Hverdagslykke: 5 råd til mere lykke & mindre stress i hverdagen

Det er helt simple ting, der kan snyde din hjerne til lykke – det viser ny forskning. Her får du fem brugbare råd til at blive endnu mere glad og lykkelig i din hverdag – og få et liv fri for stress.

Vi har sjældent løbet så stærkt, som vi gør i dag. Det betyder, at flere af os bliver syge og stressede, ja bare grundtrætte af livet. De hurtige tider med mobiltelefoner og utallige gøremål ændrer sig nok ikke, men hvad kan vi selv gøre for at blive mere lykkelige hver dag? 

Det giver lykkeforsker Emma Seppälä svaret på i sin nye bog ”Vejen til et lykkeligere liv”, som er en praktisk guide til lykke, succes og trivsel baseret på den seneste lykkeforskning. Vi har snakket med lykkeforskeren, som her giver sine fem bedste − og helt håndgribelige − råd til, hvordan du bliver lykkelig.

1. Træk vejret dybt

Stress får kroppen til at yde sit ypperste i en krisesituation – det såkaldte ”fight-or-flightreponse”. Men gentagen stress udmatter samtidig vores krop og sind og skader bl.a. hukommelsen – og gør os derved mindre lykkelige. Forskning viser, at du kan stabilisere din følelsesmæssige tilstand gennem din vejrtrækning. Når du trækker vejret langsomt og dybt, vil din hjerterytme falde, og blodtrykket daler. Det reducerer stress i kroppen.

2. Husk at være taknemmelig

Forskning viser, at der sker tre gange så mange positive ting for dig hver dag i forhold til negative. Tre gange! Men selvom der altså dagligt er utallige ting, der går godt for os, skal der faktisk kun ske én negativ ting, før vores dag bliver noget rod, for vores hjerner zoomer oftest ind på de negative ting. Derfor kan du med fordel øve dig i at være taknemlig, at huske de positive ting – for eksempel ved at skrive dem ned – så du får skabt en sund balance. Når du tænker positive tanker, hjælper det dig til at blive mere kreativ og produktiv. Samtidig bliver du bedre til at skabe relationer med andre mennesker. Det betyder jo ikke, at du skal ignorere, at der sker frygtelige ting ude i verden hver dag, men du skal blot have for øje, at taknemmelighed gør dig mere modstandsdygtig og stærkere.

LÆS OGSÅ: Stresset? Sæt dig selv fri

3. Accepter, at du fejler

Vær forstående over for dig selv, når du fejler, eller hvis du generelt føler dig utilstrækkelig eller sårbar i en situation. Rigtig mange af os kan være forfærdeligt selvkritiske – du kender sikkert den der stemme inde i dit hoved, som gennemprygler dig for alle de dårlige ting, du har gjort, og den fører intet godt med sig, kun en større sandsynlighed for at få angst og depression. Du tilføjer nemlig flere negative følelser til dine alleredeeksisterende negative følelser, når du er selvkritisk, og det ender hurtigt i en ond spiral.

Derfor skal du erstatte den selvkritiske stemme med selvforståelse og behandle dig selv, som var du din egen ven. Forskning viser nemlig, at du generelt vil være mere blid og forstående over for en ven, som har lavet en fejl. Selvforståelse gør dig mere modstandsdygtig. På samme tid har det vist sig, at du nemmere lærer af dine fejl og bliver lykkeligere, sundere og får et bedre forhold til dig selv.

4. Vær god mod andre

Det moderne menneske har tendens til at være en smule selvisk, og det er godt at være opmærksom på – og forsøge at ændre på – hvis du vil arbejde med din lykkefølelse. Forskningen viser nemlig, at hvis du er venlig og støttende over for andre mennesker omkring dig selv, vil du komme hurtigere fremad på arbejdsmarkedet og i livet. Du vil også blive sundere og endda leve længere. Det betyder dog ikke, at du skal lade folk drage fordel af din venlighed og støtte, men så længe, du kan finde en sund balance, er det ekstremt vigtigt for din lykke at være god mod andre.

5. Lev i nuet

Vi fokuserer konstant på fremtiden, fordi vi har ambitioner og mål med livet. Men fokuserer du altid på dagen i morgen, vil dine stressniveauer i kroppen stige. Så husk at komme tilbage til nuet, når du kan – selvom det kan være svært, når dine tanker vandrer af sted ca. 50 procent af tiden. Du kan prøve at meditere, gå en tur eller lade være med konstant at involvere din telefon i alt, hvad du gør. På den måde bliver du mere tilstedeværende i dine forhold til andre mennesker, og forskningen viser, at du så også vil blive mere succesfuld. Ikke bare på jobbet, men også i dit private liv.

LÆS OGSÅ: Tør du sige nej tak? Se her, hvordan du kan blive et sundere & gladere jeg

LÆS OGSÅ: Sådan trækker du vejret rigtigt og undgår stress

LÆS OGSÅ: Nødder - din genvej til flad mave og antiinflammatorisk styrke

Hvor ligger lykken?

Det er groft sagt i den venstre del af hjernen, lykken ligger. Forskning viser, at hos folk med et højt lykkeniveau er den venstre del af frontallappen mere aktiv end hos gennemsnittet af befolkningen. Den venstre del er åben for nye ting, den opsøger nye oplevelser, vil udforske og forestiller sig det bedste i mennesker og situationer.

Kilde: Foredragsholder og sundhedsekspert Chris MacDonald

Eksperten

Emma Seppälä er forsker og forskningsleder på Stanford University i USA, hvor hun primært arbejder med lykkeforskning. Hun er desuden foredragsholder og skribent for tidsskrifter som Psychology Today, Huington Post og Scientiic American Mind.

”Vejen til et lykkeligere liv”, Emma Seppälä, Harper Life, 225 sider, 199,95 kr.