Her er tabuet der ødelægger dit sexliv
En ud af tre danske kvinder kender til dette problem. For nogle ødelægger det også sexlivet.
En mave så rund, at du ser ud som om, du har stoppet en fodbold op under blusen, eller endnu værre: at dine kollegaer er begyndt at spørge til, hvornår du går på barsel. Selvom der ikke gemmer sig en baby under det udspilede maveskind. Der er masser af gode råd om, hvad du skal spise og drikke for at undgå en mave fuld af luft, nogle mener f.eks., at løsningen er at undgå brød.
Alligevel oplever hvert tredje danske kvinde, at hun har problemer med oppustethed. Det viser en undersøgelse foretaget blandt 1.500 skandinaviske kvinder af medicinalfirmaet Almirall, der netop udvikler midler mod maveondet. Og for en ud af fem er problemet så stort, at det påvirker hendes sexliv. Tips til, hvordan du får et bedre sexliv, er der mange af, men er det oppustethed, der er problemet, så læs videre her,
Ikke i aften skat
Ifølge sexolog og psykolog Rikke Pristed, kan der være flere grunde til, at en rund ballonmave kan slå skår i sexlivet:
- For det første kan det føles ubehageligt at have sex, hvis du har oppustet mave. Det kan være, det gør ondt, eller du føler, at maven skvulper. En anden årsag kan være, at det påvirker selvtilliden; at du føler, du ikke ser så godt ud, som du gerne vil. Den tredje ting er selvfølgelig, at du kan være bekymret for, at partneren ikke synes, du ser godt ud, når du har oppustet mave, siger Rikke Pristed til ALTfordamerne.dk og forklarer, hvorfor lige selvtillid er relevant i forhold til et godt sexliv:
- Det er vigtigt for, at du kan slappe af og fokusere på at nyde i stedet for at tænke på, hvordan du ser ud eller hvordan partneren opfatter dig. Hvis du ikke kan være til stede i din krop, kan det være, du ikke bliver tændt, eller du ikke kan få orgasme.
En skraldespandsdiagnose
Årsagen til problemet kan være svær at finde. En oppustet mave kan skyldes allergi overfor laktose, at du ikke kan tåle gluten, måske spiser du grøntsager, der udvikler meget luft i dine tarme, eller der kan være noget galt med bakteriefloraen i dit fordøjelsessystem. Det forklarer overlæge og kirurg Lilli Lundby fra Kirurgisk Afd. P på Aarhus Universitetshospital. Der er også den mulighed, at du lider af det, der kaldes irritabel tyktarm.
- Irritabel tyktarm er en skraldespandsdiagnose, siger Lilli Lundby.
- Det er en diagnose, man giver, når man ikke kan finde en forklaring på patienternes symptomer, forklarer hun.
Det er symptomer som netop oppustethed, mavesmerter, slim i afføringen, forstoppelse og også diarré, der er tegn på irritabel tyktarm.
- Det er ikke farligt, men mange af vores patienter er invaliderede af deres symptomer og af det faktum, at i og med, at du ikke kan pege på en ting, der er galt, når man undersøger dem, så de føler sig meget lidt forståede, forklarer kirurgen.
Én behandling passer ikke til alle
På Aarhus Universitethospital, hvor Lilli Lundby er ansat, behandles lidelsen bl.a. med sakralnervestimulation, hvor man stimulerer nerver med strøm. Andre anbefaler, at man følger bestemte kostråd eller en særlig diæt, og der findes også lægemidler udviklet til at behandle irritabel tyktarm. Men der findes ikke én behandlingsform, der virker for alle pateinter med diagnosen.
Man formoder ifølge Almirall, at 10 til 15 procent af danskerne lider af irritabel tyktarm. De fleste af dem er kvinder, fortæller Lilli Lundby:
- Der er ikke nogen forklaring på hvorfor. Der er noget, der tyder på at patienter med irritabel tyktarm har en specielt følsom tarm, men hvorfor det skulle optræde hyppigere hos kvinder end hos mænd, kan jeg ikke svare dig på, siger hun og tilføjer, at der en tendens til, at kvinder oftere går til læge med deres problemer end mænd. Det kan være forklaringen på, at der optræder flere kvinder en mænd i statistikken.
Vil ikke snakke med lægen
Apropos at gå til lægen. Selv om kvinder muligvis er nemmere at få til lægen end mænd, svarer næsten halvdelen af de kvindelige deltagere i Almiralls undersøgelse, at de har haft brug for at snakke med en læge om deres maveproblemer, men har ladet være. Årsagen er, at det er for pinligt at snakke om. Ifølge Einar Baldursson, der er klinisk socialpsykolog ved Aalborg Universitet skal grunden til, at det er tabu at tale om oppustethed og irritable tarme, findes i historien. Efter pest i 1300-tallet havde slået store dele af Europas befolkning ihjel, blev vi mere bevidste om, hvor vigtig renlighed er for at holde sygdomme fra livet. Og dermed blev vi også bevidste om, at afføring kan føre sygedomme med sig.
- Antagelsen af, at vores afføring er sundhedsproblematisk har medført en generel stigmatisering af alt, hvad der foregår i tarmsystemet, siger han.
- Prisen (for at vi blev mere renlige, red.) er, at vi opfatter den sidste del af fordøjelsesgangen som noget, vi skal gøre så lidt opmærksom på som overhovedet muligt. Det være sig at prutte eller andre mistænkelige aktiviteter i tarmsystemet.
Derfor får vi en følelse af ubehag ved alt, hvad der vedrører tarmsystemets måde at fungere på, forklarer Baldursson. Ifølge ham er vi så smart indrettede, at vi automatisk væmmes og trækker os tilbage, når vi vurderer, at noget er en fare for vores sundhed. F.eks. når vi møder andre, der er syge – eller vi af den eller anden årsag skal forholde os til afføring og andre toiletrelaterede emner.
Særligt pinligt for kvinder
Grunden til, at vi ikke vil snakke med lægen om vores maveproblemer, er ifølge Einar Baldursson, at vi tror, vi selv ville reagere med afsky, hvis nogen kom og fortalte os, at der var noget galt med deres fordøjelsessystem.
- Et af psykens mysterier er, at det vi antager om andre, det antager vi også om os selv, siger han.
Sexolog Rikke Pristed mener også, at grunden til, det er svært at snakke om, skal findes i vores kultur. Eller nærmere: vores opdragelse som kvinder:
- Kvinder prutter ikke, og de har heller ikke afføring, så det er ikke noget, de er komfortable med at snakke om. For en del er det stadig vanskeligt at acceptere, det er en af deres kropslige funktioner, siger hun.
- Det kan være vanskeligt at snakke med lægen om, fordi man kan være bange for, at man mister status eller attraktionspoint. Især måske, hvis det er en mandlig læge.
Tal om det!
Er du en af de kvinder, der oplever, at en kuglerund mave, smerter eller luft i tarmene ødelægger dit sexliv, så er en del af løsningen at søge behandling hos din læge. En anden del er ifølge både Rikke Pristed og Einar Baldursson at begynde at tale om problemet.
- Jeg synes humor altid er en god ting i forhold til seksualitet. Hvis I kan grine af det sammen, så tror jeg, det bliver nemmere, men det kommer også an på, hvilken type du selv er og hvor lang tid, I har været kærester. Hvis det er en, du har kendt i lang tid, vil det selvfølgelig være nemmere at tale om, end hvis det er en engangsforestilling. Så er det måske ikke lige det, man tager op over den anden drink, siger Rikke Pristed.
Helt konkret anbefaler hun, I finder alternative løsninger, hvis maveproblemerne er skyld i, at I ikke har sex.
- Man have sex på måder, der ikke sætter maven ligeså meget i bevægelse. I stedte for at afvise det helt, kan du sige: "Jeg er godt nok lidt øm i maven i dag og har ikke lyst til samleje, men kan vi gøre det her i stedet for." Så kan I dyrke oralsex, eller I kan tilfredsstille hinanden med hænderne, siger hun.
Ifølge Einar Baldursson er det viden, der skal til:
- Hvis vi skal mindske tabuet omkring tarmsystemets måde at fungere på, skal man generelt øge befolkningens viden om, hvor vidunderligt og avanceret et system, det er, siger han.
- Vi skal begynde at snakke om det som en del af livet, der fortjener kærlig opmærksomhed.
LÆS MERE: Aldrig mere oppustet mave
LÆS MERE: Sådan bryder du tabuerne
LÆS MERE: Derfor tror kvinder de ikke har behov for sex