Hører du dårligt? Så let kan du få hjælp
Flere og flere oplever høreproblemer, men ikke alle søger hjælp. Når hørelsen forværres, øges risikoen for, at man isolerer sig. Men der findes gode hjælpemidler, og det er vigtigt at tage imod dem.
I dag behøver ingen at høre dårligt. De allerfleste patienter kan man faktisk hjælpe, siger Joacim Stalfors, cheflæge og lektor i øre-, næse- og halssygdomme.
Høretab er ikke noget at skamme sig over, og flere og flere af os oplever høreproblemer.
"Antallet af 80-årige vil være fordoblet i løbet af fem år, hvilket vil medføre en kraftig stigning i antallet af personer, der ikke kan høre ordentligt."
Hvorfor mister folk deres hørelse?
"Fordi hørecellerne bliver ødelagt og holder op med at fungere. Men det er meget individuelt, hvordan aldringen påvirker os. Som læge spørger jeg ofte til forældrenes hørelse, da dårlig hørelse kan være arvelig, og jeg spørger også, om man har været udsat for meget høje lyde."
"En anden årsag til, at man hører dårligt, kan være tinnitus. Det indebærer, at hørecellerne ved en bestemt frekvens er blevet beskadiget og udsender et signal.
Lyden kan være konstant eller varierende og være mere eller mindre forstyrrende."
De aldersrelaterede høreproblemer er de mest almindelige.
Omkring 300.000 danskere bruger høreapparat ifølge Høreforeningen. At få udleveret høreapparat på en offentlig høreklinik er gratis. Ønsker man at købe sit høreapparat hos en godkendt privat høreapparatforhandler, kan man få offentligt tilskud.
"Det er vigtigt, at man tager imod denne hjælp, ellers risikerer man at blive isoleret. Desuden kan brug af høreapparater forsinke demens," siger Joacim Stalfors.
Hvor henvender man sig med sine høreproblemer?
Ved at gå til en ørelæge (speciallæge i øre-, næse-, halssygdomme) – evt. via sin egen læge – kan man få undersøgt, om der er tale om et problem, hvor et høreapparat kan hjælpe.
Ørelægens undersøgelser er et krav, hvis man ønsker at modtage offentligt tilskud til køb af høreapparat hos en godkendt, privat forhandler.
Hvis problemet er i mellemøret eller trommehinden, kan man operere for at afhjælpe problemet. Hvis problemet er i det indre øre, kan man indsætte et cochlear implantat.
Det fungerer ved at omdanne akustisk lyd til elektrisk stimulering, som sendes direkte til hørenerven.
"Det fantastiske er, at der næsten altid kan ske forbedringer med stort set ethvert høretab," siger Joacim Stalfors.
Sådan fungerer forskellige høreapparater
Apparat bag øret
Den mest almindelige type er den, der sidder bag øret. Lyden opfanges af en mikrofon, som igen behandler lyden og sender den gennem en lydslange eller et højttalerkabel ind i øregangen. Der findes forskellige modeller, f.eks. formstøbte øreindsatser eller åbne indsatser med en blød silikoneprop.
"De fleste synes, at høreapparater bag øret er nemme at bruge, og næsten alle patienter kan bære dem. Man kan montere en telespole, programvælger, volumenkontrol og kan f.eks. tilslutte en modtager, som kan tilsluttes supplerende hørehjælpemidler," siger Johan Nordquist.
Apparat i øret
Her er elektronikken i stedet indbygget i en formstøbt skal, som sidder i øret. Men ofte føles det indelukket og varmt i øret. Det kan dog forhindres ved hjælp af ventilationskanaler, uden at der opstår en hyletone. Også inden for denne type findes der forskellige modeller, f.eks. concha apparatet, som fylder hele øregangen.
"Mange vil gerne have disse små apparater, som er så diskrete, men det kræver, at man har tilstrækkeligt brede øregange, hvilket ikke alle har. Desuden skal din hørelse være ret dårlig. Hvis du stadig kan høre mørke toner, bliver lyden ofte en smule dåseagtig og hul, og du hører dig selv tydeligere, fordi du blokerer din øregang," siger Johan Nordquist.
Knogleforankret høreapparat
Nogle gange kan en patient have skader i øret, som gør det umuligt at bruge almindelige høreapparater. I sådanne tilfælde kan man indoperere en titaniumskrue i kranieknoglen bag øret og på denne montere en vibrator, som sender forskellige lydindtryk via kranieknoglen til personens indre øre.
"Dette er velegnet til patienter med et problem, der kaldes konduktivt høretab, hvor lyden bremses af trommehinden og knoglerne i mellemøret. Lyden omdannes til vibrationer, som overføres gennem kraniets knogler til det indre øre uden om øregangen og mellemøret. Der foretages en grundig undersøgelse for at finde ud af, om det er en mulighed," siger Johan Nordquist.
Cochlear implantat
Denne mulighed anvendes, når et traditionelt høreapparat ikke længere er brugbart. Systemet består af to dele. En ydre del, der bearbejder lyd, og en indre del, der stimulerer hørenerven med elektriske impulser.
"Elektrisk stimulering af hørenerven kan erstatte det indre øres funktion ved direkte at stimulere hørenerven. Det anvendes til patienter med kraftigt høretab, som ikke hjælpes af konventionelle høreapparater. Før operationen foretages en grundig undersøgelse med flere høretest og røntgenbilleder," siger Johan Nordquist.