Kvinde i overgangsalderen har hedeslag

Dette skal du vide om overgangsalder - før du går til lægen

Efter i århundreder at være blevet forskningsmæssigt ignoreret og omtalt i dæmpede vendinger, oplever overgangsalderen lige nu at være kommet på dagsordenen. Og det nye er, at hormonbehandling ikke længere er bandlyst. Her bliver du klædt godt på til at stille din læge de rigtige spørgsmål, når du rammes af de første symptomer.

Forestil dig en energisk læge, der vågner gennemblødt af sved hver nat og er så udmattet, at hun udskriver den forkerte medicin til sin patient. 

Forestil dig en habil løber, der har så ondt i sine led og muskler, at hun må krølle sig sammen på sofaen. Forestil dig en engang så selvsikker direktør, der skjuler en pludselig trang til at græde på arbejdet. 

Situationerne er virkelige oplevelser beskrevet af kvinder, hvis liv er blevet ændret af overgangsalderen – en uundgåelig konsekvens af æggestokkenes aldring, som omkring 47 millioner kvinder hvert år gennemlever, når deres hormonproduktion falder. Situationerne er samtidig et billede på, at mange kvinder hverken er fuldt oplyst om eller ordentligt forberedt på overgangsalderen eller menopausen, som den også kaldes. 

En undersøgelse fra University College London i 2023 viste, at kun 1 ud af 10 af de adspurgte havde lært om overgangsalderen i skolen, og omkring halvdelen af dem ”følte sig slet ikke informeret” om livsstadiet. Eller som Rebecca Thurston, en professor i psykiatri ved University of Pittsburgh, sidste år tørt sagde til The New York Times: ”Det tyder på, at vi har en høj kulturel tolerance over for kvinders lidelse. Det anses ikke for vigtigt”.

Når en kvinde går gennem overgangsalderen er sundhedspåvirkningerne øjeblikkelige og til tider dramatiske, for selvom en tredjedel ikke vil mærke til de forandringer, som kroppen undergår, vil to tredjedel opleve moderate til invaliderende symptomer, herunder hedeture, hjernetåge, ledsmerter, søvnproblemer, tørre slimhinder og ændringer i humør og seksualitet. 

Det skyldes, at æggestokkene er endokrine organer, der producerer hormoner. Og når de holder op med at pumpe signalstoffer ud, der kommunikerer med næsten alle væv i kroppen, påvirkes alt fra hjernen og musklerne til huden.

Symptomer på overgangsalder

  • Uregelmæssige menstruationer og forværring af PMS
  • Tør hud og tørre slimhinder
  • Grådlabilitet og raserianfald
  • Hedeture og angst
  • Træthed og dårlig nattesøvn
  • Hovedpine og migræne
  • Led- og muskelsmerter og brystømhed

"Når østrogen falder, stiger din risiko for osteoporose og hjerte-kar-sygdomme, kognitionen er påvirket, og humøret kan føles trykket. Det sker selvfølgelig ikke for alle, nogle trives fint i deres overgang, men for andre er det voldsomt," fortæller Dorthe Snejbjerg, der er Ph.d. og speciallæge i gynækologi med egen klinik i Herlev.

Det her næsten seismiske skift, som menopausen er, rammer oftest kvinder mellem 45 og 55 år, men allerede 10 år før den sidste menstruation, kan perimenopausen – perioden før selve menopausen – sætte ind og lave hormonelt ragnarok, fordi progesteron falder, og østrogen skiftevis stiger og falder voldsomt i løbet af dagen.

Og hvor man førhen troede, at overgangsalderen kun havde betydning for fertiliteten, ved man nu, at østrogen har indflydelse på rigtig mange af vores andre kropslige funktioner.

"I det kardiovaskulære system hjælper østrogen med at smidiggøre blodkarrene, sænke blodtrykket og forhindre dannelse af blodpropper. I hjernen er østrogen neurobeskyttende og dæmper inflammation, fremmer sunde synapser og fjerner fejlfoldede proteiner. I bevægeapparatet hjælper østrogen med at opbygge og reparere muskler samt vedligeholde knogler. Så tabet af østrogen sætter uomtvisteligt kvinder i øget risiko for at udvikle diabetes, hjerte-kar-sygdomme, osteoporose og meget mere. 

På den anden side har kvinder, der kommer i overgangsalderen senere i livet sammenlignet med deres jævnaldrende, tendens til at leve længere og sundere, hvorved østrogen har en beskyttende virkning på mange af kroppens organer," siger Gitte Bennich, der er tidligere overlæge og nu praktiserende speciallæge i gynækologi hos Hovedstadens Kvindeklinik.

Undersøgelsen der ændrede alt

Med viden om hvor massiv en betydning østrogen har på kroppens mekanik, skulle man tro, at behandling af de gener, som menopausen sætter i gang, var lige så normalt som en Treo i vand ved hovedpine. Sådan forholder det sig dog ikke. Efter to årtiers frygtsomhed over for hormonbehandling er vindene kun så småt ved at vende.

Hormoner eller ej?

Mange kvinder er bange for at takke ja til hormonbehandling på grund af misvisende resultater fra en WHI undersøgelse fra 2002, der fandt en øget risiko for hjertesygdomme, brystkræft og slagtilfælde hos kvinder, der tog østrogen og gestagen. 

Der var dog en del misvisende resultater i undersøgelsen, og i 2024 blev tallene revurderet, og forskerne bag WHI tilbagekaldte 2002-konklusionen og fastslog, at "hvis en kvinde er under 60 år og starter hormonbehandling inden for 10 år efter overgangsalderen, opvejer fordelene ved hormonbehandling risici".

"Menopause er en naturlig proces, og at være i perimenopause eller postmenopause er ikke en sygdom. Der er derfor ikke noget krav om, at kvinder nødvendigvis skal have hormoner. Nogle kvinder fungerer aldeles udmærket uden, hvilket er fint. Men i min praksis sidder jeg ofte overfor kvinder, som lider alvorligt, men som har fået afslag på hjælp fra deres praktiserende læge.

Kvinden er måske 50 år, har udtalte ledsmerter, er grådlabil, sover elendigt og har tørre slimhinder, og så bliver hun opfordret til at løbe en tur, se en god serie og spise lidt chokolade. Eller måske har hun fået at vide, at hormoner ikke kan komme på tale, fordi de giver kræft," siger Gitte Bennich, der mener, at kvinder ender i de situationer, fordi der stadig er en udbredt frygt for hormonbehandling på grund af et studie lavet i 2002 af Women’s Health Initiative (WHI).

Formålet med studiet var at fastslå, om hormonbehandling efter overgangsalderen kunne reducere risikoen for hjertesygdom uden at øge risikoen for brystkræft signifikant. Hormonbehandling skulle vurderes nyttigt som sygdomsforebyggelse uden samtidig at øge risikoen for andre sygdomme, men i 2002 blev en del af undersøgelsen stoppet, fordi man, ved en midtvejsevaluering af data, fandt en forbindelse mellem hormonbehandling og en øget risiko for blandt andet udviklingen af brystkræft.

"Eller det gjorde man faktisk ikke. Man fandt, at østradiol – et af de hormoner i den hormongruppe, der tilsammen danner østrogen – sænkede risikoen for udviklingen af brystkræft, mens østradiol + gestagen øgede risikoen en smule. Desværre havde man et fokus på dét, der hedder ”relativ risiko” i stedet for ”absolut risiko”, hvilket har forårsaget misforståelser om graden af sammenhængen mellem resultaterne. 

Anvender man i stedet den anbefalede måde at regne de her ting ud på, og bruger man det, man kalder ”absolut risiko”, så endte undersøgelsen med at vise, at der reelt kun var en 0,08% procent stigning i risikoen for udvikling af brystkræft."

Vidste du det?

Mens mange kvinder betegner hele processen — perimenopause, menopause og postmenopause — som overgangsalder, er udtrykket teknisk set det øjeblik, hvor dit østrogenniveau er faldet til så lavt et niveau, at din ægløsning og menstruation ophører permanent.

Den gennemsnitlige alder, hvor kvinder begynder at mærke symptomer, er start til midt 40’erne. Nogle oplever dog forandringer i krop og sind allerede, når de er i midten af 30’erne. I Danmark er gennemsnitsalderen for sidste blødning knap 52 år, selvom alt fra midt 40’erne til midt i 50’erne betragtes som normalt.

Årene op til sidste blødning kaldes perimenopause og begynder typisk i midten af 40’erne, selvom mange oplever de første symptomer år tidligere.

Hele perioden varer mellem to og 10 år, og størstedelen af symptomerne viser sig eller intensiveres i det sene stadium af perimenopausen. Men de kan også vise sig tidligere — selv før menstruationen bliver uregelmæssig.

Når du ikke har haft menstruation i 12 måneder, vil du være i postmenopausen, som er en fase, du nu vil være i resten af dit liv. Du er ikke længere fertil, og dine kønshormoner er på et helt lavt niveau.

Hormoner blev bandlyst

Efter undersøgelsens resultater blev offentliggjort, estimerer man, at 80 procent af alle brugere i verden smed deres recepter på hormoner i skraldespanden. Selv læger nægtede at udskrive hormoner og bad kvinder om at ”leve med deres symptomer”.

"Og det var lige meget, at undersøgelsen faktisk viste, at hormonbehandling ikke øgede dødeligheden i nogen aldersgrupper sammenlignet med kvinder, der fik placebo, og at risikoen for knoglebrud blandt hormonbrugere var 33 procent lavere på tværs af alle aldersgrupper. Blandt andet," siger Gitte Bennich.

Regeringer udsendte også nye retningslinjer, der angav, at den eneste grund til, at kvinder og deres læger burde overveje hormoner, var for behandling af moderate til svære hedeture eller betydelig risiko for knoglebrud. Og så skulle hormoner bruges ved den lavest mulige dosis og i kortest mulig tid.

"På grund af den her undersøgelse, hvor data i det store og hele blev mistolket, har en hel generation af kvinder bidt tænderne sammen og ”levet med det”, og der er stadig praktiserende læger, endokrinologer og endda gynækologer, der er forbeholdne," siger Dorthe Snejbjerg og fortsætter:

"Hormonbehandling indebærer ganske vist risici, ligesom mange lægemidler, som folk tager for at lindre alvorligt ubehag, men dusinvis af undersøgelser siden 2002 har givet sikkerhed for, at risici for raske kvinder under 60 år, hvis symptomer plager dem, opvejes af fordelene ved at tage hormoner. Behandlingens omdømme er dog aldrig kommet sig helt, og konsekvenserne har været vidtrækkende."

På grund af resultatet af WHI-studiet mener Dorthe Snejbjerg, at vi ser på en generation af læger, der stort set ikke har haft hverken formel eller uformel uddannelse i, hvordan man tager sig af kvinder med menopausale symptomer.

Er du gået i overgangsalderen?

Det kan være svært at konkludere præcist, om du er gået i overgangsalderen. Din læge kan tage en blodprøve for at kontrollere niveauer af østradiol, progesteron og testosteron, men de er ikke helt pålidelige, da hormoner i perimenopausen svinger. 

Gynækologer kan også måle niveauet af resterende ægblærer — også kaldet ovariereserve. Sagen kompliceres dog ved, at du godt kan have symptomer pga. svingende hormonniveauer, selvom du har nok æg.

Derudover er det bedste, du kan gøre, at lytte til din krop. Har du symptomer, du ikke kan genkende fra tidligere? Er du grådlabil? Forvirret? Svedende? Så er du måske gået i overgangsalderen.

"Kvinder ved ikke, hvad de skal forvente, og læger ved ikke rigtig, hvad de skal gøre. Så her skal der ske noget, og vi er flere speciallæger, der nu forsøger at klæde praktiserende læger bedre på til at kunne yde den omsorg, kvinder har brug for, og ikke mindst udbrede viden om, at overgangsalderen kan vise sig på utroligt mange andre måder end de klassiske hedeture, uregelmæssig menstruation og tørre slimhinder. 

Overgangsalder kan vise sig som for eksempel depression eller angst, og er de her symptomer udløst af en hormonel ubalance, skal de jo behandles som sådan," siger hun.

Hysteriske damer

Når ret skal være ret, er der flere grunde end WHI-studiet til, at vi ikke har talt meget om overgangsalder igennem tiden, og dermed er der flere grunde til, at vi ved så lidt. Et dyk i historien viser, at tiden konsekvent afviser kvinder og tilskriver overgangsalder som værende krukkeri og hysteri. Og det er tydeligt, at det medicinske område har været domineret af mænd i årtusinder. Mangel på uddannelse vedrørende kvinders sundhed og anatomi har ført til misforståelser og uligheder på området, der desværre stadig eksisterer i dag. 

Mange kvindesygdomme, inklusive menopausen, blev i århundreder tilskrevet det reproduktive system og set på som noget dårligt. Gamle egyptere og grækere troede på begrebet ”vandrende livmoder”. Grækerne mente, at livmoderen kunne blive trist, hvilket manifesterede sig i en række mentale og fysiologiske symptomer, som blev anset for upassende. 

I slutningen af det 19. århundrede blev det endda anset for at være videnskabeligt bevist, at kvinders biologi gjorde dem mindre rationelle end mænd og dermed uegnede til at deltage i dele af det offentlige liv.

Sådan ældes æggestokkene

I puberteten, hvor æggestokkene indeholder cirka 400.000 ægblærer, begynder hjernen at kommunikere med æggestokkene og aktiverer op til tusinde sovende follikler hver måned. 

De fleste af de voksende ægblærer visner og dør, men hver måned vil én (og nogle gange to eller tre) modnes færdigt og frigive ægget til potentiel befrugtning. 

Processen gentages hver måned helt indtil overgangsalderen, hvor der er færre end tusinde ægblærer tilbage.

"Gynækologi er et græsk udtryk, der bogstaveligt betyder ”studiet af kvinder”. Og hysteri er afledt af ”hystera”, der betyder livmoder. Kvinder blev i Victoriatiden underlagt traumatiske behandlinger for ”hysteri”, og den sproglige sammenhæng mellem kvinders sundhed og hysteri findes stadig i dag i ordet hysterektomi (operation, hvor man fjerner livmoderen, red.)," fortæller Gitte Bennich og uddyber:

"Hysteridiagnoser fortsatte i øvrigt indtil så sent som i 1970’erne, så man kan måske godt forstå, at overgangsalder ikke var noget, som vores forældres generation sådan lige vekslede ord om over sildemaden derhjemme, da vi var børn."

Heldigvis er kønsbaseret medicin nu et etableret område for forskning og klinisk pleje, omend sundhedsligheden dog ikke automatisk er nået. I dag er der stadig mangel på kvindelig repræsentation i sundhedsforskningen, hvor mange forskere udelukkende eksperimenterer på han-mus på grund af ”hormonelle komplikationer”.

"Kvinder har generelt været, og er stadig, meget underbelyste i forskning, fordi deres helt normale udsving i hormonniveauer gør det kompliceret at bruge dem som forsøgspersoner. Men overgangsalder falder også ned mellem to stole, fordi mange, der donerer penge til forskning, udelukkende donerer til sygdomsbekæmpelse. Og overgangsalder er jo ikke en sygdom. Det er en tilstand − en overgang," siger Gitte Bennich.

Mere fokus

Tiderne er dog ved at skifte, og der er er tegn på, at overgangsalderen endelig er ved at blive mainstream. Kvinder hvisker ikke længere helt så meget, de taler om emnet. Læger vil gerne lære. Virksomheder er begyndt at udfærdige menopausepolitikker, og lovgivere har presset på for mere forskning i overgangsalderen.

"Men det er bydende nødvendigt, at menopauserådgivning, også omkring perimenopausen, bliver en del af enhver praktiserende læge eller gynækologs uddannelse. I betragtning af at perimenopausen kan starte allerede i midten af 30’erne, intensivere stress og føre til humørsvingninger, angst og depression, bør validering være en vigtig komponent, og den skal kvinder kunne få hos deres læge. 

Det samme gælder forskning. Vi behøver flere større studier, der belyser overgangsalderen, for vi mangler svar på de mange spørgsmål, der stadig er tilbage, som kan danne grundlag for nye, opdaterede retningslinjer til vores praktiserende læger, så kvinder kan få den bedst mulige behandling," fortæller Dorthe Snejbjerg.

Gitte Bennich er opmuntret af det faktum, at overgangsalderen har fået fornyet opmærksomhed, og at folk overhovedet bemærker behovet for en kurskorrektion.

"Kvinder fra tidligere generationer antog bare, at lidelse var en del af det at være kvinde. At det var vores uheldige lod i livet, men nu oplever jeg, at kvinder siger: ”Det her er ikke okay. I bliver nødt til at gøre det bedre”."

Sådan lindrer du …

… hedeture

Klæd dig i lag, du kan tage af, tag langsomme dybe vejrtrækninger og nip til koldt vand, når en hedetur begynder. Undgå rygning, alkohol, stærk mad og overvægt, som er forbundet med en forværring af hedeture.

… dårlig søvn

Følg en regelmæssig søvnplan, undgå den sene eftermiddagslur, koffein og alkohol sent på dagen.

… tørre slimhinder

Kan behandles med østrogen administreret vaginalt. Bækkenbundsfysioterapi og vaginale laserbehandlinger (for at stimulere blodgennemstrømningen og cellenydannelsen) er også umagen værd.

… generelle gener

Vægttræning, rigeligt protein og godt med fibre kan afhjælpe gener, ligesom hormonbehandling med bioidentisk østradiol, progesteron og testosteron kan lindre. Fås på recept hos læge eller speciallæge.

Om eksperterne

Gitte Bennich

Praktiserende speciallæge i gynækologi ved Hovedstadens Kvindeklinik og tidligere overlæge.

Dorthe Snejbjerg

Ph.d. og speciallæge i gynækologi med egen klinik i Herlev.