tissetræng i kulden

Hvorfor skal man tisse oftere, når man fryser? Få lægens svar

Kan kulden påvirke os, så vi skal tisse oftere, når der er lave temperaturer? Det spørger en læser om i ugebladet Hjemmets brevkasse “Spørg Hjemmets læge” - og læge Anne Louise Nielsen kommer her med sit svar.

Hvorfor skal man tisse oftere, når man fryser?

Jeg mistede desværre min mand i efteråret. Det har været en meget svær periode, men det går heldigvis bedre efterhånden. I processen er jeg begyndt at gå lange ture.

Det har helt tydeligt været godt for mig og en fantastisk måde at klare tankerne på. Men undervejs er jeg kommet til at fundere over noget helt andet. Henover vinteren måtte jeg ofte skynde mig hjem, simpelthen fordi jeg skulle tisse. Til trods for at jeg sørgede for at gå på toilet inden gåturen, hjalp det ikke.

Om sommeren kan jeg derimod gå længere ture uden at skulle tisse. Hvordan kan det dog være? Har jeg bare vænnet mig til at gå? Eller har det noget med kulden at gøre? Ja, man kan komme mange tanker rundt på sådanne gåture.

- Den tissetrængende

Hjemmets læge har svaret

Du er inde på noget af det rigtige. Kulde kan faktisk godt øge tissetrangen. Mekanismen bag hænger sammen med blodtrykket og temperaturregulering. Når vi har det varmt, ledes blodet til blodkar nær huden primært på arme og ben, hvorved man mister varme til omgivelserne.

Det modsatte sker, når vi fryser. Blodet ledes væk fra huden og mod de indre organer for at mindske varmetab fra huden. Den øgede blodtilførsel til de indre organer registreres som en stigning i blodtrykket. For at trykket ikke skal blive for højt og dermed skade de indre organer, hives noget af væsken ud fra blodbanen og omdannes til urin gennem nyrerne.

Derved falder blodtrykket igen. Dette fænomen kaldes kuldediurese. Det kan være alvorligt for underafkølede personer, som udover væske også mister forskellige salte fra blodet, som igen kan medføre nedsat nyrefunktion. Men heldigvis er det ikke farligt, når man som dig gerne vil gå en dejlig lang tur – også i vinterkulden. Så bliv du bare ved med det.

Venlig hilsen Anne Louise