Ny forskning sammenkæder risiko for brystkræft med brug af hormonspiral
En ny dansk undersøgelse kæder risikoen for brystkræft og brug af hormonspiral sammen. Måske skal anbefalingerne laves om, lyder det fra eksperter.
Det er den evige diskussion for kvinder; hvilken præventionsform vælger du? Hvad enten det er kønssygdomme eller graviditet, vi gerne vil undgå, står vi med valget om, om det skal være den noget usikre 'stå af i Roskilde', piller eller spiral, som skal gøre det sikkert for os at dyrke sex.
Men når du står overfor valget, kommer også spørgsmålet, hvad er mindst skadeligt for mig? Nyheder om øget risiko for blodpropper, skadelige hormoner og brystkræft dukker jævnligt op.
I dag er det en ny, stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som får vores redaktion, bestående af kvindelige medarbejdre, til endnu engang at snakke om, hvilken prævention vi bruger, og om det vil være en god ide at skifte - igenigen.
Undersøgelsen fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning viser nemlig, at kvinder, der bruger hormonspiral, har en øget risiko for brystkræft.
Ifølge pressemeddelsen kan den øgede risiko omsættes til, at hvis 10.000 kvinder har hormonspiral i 5 år, vil der være 14 flere tilfælde af brystkræft end blandt et tilsvarende antal kvinder, der ikke har hormonspiral.
"Hormonspiral øger risikoen for brystkræft sammenlignet med kvinder, der ikke har hormonspiral eller benytter anden hormonprævention. Vi skal derfor betragte brystkræft som en bivirkning til hormonspiralen," siger Lina Mørch, der er seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse og er medforfatter til studiet, til Politiken.
Forskerne har fulgt omkring 157.000 kvinder mellem 15 og 49 år i op til 15 år. 78.595 brugte hormonspiral, og et tilsvarende antal kontroller, som ikke brugte hormonspiral. Resultaterne bør, ifølge forskerne bag undersøgelsen, give anledning til en anerkendelse af brystkræft som en mulig bivirkning ved hormonspiral. Og ikke mindst tages med i samtalen ved læge eller gynækolog om fordele og ulemper ved de forskellige præventionsformer.
"For nogle kan hormonspiral stadig være det bedste valg. Men hvis man f.eks. nærmer sig 40'erne, hvor brystkræftrisikoen ikke længere er minimal, så kan det give mening at overveje andre præventionsformer. Der findes f.eks. kobberspiral som muligt alternativ, siger ph.d. Lina Mørch, som er teamleder i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og har stået i spidsen for den nye undersøgelse.
Ændre anbefalingerne
Tidligere har der været en opfattelse af, at hormonet fra hormonspiraler kun virker lokalt i underlivet, og at hormonerne ikke bevæger sig rundt i andre dele af kroppen. Men den opfattelse er den nye undersøgelse med til at understrege er forkert, ifølge teamleder Lina Mørch. Hun håber på, at den nye undersøgelse vil betyde, at der bliver kigget på anbefalingerne fremover.
"Man har tidligere ændret anbefalingerne for brug af p-piller baseret på undersøgelser, der viste, at visse former for p-piller gav en øget risiko for blodpropper. Det gjorde man på baggrund af en risiko for blodpropper, som svarer til den, vi nu viser for brystkræft. Derfor mener jeg bestemt, man skal tage den risiko, vi påviser, alvorligt," siger Lina Mørch.
Overlæge ved Nordsjællands Hospital og formand for professorkollegiet under Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik, Ellen Løkkegaard, siger til Politiken, at det kan være, at anbefalingerne skal laves om, så kvinder opstartes på en spiral med en lavere dosis end det, der er i dem, som er mest anvendt.