at klare hverdagens mange udfordringer. Vi behøver ikke kun at være de her bløde yogapiger – nu må vi også godt tage fat, siger produktchef Susanne Fraser Bøgsted. ”Grit” hedder det nye hold for dem, der vil løfte tungere, også kvinder. Intensiv, tung træning i 30 minutter.

Helt enormt gode resultater

Marina Aagaard, der er master i fitness og træning og ekstern lektor ved Aalborg Universitet, fortæller, at især crossfitmiljøet har været med til at sætte gang i trenden, hvor de sunde kroppe med lidt former bliver markedsført, også af sportsfirmaerne. Hun glæder sig over, at kvinderne har fået øjnene op for de tunge løft:

– Styrketræning er det mest effektive, viser al ny forskning. Man kan få helt enormt gode resultater med en ikke alt for voldsom indsats. Man bliver strammet op, og går man virkelig til makronerne, får man også en fedtforbrænding – det har man ikke tænkt over tidligere. Det sætter gang i muskelcellerne og gør dem bedre til at forbrænde både under træning og hvile, siger hun. Ud over at kroppen bliver flottere af styrketræning, har det en sundhedsmæssig gevinst, forklarer hun:

– Musklerne er kroppens stofskifteorgan, og heri sidder de celler, som omdanner fedt, kulhydrater og protein. Og med stærke, virksomme muskler kommer kroppen i balance og bliver bedre til at verfe sygdom af sig. Det er selvfølgelig godt at supplere med konditionstræning som løb, der giver et godt hjerte-kar-system og virker ekstra her-ognu- fedtforbrændende. Styrketræning er et mere langsigtet projekt – du forbrænder ikke meget lige her og nu, men fidusen er, at du forbrænder mere efterfølgende. Styrketræning er også supergodt i forebyggelsen af muskel- og skeletsygdomme. Næsten 100 procent af dem, der går i gang med styrketræning oplever, at deres rygproblemer forsvinder, siger Marina Aagaard.

LÆS OGSÅ: Her er de bedste tip til at få din fyr fit

Forfængeligheden over bord

Mia Peltz Olsens pink Asics-sko står godt fast på det skridsikre gulv blandt håndvægtene. Hun griber en kettlebell på 24 kilo og stiller sig i position til basisøvelsen ”swing”: Knæerne over anklerne, hofterne bagud og ret ryg. I et tungt svirp trækker hun kuglen tilbage mellem benene og skubber den med styrke fra hofter og overarme op foran brystet. Igen og igen. Øvelsen styrker hendes haser, baller og lænd. Tidligere, da ord som ”dødløft” og ”bænkpres” var uvante for Mia Peltz Olsen, dyrkede hun klassisk ”pigetræning” som for eksempel løb.

– Åh, hvor har jeg stået mange timer på løbebåndet og gloet på tv, siger hun. Og tilføjer hurtigt: – Men det er der ikke tid til nu! Imellem de tunge løft skubber hun pulsen yderligere op med sjip eller spring. Typisk fire sæt i alt. I begyndelsen skulle hun vænne til sig, at styrketræning kræver stramt fokus, og at forfængelighed er en by langt, langt borte:

Efter fire uger sagde det "svup"

– Jeg syntes, det var lidt grænseoverskridende at stå og brøle, som man sommetider bliver nødt til for at få de allersidste, tunge løft gennemført. Men jeg har lært, at man skal lukke fuldstændig af for de andre i centret og glemme alt om, hvordan man ser ud, og hvilke lyde, man siger. Efter at have tabt sig, havde Mia Peltz Olsen brug for at blive strammet op og tog på en bootcamp hos den personlige træner Krisztina Maria. Her stod den blandt andet på intens styrketræning, og kort efter var der resultater:

– Efter bare fire uger med fokus på styrketræning sagde det ”svup,” og mine arme blev faste og flotte, og mine lår var heller ikke til at kende, siger hun.

– Jeg altid haft meget fokus på vægten i min træning, men det har jeg sluppet i en erkendelse af, at tynde mennesker også kan have en usund krop. Min vægt har ikke ændret sig, siden jeg begyndte at styrketræne – den har bare flyttet sig, og min krop ser helt anderledes ud, selvom den vejer det samme. Nu træner jeg efter devisen ”Hellere to kilo mere og en sund krop,” forklarer hun. Lige nøjagtig den erkendelse – at vægten ikke er det afgørende – har Susanne Fraser Bøgsted, produktchef og træner i Fitness. dk, endelig oplevet er slået godt igennem i træningssalene:

Skal ikke bare være tynd

– Fokus har ændret sig, og det handler ikke mere om bare at være tynd. Nu handler det blandt andet om tonede overarme og veltrænede baller. Kvinder har haft en tendens til at se på badevægten og tænke ”Åh nej, jeg har taget to kilo på.” Ja, men hvis du til gengæld er svundet fem centimeter ind og er blevet stærkere, så er det da fantastisk, siger Susanne Fraser Bøgsted og tilføjer:

– Det at styrketræne bliver ikke længere anset som noget maskulint – nu er det faktisk bare fedt, at kvinder har en stærk krop.

Flyder sammen med maskulinitet

Lektor i idræt med speciale i fitness Marina Aagaard fortæller, at skellet mellem maskulin og feminin træning er udvisket:

– For fem år siden var det et særsyn med kvinder i træningsafdelingen blandt vægtstænger og kettlebells, til gengæld var der udelukkende kvinder i holdtræningen. Nu smutter mænd med på hold med funktioneleller coretræning, og samtidig er der i styrketræningsområdet flere kvinder, som har opdaget, at det er sejt at træne mullerne. Der er sket en dramatisk forandring, siger hun og spår styrketræning blandt kvinder en lys fremtid:

– Jeg tror, denne tendens vil bide sig fast. Nogle falder nok fra den allermest hardcore crossfit og styrketræning, for det kræver en vis mentalitet. Men de mange kvinder, som dyrker almindelig styrketræning, vil garanteret blive ved, for de mærker resultaterne lynhurtigt. Måske vil det endda gribe endnu mere om sig, siger hun. Mia Peltz Olsen er også overbevist om, at håndvægte og tunge kettlebells, vil være faste komponenter i hendes træningsliv fremover.

65-årig med på vognen

– Jeg vil slet ikke kunne undvære det, siger hun.Hun har inspireret både sine kolleger, sin søster og sin 65-årige mor til at prøve kræfter med styrketræningen, og sidstnævnte er sidenhen kommet sine rygproblemer til livs. Med en solid grundmuskelmasse er det nu let for Mia Peltz Olsen at bære indkøbsposerne hjem, lige som hun snildt kan flytte det tunge havebord på terrassen på egen hånd. Og så mærker hun, at hun er blevet stærk i mere end én forstand:

– Jeg har ikke været bevidst om, hvor meget min krop er i stand til, og det har været superfedt at opdage. Samtidig er jeg blevet mentalt stærkere, for styrketræning har givet mig en masse selvtillid, og jeg kan mærke, hvordan jeg tager styrken i kroppen med mig i andre relationer. Jeg har nemmere ved at sige fra og har fået mere mod på at bevæge mig ud af min komfort zone. For eksempel jeg er begyndt at læse til massør – en drøm jeg har haft længe, men som jeg aldrig har turdet kaste mig ud i. Jeg er helt sikker på, at alt det hænger sammen med min styrketræning. Det har givet mig respekt for mig selv og mod til at stå ved mine grænser og mål, siger Mia Peltz Olsen.

Tilbage i træningscentret stiller hun med et prust kettlebell’en fra sig, tørrer sig over panden og smutter ned i omklædningen. Det var så den træning. Hurtigt. Intenst. Stærkt.

LÆS OGSÅ: Det siger dit kropsbillede om dig