Spis dig fra stress og til en bedre hukommelse

Spis dig til bedre hukommelse og mindre stress

Du bliver, hvad du spiser. Og det gør din hjerne også. Derfor er det ikke ligegyldigt, om du propper dig med brød eller bær, hvis du vil holde hjernen sund og forbedre hukommelsen.

1. FORBEDRER HUKOMMELSEN

Du kan spise dig til en bedre hukommelse. Sygdomme som Alzheimer og demens, som forbindes med hukommelsestab, opstår, fordi visse områder af hjernen degenererer. Det er typisk de områder i hjernen, som har at gøre med hukommelsen, din rationelle tankegang og din opførsel at gøre. Du kan i vid udstrækning forebygge og modvirke lidelserne via ”hjernegod” mad, motion og sund levevis. Råvarer der er gode for hukommelsen: æg, salvie, citronmelisse og kokos.

2. FREMMER FORDØJELSEN

Din fordøjelse og sammensætningen af de cirka to kilo bakterier, der holder til i dine tarme, har stor betydning for din sundhed. Cirka 70% af dit immunforsvar holder nemlig til her. Din fordøjelse har også stor betydning for, hvor effektivt du optager næringsstofferne fra den mad, du spiser – og hvor velfungerende din hjerne er. Du kan fremme en sund fordøjelse med gode, fiberrige råvarer. Råvarer, der fremmer fordøjelsen: velsyrnet yoghurt, grøntsager og pebermynte.

3. MODVIRKER STRESS I KROPPEN

Høje niveauer af oxidativt stress kan give skader på hjernens fedtvæv og celler. Oxidation betyder iltning og kan sammenlignes med den proces, der får en skrællet avocado til at blive mørk eller en olie til at harskne. Hjernen består primært af fedt, og den er derfor særligt udsat, hvis der er et for højt niveau af stress i kroppen. Hvis du ryger, ikke får nok søvn, dyrker for lidt motion eller spiser mad med for få fibre, kan det forhøje stressniveauet i kroppen. Råvarer der beskytter din krop mod oxidativt stress: uspolerede olier som hørfrøolie og olivenolie.

SE OGSÅ: Dårlig kost får denne svamp i din krop til at vokse

4. HOLDER BETÆNDELSESTILSTAND I KROPPEN NEDE

Inflammation er en betændelseslignende tilstand, der opstår som reaktion på noget, der irriterer eller aktiverer immunforsvaret. Det er kroppens naturlige reaktion på skader eller langvarig irritation. Bliver kroppens inflammationsniveauer for høje, kan der være større chance for at udvikle velfærdssygdomme, herunder Alzheimer, demens, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og gigt. Derfor er det vigtigt at holde betændelsestilstanden i kroppen nede, og det kan du gøre ved at spise gode råvarer, som beskytter kroppen mod inflammation, såsom masser af grøntsager, proteiner og sunde fedtstoffer. Råvarer der beskytter din krop mod inflammation: ingefær, oregano, salvie og gurkemeje. Sidstnævnte skal svitses på panden, koges med risene eller bages med bollerne for at have antiinflammatorisk effekt.

SE OGSÅ: Sund morgenmad: Dét spiser sundhedseksperterne

5. REPARERER HUDEN

Ved at vælge de mest vitamin- og mineralrige fødevarer kan du hjælpe og beskytte dit hjernevæv. Grønne grøntsager, krydderurter samt bær er alle fødevarer, rige på mikronæringsstofer, der nærer og skærmer dine celler. Du kan også vælge at supplere med en multivitamin-mineralpille, eller ekstra D3-vitaminer og E-vitaminer, som også kan have en beskyttende effekt på celler og hjernevæv. Det er også en god ide at spise proteiner til hvert eneste måltid. Proteiner er kroppens byggesten, som på samme måde hjælper med at gendanne nye celler og væv. Råvarer der er gode for dine hjerneceller: granatæble, tomater, jomfrukokosolie, blåbær.

”Hjernegod mad giver optimal næring til cellerne i hjernen, så den hurtigere kan bygge nye celler og mere efektivt sende signalerne rundt i kroppen. På den måde kan hjernen leve op til sit fulde potentiale”

Ernæringsekspert Anette Harbech Olesen

HJERNEGOD MAD

- Uforarbejdede fedtstoffer fra olier, frø, kerner, nødder og mandler. 

- Grønsager, bær og frugter.

- Fisk, bønner og linser.

- Lejlighedsvist lidt kød og hjemmelavet yoghurt eller kefir.

HJERNEDÅRLIG MAD

- For meget sukker, glutenholdigt hvidt brød, pasta og hvide ris.

- Fedtstofer, der er ødelagt ved raffinering og friturestegning, eller harske olier.

- Fastfood, færdigretter og anden stærkt forarbejdet mad.

- Alkohol og koffein

Eksperten

Anette Harbech Olesen er forfatter og kostvejleder, uddannet inden for ernæring i Danmark og USA. Hun har netop udgivet opskriftsbogen ”Hjernegod mad – spis dig til bedre hukommelse”, som er baseret på den seneste internationale forskning, og blogger om mad og sundhed på Madforlivet.com.