Sådan plejer du huden allerbedst i overgangsalderen
Kig på et billede af Diane von Fürstenberg, Joan Didion, Toni Morrison eller vores egen Karen Blixen. Hvad bekræfter de? At skønhed absolut ikke er knyttet til en særlig alder eller antallet af rynker, men derimod til udstråling, personlighed og stil. Alligevel kan det betale sig at vide, hvordan du bedst passer på din hud (kroppens allerstørste organ!), især i overgangsalderen. Vi har talt med to eksperter om hudens behov i denne foranderlige periode – en viden, som kvinder i alle aldre med fordel kan tilegne sig.
”Huden har brug for en god fugtighedscreme – også i overgangsalderen” - Hans Christian Ring, hudlæge
Hvad sker der med huden i overgangsalderen?
"Når kvinder går i overgangsalderen, falder niveauerne af østrogen drastisk, hvilket kan medføre en bred vifte af symptomer.
Grundet dette fald i østrogen vil mange kvinder opleve, at huden bliver tyndere, og måske føles den også mere tør. Dette er associeret til en reduktion i hudens naturlige produktion af elastin og kollagen.
Forandringerne i huden kan godt allerede begynde i perimenopausen. Her er der mange kvinder, som kan opleve tørre slimhinder, søvnforstyrrelser og psykiske påvirkninger såsom humørsvingninger og glemsomhed."
Hvilke ingredienser savner huden især i denne periode?
"Overordnet savner huden evnen til at holde sig hydreret. Derfor er det essentielt at anvende gode fugtighedscremer, der dagligt tilfører huden fugt."
Hvordan passer man bedst på sin hud i overgangen?
"Selvom huden kan blive mere skrøbelig med alderen, gælder de samme gode råd for alle uanset alder og køn hele livet. Rådene går ud på at bruge gode, uparfumerede fugtighedscremer dagligt, solfaktor året rundt og føre en generelt sund livsstil med fokus på motion, søvn, varieret kost og ingen rygning."
Er der nogle fordele knyttet til overgangsalderen?
"Hvis man altid har været plaget af en fedtet og uren hud i ansigtet, kan man opleve, at overgangsalderen reducerer disse symptomer."
Skal man fortsætte med de samme rutiner efter menopausen?
"Ja, det vil jeg mene. Nogle kvinder kan desværre udvikle svær hudkløe og decideret eksem i forbindelse med en høj alder. I den forbindelse anbefales det at kontakte egen læge eller hudlæge med henblik på en intensiveret lokalbehandling."
Kan man med fordel tage et hormon-præparat for at modvirke, at huden reagerer?
"I forhold til huden vil jeg bestemt ikke anbefale hormonpræparater. Via egen læge kan der dog overvejes hormonbehandling i overgangsalderen ved moderate til svære hede- og svedeture og lokalt virkende hormoner mod gener i slimhinderne."
Og hvad med hormoncremer, som amerikanske kvinder taler meget om?
"Hormoncremer har ingen indikation i forhold til hudens reaktion på overgangsalderen. Hormoncremer bør reserveres til decideret sygdom i huden, altså inflammatoriske tilstande, da der kan opstå uheldige bivirkninger ved uhensigtsmæssig og jævnlig brug. Ved rådgivning omkring hormoncremer bør man tale med sin læge eller hudlæge."
Hvilke cremer bør man så investere i?
"Det er meget individuelt, hvilke fugtighedscremer folk finder tilfredsstillende, men det en god idé at være kritisk omkring tilsætninger af parfumer og diverse naturolier."
”Vi bliver mindre selvsmørende – en slags omvendte teenagere” - Anette Kristine Poulsen, hudplejeekspert
Hvad sker der med huden i overgangsalderen?
"To ting. For det første noget befriende, grænsende til det festlige. Nemlig at man typisk i den her livsfase som voksen skipper de lidt halvskøre ting, man måske tidligere har budt sin hud. Såsom solariebesøg. Måske husker du tidligere tiders grumme dobbelttider under rørene? Det gør jeg desværre. Nu vil vi bare gerne have produkter, der virker. Og som har dokumentation for at virke.
For det andet bliver huden påvirket af især østrogenfaldet. De to største forandringer er, at den bliver mere tør, og at mængden af kollagen falder – begge dele sker allerede fra perimenopausen, og det gør, at man død og pine får trang til at forsvare sin hud."
Hvilke ingredienser savner huden især i denne periode?
"Helt overordnet så vil den savne – hvis man ikke allerede praktiserer det – at have styr på rækkefølgen af fugt og fedt, for det er måden, hvorpå den holdes fugtforseglet. Vil du forfine optagelsen af ingredienser, der kan bidrage med mere kollagen – det kan f.eks. peptider og A-vitamin – så har det god virkning at inddrage lidt eksfolierende syre i ens rutine. Bare en mild mælkesyre eller den endnu mildere kusine med det mundrette navn polyhydroxysyre."
Er der ingredienser, som er overflødige?
"Jeg vil hellere sige, at det kan ende som skørt tidsspilde at eksperimentere med tvivlsomme ingredienser og behandlinger. Måden at finde ud af det på kan kræve sin research, men sværere er det heller ikke. Tjek eller spørg konsekvent ind til, om der er uvildig videnskabelig opbakning.
Konkret når huden bliver mere tør, kan det være en god idé at skrue ned for heftig rens. Mange oplever det som at få et ekstra fugtserum foræret ved kun at rense hud om aftenen og så bare bruge en ren, opvredet vaskeklud om morgenen."
Hvordan passer man bedst på sin hud i overgangsalderen?
"Der kan være individuelle hensyn at tage, men ser vi på de to hovedudfordringer, så er de rimelig lige til. Når kollagenniveauet er under pres, er der to ting at gøre: Dels at beskytte det kollagen, du allerede har, ved at undgå for meget sol og holde igen med sukker, som kan karamellisere kollagen, så det krøller og bliver usmidigt. Dels at gøde kollagen-madrassen med ingredienser som peptider og A-vitamin.
Endelig er der laserbehandlinger, hvis du vil mere. Tørheden, som mange oplever, opstår, når huden bliver påvirket af den pludselige ændring i hormonstatus, specielt østrogen. Hudens produktion af fedtstoffer ændrer sig – vi bliver simpelthen mindre selvsmørende og dermed en slags ”omvendte teenagere”.
Løsningen er at ty til en form for fugtsandwich: Først fugt – typisk serum og altså det mest vandede – så noget forseglende – creme – og så en plantesalve eller olie."
Skal man fortsætte med de samme rutiner efter menopausen?
"Ja, det giver god mening. For i post-menopausen har huden stadig brug for hjælp til bedre at kunne holde på fugten, ligesom behovet for beskyttelse mod for meget uv-stråling ikke pludselig bliver mindre. Jeg er selv i den fase og kunne jo heller ikke drømme om at stoppe med at please min kollagenmadras med ingredienser, der her kan påvirke positivt – de førnævnte peptider og A-vitamin."
Hvad burde flere kvinder gøre for deres hud, inden de går ind i overgangsalderen?
"Hvis man er minimalisttypen, så er det muligt med en meget lille indsats at holde sin hud beskyttet og sund. Om morgenen bruger man en vaskeklud, så et fugtserum – tjek det for hyaluronsyre/glycerin og antioxidanter – og afslut med creme, der indeholder solfaktor. Om aftenen skal du rense med et renseprodukt efterfulgt af noget kollagenpleasende, som kan være en creme, der indeholder enten peptider eller A-vitamin. Suppler eventuelt med et par planteoliedråber."
Skal man gå efter økologiske og milde hudplejemærker eller nogle med lidt mere krudt og kemi i?
"Haha, krudt og kemi er jo godt … Nej, man skal først og fremmest vælge indhold, der har dokumentation i ryggen. Så kan man bagefter lægge sin holdning ned over. Måske er man til økologi, måske ligefrem biodynamik. Det kan også være, at det er vigtigt, at ens produkter er uden parfume eller ligger indenfor et bestemt budget."
Kan man med fordel tage et hormonpræparat for at modvirke, at huden reagerer?
"Hormoner er ikke skønhedsbolsjer, som en klog gynækolog engang sagde til mig, og nej, heldigvis ikke. Men godt er det dog, at hormonforskrækkelsen i dag er vendt – eller i hvert fald ved at vende.
Skrækken kom med det det amerikanske forskningsstudieprojekt Women’s Health Initiative fra 2002, der satte hormontilskud og en øget risiko for blodpropper, slagtilfælde og brystkræft ind i samme ligning. Konklusionerne i studiet er i dag tilbagevist, og der er lavet en opdatering.
Så nej, hormoner bliver ikke udskrevet for hudens skyld, men hvis overgangsalderen kommer med invaliderende søvnmangel, ledsmerter og en tåget hjerne, så kræver det en snak med egen læge om hormontilskud – typisk østrogen og progesteron – hvor man også kan glæde sig over en gavnlig virkning på huden."
Er hormoncremer tilrådeligt?
"Man kan godt bruge østrogengel i ansigtet, hvis man vil. Men tag den milde Ovestin-variant, der fås i håndkøb – og vid, at der jo allerede findes virkelig veldokumenterede ingredienser, som kan fugtmætte huden, beskytte den og gøre noget ved kollagenmængden. Så jeg har det sådan lidt but why?"