Hvad sker der i kroppen, når du har tømmermænd?
Åh, de tømmermænd… Hvad gør de egentlig ved dig? Kan de tages i opløbet, soves væk, og hvorfor er de meget slemmere for kvinder end for mænd? Få alle svarene her.
Hvad sker der…
… i dit hoved?
Et af de bedst kendte og mest udbredte symptomer på tømmermænd er hovedpine. Den får du, fordi du er dehydreret, og hjernen helt fysisk skrumper en anelse. Det gør ondt. Derudover er der i nogle alkoholiske drikke forskellige stoffer − ud over selve alkoholen − som i sig selv kan give hovedpine. Det gælder bl.a. metanol, bedre kendt som træsprit.
… i maven?
Alkohol kan virke lokalt irriterende på mavesækken, og det kan øge produktionen af mavesyre og galde. Begge dele kan være med til at give dig mavepine og kvalme − helt klassiske tømmermændssymptomer.
… med din hukommelse?
De centre i hjernen, som tager sig af korttidshukommelsen, bliver hæmmet af for meget alkohol. Derfor kan du opleve, at du har svært ved at huske alle detaljerne af, hvad der foregik dagen før.
… med dit humør?
Man taler om „tømmermændsblues” − at man dagen derpå kan føle sig trist til mode og være lidt nede. Man ved faktisk ikke så meget om, hvorfor det opstår, men dårligt humør og irritation er kendte symptomer i forbindelse med tømmermænd.
SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du drikker alkohol?
… med din koncentrationsevne?
En del tyder på, at koncentrationsevnen er dårligere, når man har tømmermænd, end når man er helt frisk. Det er ikke kun alkoholens skyld, men bunder i mange tilfælde også i den manglende søvn og dehydrering, der følger i kølvandet på promillerne.
… med omfanget af dine tømmermænd, hvis du har mikset f.eks. vin og øl?
Rent videnskabeligt har man ikke kunnet påvise, at det at blande forskellige alkoholtyper i sig selv skulle give hverken værre eller mildere tømmermænd. Graden af pine dagen derpå skyldes mere, hvor store mængder, og hvor stærke varianter du drikker. Lyse typer alkohol som vodka, gin og hvidvin giver dog færre tømmermænd end mørkere drikke som rødvin, cognac og whisky. Det skyldes, at der findes flere stoffer i de mørke varianter, som kroppen på linje med alkoholen skal nedbryde og skille sig af med.
… hvis du har drukket på tom mave?
Du får ikke flere tømmermænd af at drikke på tom mave end på fuld mave. Men du bliver sandsynligvis hurtigere påvirket af alkoholen, imens du drikker den.
… hvis du har sørget for at drikke vand undervejs?
Tømmermænd skyldes i høj grad væskemangel. Alkohol hæmmer nemlig produktionen af hormonet antidiuretisk hormon (ADH), som i ædruelig tilstand sørger for, at nyrerne og dermed blæren ikke udskiller så meget vand. Når hormonet træder ud af funktion, skal du oftere på toilet, du mister hurtigere væske og kan blive dehydreret. Derfor kan du forebygge en del af de potentielle tømmermænd ved at være godt hydreret − altså har styr på væskebalancen, inden du tager i byen, og sørger for at drikke vand sideløbende med alkoholen. Find f.eks. en rytme, hvor du drikker et glas vand for hver genstand. Snup også et par store glas vand, inden du lægger dig til at sove. Det vil gøre dig godt, når du vågner!
SE OGSÅ: Den perfekte Dagen-derpå-menu
… hvis du har kastet op?
Kaster du op, imens du stadig har alkoholen i mavesækken, slipper du for, at den mængde skal nå videre i systemet og plage dig dagen efter. Så det kan hjælpe, hvis du − mere eller mindre frivilligt − gør det i tide. Kaster du op, kan det dog være med til at dehydrere dig yderligere. Så vær ekstra opmærksom på din væskebalance, hvis du har kastet op før eller under din bytur.
… hvis du spiser et par hovedpinepiller, før du går i seng?
Du kan dulme nogle af tømmermændene ved at tage et par almindelige håndkøbshovedpinepiller, inden du går i seng. Du undgår dem næppe helt, men det kan tage toppen af smerterne.
… hvis du er fysisk aktiv trods tømmermændene?
Det er hverken mere eller mindre sundt at bevæge sig med tømmermænd end uden. Men de færreste har nok lyst til decideret fysisk træning med ubehag og søvnmangel i kroppen. Og så er det jo en helt oplagt dag at placere hviledagen på. På den måde undgår du også at forværre tømmermændssymptomerne ved at svede og dehydrere mere, end du allerede gør i forvejen. Det er dog ikke dumt med en lille gåtur. Frisk luft, lys og let bevægelse vil for de fleste gøre godt for både humør og velvære.
… hvis du sover længe og napper en middagslur?
Søvn er et af de bedste midler mod tømmermænd. Særligt den del, der direkte skyldes søvnunderskud, selvfølgelig. Så sov endelig længe, og tag en lur dagen derpå. Samtidig går tiden også på behagelig vis − og tiden er den ene ting, der for alvor kan kurere tømmermænd.
SE OGSÅ: Mangel på søvn dræber sexlysten + andre ting, der sker i kroppen, når du sover for lidt?
… med dine tømmermænd i forhold til din kærestes?
Kvinder er mere tilbøjelige til at få tømmermænd og oplever dem også som værre, end mænd gør. Den nøjagtige forklaring kender man ikke. Men drikker han normalt lidt oftere og lidt mere end dig og er dermed i bedre træning, kan det være en del af forklaringen. Hvis det er dig, der står op og tager dig af ungerne dagen efter, imens han sover branderten mere ud, kan det være en anden.
… efter en dags tid?
Langt den værste del af tømmermændene er typisk overstået i løbet af et døgns tid. Derefter kan du stadig være lidt mat i kroppen som følge af især søvnunderskuddet. Men du vil efterhånden være ude på den anden side igen.
… med dine tømmermænd, i takt med at du bliver ældre?
De fleste af os oplever, at tømmermænd bliver værre med alderen. Der er flere grunde til det, bl.a. at din lever bliver dårligere til at bearbejde alkoholen, og at processen med at forbrænde og reparere kroppen går langsommere end i de yngre år.
3 KURE MOD TØMMERMÆND − VIRKER DE?
COLA: Der er både væske, sukker og koffein i cola, så på den måde kan det virke opfriskende og være med til at få dig på ret køl igen. Men derudover er cola ikke bedre mod tømmermænd end så megen anden væske dagen derpå.
JUNKFOOD: Almindelig, sund og varieret kost er altid det bedste − også når du har tømmermænd. Men vi ved jo alle, at appetitten kan svinge dagen derpå. Den kan være helt væk, druknet i kvalme og ubehag. Eller du kan have den klassiske trang til pomfritter og burgersnask. Fed mad kan dog forværre din kvalme, men mad med lidt ekstra sukker og salt kan være en fin idé til at genoprette balancen, når du har lavet rod i stofskifte og blodsukker og måske har svedt på dansegulvet.
REPARATIONSØL: Tømmermænd opstår, når din promille er ved at være tilbage ved nul. En af teorierne om dem er, at de i virkeligheden er abstinenssymptomer. Og ud fra den teori vil alkohol kunne kurere tømmermænd. Men hold dig i givet fald til en enkelt reparationsbajer for ikke at starte en ny spiral.
SE OGSÅ: Hvad gør junkfood ved din hjerne?
SE OGSÅ: 3 eksperters bedste råd: Sådan taber du dig uden kur
SE OGSÅ: Eksperternes allerbedste tips: Få mere energi