Et billede af to ældre kvinder, som sidder og snakker sammen.

Hører du dårligt? Så let kan du få hjælp

Flere og flere oplever høreproblemer, men ikke alle søger hjælp. Når hørelsen forværres, øges risikoen for, at man isolerer sig. Men der findes gode hjælpemidler, og det er vigtigt at tage imod dem.

I dag behøver ingen at høre dårligt. De allerfleste patienter kan man faktisk hjælpe, siger Joacim Stalfors, cheflæge og lektor i øre-, næse- og halssygdomme.

Høretab er ikke noget at skamme sig over, og flere og flere af os oplever høreproblemer.

"Antallet af 80-årige vil være fordoblet i løbet af fem år, hvilket vil medføre en kraftig stigning i antallet af personer, der ikke kan høre ordentligt."

Hvorfor mister folk deres hørelse?

"Fordi hørecellerne bliver ødelagt og holder op med at fungere. Men det er meget individuelt, hvordan aldringen påvirker os. Som læge spørger jeg ofte til forældrenes hørelse, da dårlig hørelse kan være arvelig, og jeg spørger også, om man har været udsat for meget høje lyde."

"En anden årsag til, at man hører dårligt, kan være tinnitus. Det indebærer, at hørecellerne ved en bestemt frekvens er blevet beskadiget og udsender et signal.

Lyden kan være konstant eller varierende og være mere eller mindre forstyrrende." 

De aldersrelaterede høreproblemer er de mest almindelige.

Omkring 300.000 danskere bruger høreapparat ifølge Høreforeningen. At få udleveret høreapparat på en offentlig høreklinik er gratis. Ønsker man at købe sit høreapparat hos en godkendt privat høreapparatforhandler, kan man få offentligt tilskud.

"Det er vigtigt, at man tager imod denne hjælp, ellers risikerer man at blive isoleret. Desuden kan brug af høreapparater forsinke demens," siger Joacim Stalfors.

Hvor henvender man sig med sine høreproblemer?

Ved at gå til en ørelæge (speciallæge i øre-, næse-, halssygdomme) – evt. via sin egen læge – kan man få undersøgt, om der er tale om et problem, hvor et høreapparat kan hjælpe. 

Ørelægens undersøgelser er et krav, hvis man ønsker at modtage offentligt tilskud til køb af høreapparat hos en godkendt, privat forhandler.

Hvis problemet er i mellemøret eller trommehinden, kan man operere for at afhjælpe problemet. Hvis problemet er i det indre øre, kan man indsætte et cochlear implantat. 

Det fungerer ved at omdanne akustisk lyd til elektrisk stimulering, som sendes direkte til hørenerven.

"Det fantastiske er, at der næsten altid kan ske forbedringer med stort set ethvert høretab," siger Joacim Stalfors. 

Audiologen: "Folk begynder at græde, når de pludselig hører godt"

Du har måske allerede et høreapparat, men oplever, at det ikke altid er nok. I så fald kan det være en god idé at afprøve andre typer supplerende høreapparater.

Johan Nordquist er autoriseret audiolog og har sin egen virksomhed, hvor han hjælper mennesker, som har en beskadiget eller nedsat hørelse.

Han arbejder med at finde ud af, hvilken type høreproblem der er tale om, og afprøver hjælpemidler til bedre hørelse.

"Høreapparater er ikke altid hele løsningen. Nogle kan have brug for andre typer hjælpemidler, for eksempel forskellige typer mikrofoner, der placeres på et mødebord eller tilsluttes en computer."

"Mange mennesker tror ikke, de kan blive hjulpet af disse moderne hjælpemidler, men når de prøver dem, bliver de ofte overraskede. Nogle gange begynder de endda at græde, fordi de pludselig hører så godt!"

Johan Nordquist råder alle, der har svært ved at høre ordentligt på arbejdspladsen, til at gå til en høreapparatspecialist for at låne og afprøve forskellige høreapparater.

Det er regionen, der sikrer den økonomiske hjælp til høreapparat, uanset om det sker i offentligt eller privat regi.

Normalt kræves forudgående bevilling fra regionen, før høreapparat anskaffes. Vælger man høreapparatbehandling i det offentlige sygehusvæsen, er høreapparatet og tilpasningen gratis.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Sådan fungerer forskellige høreapparater

Apparat bag øret

Den mest almindelige type er den, der sidder bag øret. Lyden opfanges af en mikrofon, som igen behandler lyden og sender den gennem en lydslange eller et højttalerkabel ind i øregangen. Der findes forskellige modeller, f.eks. formstøbte øreindsatser eller åbne indsatser med en blød silikoneprop.

"De fleste synes, at høreapparater bag øret er nemme at bruge, og næsten alle patienter kan bære dem. Man kan montere en telespole, programvælger, volumenkontrol og kan f.eks. tilslutte en modtager, som kan tilsluttes supplerende hørehjælpemidler," siger Johan Nordquist.

Høreapparat til bag øret.

Apparat i øret

Her er elektronikken i stedet indbygget i en formstøbt skal, som sidder i øret. Men ofte føles det indelukket og varmt i øret. Det kan dog forhindres ved hjælp af ventilationskanaler, uden at der opstår en hyletone. Også inden for denne type findes der forskellige modeller, f.eks. concha apparatet, som fylder hele øregangen.

"Mange vil gerne have disse små apparater, som er så diskrete, men det kræver, at man har tilstrækkeligt brede øregange, hvilket ikke alle har. Desuden skal din hørelse være ret dårlig. Hvis du stadig kan høre mørke toner, bliver lyden ofte en smule dåseagtig og hul, og du hører dig selv tydeligere, fordi du blokerer din øregang," siger Johan Nordquist.

Høreapparat i øret.

Knogleforankret høreapparat

Nogle gange kan en patient have skader i øret, som gør det umuligt at bruge almindelige høreapparater. I sådanne tilfælde kan man indoperere en titaniumskrue i kranieknoglen bag øret og på denne montere en vibrator, som sender forskellige lydindtryk via kranieknoglen til personens indre øre.

"Dette er velegnet til patienter med et problem, der kaldes konduktivt høretab, hvor lyden bremses af trommehinden og knoglerne i mellemøret. Lyden omdannes til vibrationer, som overføres gennem kraniets knogler til det indre øre uden om øregangen og mellemøret. Der foretages en grundig undersøgelse for at finde ud af, om det er en mulighed," siger Johan Nordquist.

Høreapparat med ekstern mikrofon.

Cochlear implantat

Denne mulighed anvendes, når et traditionelt høreapparat ikke længere er brugbart. Systemet består af to dele. En ydre del, der bearbejder lyd, og en indre del, der stimulerer hørenerven med elektriske impulser.

"Elektrisk stimulering af hørenerven kan erstatte det indre øres funktion ved direkte at stimulere hørenerven. Det anvendes til patienter med kraftigt høretab, som ikke hjælpes af konventionelle høreapparater. Før operationen foretages en grundig undersøgelse med flere høretest og røntgenbilleder," siger Johan Nordquist.

Høreapparat med ekstern høretelefon.