motion

Hvad sker der i kroppen, når du er på slankekur?

Du vil gerne tabe dig og skærer måske ned for kulhydraterne, dyrker mere motion eller vælger en ugentlig fastedag. Men hvad sker der egentlig i kroppen, når du går på kur? Få svaret her, og bliv klogere på, hvilke metoder der virker, og hvilke du skal holde dig fra.

Det sker der...

Når du spiser færre kalorier, end kroppen er vant til Når du spiser færre kalorier, end du bruger, tærer kroppen på dine fedtdepoter. Og så taber du dig. Hvis du er en af de få, der ikke har overskydende fedt på kroppen, vil den i stedet tære på muskelvævet. For de fleste af os vil det dog være kulhydrat- og fedtdepoterne, der står for skud.

Når du lige er gået i gang med kuren

Teoretisk set taber du dig allerede fra den første dag, hvor du spiser mindre, end kroppen forbrænder. Men i praksis går der typisk nogle dage, før det kan ses på vægten. Det skyldes, at kroppen i første omgang bruger den energi, der er i kulhydratdepoterne i bl.a. leveren. Og først efter en lidt længere periode med energiunderskud begynder den for alvor at tære på fedtdeporterne.

Når du supplerer kuren med motion

Hvis du supplerer din slankekur med træning, vil du forbrænde mere og få plads til enten lidt mere mad i regnskabet, eller du vil tabe dig tilsvarende hurtigere. De færreste kan dog nøjes med at dyrke motion, hvis de vil tabe sig. Det er langt hurtigere at spare kalorier ved at omlægge kosten, end det er at forbrænde en tilsvarende mængde kalorier ved træning. En plade chokolade koster dig f.eks. en times hårdt arbejde på spinningcyklen, og drikker du cola til og insisterer på at spise cornflakes med sukker til morgenmad, så skal du træne i mange timer, før kalorieregnskabet balancerer. På en helt almindelig kur vil du derimod nemt kunne spare de kalorier, du ellers skulle bruge tre timer på at forbrænde ved at træne. Men motion gør en forskel, da den virker appetit regulerende og giver dig lyst til at spise sundere.

Når du vejer dig dagligt

De fleste vil gerne have resultater her og nu, når de er på slankekur, men drop alligevel de daglige vejninger. Din vægt afhænger af mange ting − bl.a. hvornår du har spist, været på toilet, hvor meget du har drukket og svedt − og går du på vægten hele tiden, vil du opleve, at den ryger op og ned. Det kan være meget demotiverende og ødelægge din lyst til at blive på kuren. Vej dig i stedet én gang om ugen på et bestemt tidspunkt, f.eks. fredag morgen, lige når du er stået op. Så får du et mere retvisende billede og slipper for de mange udsving og debatten med dig selv om, hvorvidt indsatsen overhovedet lønner sig.

Når vægttabet kommer i etaper

Fra naturens side er kroppen ikke skabt til at skulle tabe sig. Og den er ikke specielt glad for at gøre det. Den er genetisk indstillet på at skulle holde på sine depoter og på ligevægten − det, der kaldes homeostase − og derfor vil den helst modarbejde et vægttab og hele tiden forsøge at holde den nye vægt, du når, frem for at smide flere kilo. Men hold ud, for så længe du spiser mindre, end kroppen bruger, så vil du tabe dig. Det kommer måske bare i etaper og mindre „spring”.

Når vægttabet begynder at gå langsommere

Typisk taber man sig mest i første del af en kur og mindre senere. Og de allersidste kilo er tit de sværeste at slippe af med. Det skyldes, at du til at begynde med laver et relativt stort energiunderskud i forhold til den vægt, du har. Hvis dit energibehov er 3.000 kalorier, og du skærer dit indtag ned til 1.500, så har du et dagligt underskud på hele 1.500. Men i takt med at du taber dig, falder dit energibehov også, og dit daglige energiunderskud bliver mindre, hvis du spiser som tidligere. Måske har du nu kun brug for 2.200 kalorier, og så er underskuddet nede på 700 kalorier. Det giver et langsommere vægttab end i begyndelsen af kuren. Og tempoet vil fortsætte med at falde, medmindre du undervejs i kuren gradvist spiser mindre og mindre eller bevæger dig mere.

Når du falder i kagedåsen

Hvis du en dag går amok i kage, chokolade og chips, så snupper kroppen straks energien ind i depotet. Den ser desværre ikke igennem fingre med noget, selv om du har været dygtig de foregående dage… eller selv om det er lørdag eller fødselsdag eller mørkt udenfor. Energi er energi, og den forsvinder ikke op i den blå luft. Men du tager altså ikke otte kilo på, fordi du træder ved siden af en enkelt gang. Det bedste, du kan gøre, er at komme op på hesten hurtigst muligt igen og fortsætte. Så gør vægttabet det samme.

Når du giver dig selv lov til at skeje ud i weekenden

Vil du tabe dig, kan det være en rigtig dårlig idé at spise supersundt i ugens løb og så ellers bare give den gas i weekenden. Mange vil nemlig ende med at overkompensere for, at de har været meget restriktive i løbet af ugen. Hvis du slet ikke tænker dig om, kan du sagtens indhente alle de kalorier, du har sparet.

Når du skærer kulhydraterne ud af kosten

Du taber dig hurtigere, hvis du vælger en kur med få kulhydrater og mange proteiner. Proteiner mætter bedre, og du bruger mere energi på at forbrænde dem. Undersøgelser viser dog, at kure med et lavt indtag af kulhydrater på længere sigt ikke er bedre end andre kure.

Når du spiser mange proteiner

Proteiner mætter mere end f.eks. kulhydrater, og de gør et godt stykke arbejde for din vægt på kortere sigt. Men det er uvist, om højproteinkure også skader kroppen. Forskere har fundet ud af, at de mange proteiner giver et større flow igennem nyrerne, som derfor bliver overbelastet. Det kan give både nyresten og nyresvigt. Derudover bør du være opmærksom på, hvor du får dine proteiner fra. Ofte får vi dem fra kød, og medmindre du er meget varsom og holder dig til de magre varianter som kylling og kalkun, så følger der også mættet fedt med i kølvandet. Og det er skidt for kredsløbet.

Når du fravælger fedt i kosten

Fedt indeholder mere energi per gram end kulhydrater og proteiner. Derfor giver det god mening at skære ned på fedtet i kosten, når du vil tabe dig. Men du må ikke fjerne det helt, da fedt bl.a. beskytter nerver, cellemembranerne og hjernen. Du risikerer også, at din hud bliver tør og trist, hvis du ikke får fedt nok. I stedet for at fokusere på helt at undgå fedt, så tænk over at få de sunde, umættede varianter fra f.eks. avokadoer, fisk, olier og nødder.

Når du faster eller spiser meget lidt

Hvis du skærer helt ned for dit kalorieindtag, tilpasser kroppen sig ved at nedprioritere de mest energikrævende processer. Du vil føle dig træt og ikke have energi til fysisk aktivitet. Kommer du under basalstofskiftet, begynder det at blive kritisk i forhold til dit vitamin- og mineralbehov, så hold dig altid over de 800 kalorier. Et glimrende alternativ til faste og detox-kure er yoga eller meditation. Det kan give dig den samme mentale renselse.