Det sker der i kroppen, når du rider
Hvis du også er én af dem, som tænker, at det er hesten, der laver alt det hårde arbejde, når man svinger sig i sadlen, så læs med her. Ridning giver dig nemlig alt fra en styrket coremuskulatur til en øget kropsbevidsthed.
Ridning kan se nemt ud, og det kan ligne, at man blot lader sig transportere rundt af hesten, men der er en lang række sundhedsmæssige fordele ved ridning.
Ridelærer Ann Mertz og fysioterapeut ved Din Flexible Sundhed Camilla Esbensen fortæller herunder, hvorfor ridning er så sundt for både krop og sind – og det er slet ikke så nemt, som det ser ud, lyder det desuden fra Ann Mertz:
”I ridning vil man gerne have det til at se så let ud som muligt. Rytteren skal være et med hestens bevægelse, undgå at genere hestens naturlige rytme, men hjælpe hesten med at forfine takt, smidighed og spændstighed. Man skal gerne undgå at genere hestens naturlige bevægelsesmønster. Derfor kan man sjældent se, hvor meget man egentlig bruger hele kroppen for at korrigere hesten, så den gør, som man vil have den til,” fortæller hun til ALT.dk.
Hvad sker der …
… med dine muskler, når du begynder at ride?
I ridning får du aktiveret både de små og de store muskelgrupper. Særligt coremuskulaturen bliver styrket under ridning, fordi man skal holde sig oprejst på hesten og desuden være i stand til at følge hestens bevægelser – uden at ødelægge dens naturlige bevægelser. Desuden styrker ridning også ben- og ballemuskulaturen. For at opnå det bedste resultat er det vigtigt, at man som rytter har fokus på sig egen fysiske form og tænker på at spise sundt, lige så vel som man tænker over, hvad ens hest får at spise, så man sammen kan præstere sit bedste.
… med dine coremuskulaturen?
Coremuskulaturen er enormt vigtig under ridning, og man kan virkelig få fat i mange dele af den, når man rider. Ridning får blandt andet fat i musklen transversus abdominis (kan også kaldes den tværgående bugmuskel), som sidder på tværs over maven. Vi har tre lag muskler, og ved ridning aktiverer vi også en af de dybeste muskler, som hedder multifidi. Den sidder helt inde ved rygsøjlen. Det er en muskel, som går fra ryghvirvel til ryghvirvel, og det er nærmest den første muskel, du aktiverer, når du begynder at aktivere din ryg. Desuden får ridning også fat i korsetmusklen, som er den, der går fra vores forreste del af maven og om bag ryggen. Obliquus externus abdominis og obliquus internus abdominis musklerne er de skrå mavemuskler, og dem aktiverer man også ved ridning. Ridning stabiliserer desuden også lænden, hvilket er godt, hvis man for eksempel sidder meget ned foran en computer og kan have tendens til at falde sammen.
… med din balance?
Når du sidder på hesten, skal der meget lidt til for at bringe jer begge ud af balance. Derfor er det vigtigt, at man som rytter hele tiden følger hestens bevægelse. Hvis rytteren er foran eller bagefter bevægelsen, vil hesten forsøge at ”fange ” rytteren, så begge kan holde balance. Du må ikke sidde og hælde til den ene eller den anden side, da det bringer jer begge i ubalance. Desuden er hesten et relativt ustabilt underlag, og derfor stiller ridning høje krav til din balance, så du kan følge hestens bevægelser.
… med din koordinationsevne?
Du skal altid være et skridt foran, når du rider – ellers gør hesten bare noget andet end det, du vil have den til. Derfor skal du kunne koordinere både højre og venstre hånd, men du skal på samme tid kunne bruge både dine ben og spænde op i din coremuskulatur. Du bruger hele din krop til at korrigere både dig selv og hesten.
… med din hjerne?
Faktisk er ridning også en form for hjernetræning. Hjernen arbejder rigtig meget, når du skal koordinere alle dine aktive muskelgrupper og desuden sørge for, at du ikke hverken over- eller underspænder i dem. Jo flere gange kroppen laver en bevægelse, jo bedre bliver den også til det.
… med din forbrænding?
Det afhænger selvfølgelig af din træningsintensitet, men uanset hvad aktiverer ridning mange muskelgrupper ad gangen, og det er altid godt for din forbrænding. Som udgangspunkt er ridning dog mere styrketræning.
… med dine sociale kompetencer?
Når du omgås heste, er det vigtigt, at du kan aflæse deres tegn og kropssprog, hvis ikke I skal gå fejl af hinanden, og derfor kan omgang med heste være med til at styrke dine sociale kompetencer.
… med din koncentrationsevne?
Hvis dine tanker er på skole, arbejde eller en konflikt derhjemme, når du er i stalden eller på ryggen af hesten, vil du opleve, at samarbejdet ikke fungerer optimalt. Derfor kan hesten være et redskab til at få slukket lidt for de stressende tanker, som du går med. De mentale redskaber kan også bruges i mange andre aspekter af livet.
… med din sundhed generelt?
Dele af ridning foregår ofte udenfor, og der er rigtig mange fordele ved at komme ud i naturen og være fysisk aktiv. Det gavner dit humør og nedsætter stressniveauet i kroppen. Desuden får du en naturlig træthed i kroppen, når du opholder dig udendørs.
… med dit humør?
Undersøgelser viser, at du bliver gladere, når du er sammen med dyr.
… med din kropsbevidsthed?
Ridning kan være med til at give dig en øget kropsbevidsthed, fordi du får føling med rigtig mange af dine muskler, og hvordan de arbejder sammen, når de skal aktiveres. Du vil lynhurtigt mærke, at hvis du for eksempel ikke aktiverer lår og baller, når du rider, får du ikke den lethed og det flow i din ridning, som er så vigtigt.