Stresset kvinde

”Jeg føler, at det er forkert at lave ingenting”

Er travlhed en præmis for kvindelivet i det 21. århundrede eller et signal om, at der skal gøres op med selve forventningerne til, hvad vi skal kunne for at lykkes? Læs med, når Daisy Løvendahl taler med en klient, som elsker sit liv, men som alligevel oplever, at der sker for meget.

Stine er en kvinde midt i fyrrerne, som elsker sit liv. Hun hverken kan eller vil ændre noget ved det, men alligevel føler hun, at hun nogle gange ikke kan holde til det. Hun er i tvivl, om hun skal ændre noget eller acceptere lidt hjertebanken, når dagene er intense.

Jeg kan ikke lade være med at spejle mig i hende. For jeg kunne i perioder have det på præcis samme måde. Og det viser blot, at Stine ikke er alene. Hun er én blandt mange voksne kvinder, der dagligt skaber sig det liv, som de ønsker med karriere, sundhed, børn, familie, parforhold, rejser, tid til selvindsigt og veninder. Kvinder som fylder deres liv med en masse gode ting og alligevel også nogle gange føler, at det er for meget.

Spørgsmålet er også: Er det et livsvilkår eller noget, som skal ændres? For nogle vilkår er ikke til at ændre. De er nærmere noget, som vi lærer at leve med og være i. Nogle gange superflot og andre gange knap så elegant.

"Jeg vil lige understrege, at jeg ikke er stresset. Jeg har været forbi min læge til et tjek, og alt er godt", siger Stine, da hun sidder overfor mig.

Jeg smiler og forsikrer hende om, at jeg er stor fan af at blive tjekket hos lægen. Stine fortsætter: 

"Måske handler dette også om, at nytåret er lige om hjørnet. Jeg vil gerne have et år, hvor alt er mere roligt. Hvor jeg ikke oplever den store hjertebanken og weekender, hvor jeg bare crasher og har lyst til bare at gemme mig i min dyne."

Jeg spørger Stine om, hvad hun synes, der er galt ved at crashe nogle gange, og hun svarer:

"Jeg føler, at det er forkert at lave ingenting. At min tid så spildes."

Da hun siger det, ser vi hinanden i øjnene, for der er noget i ordene, der giver mening. Vi taler videre om frygten for stilstand og for ikke hele tiden at udnytte livet til fulde.

"Jeg er meget drevet af hele tiden at skulle gøre noget. At der er så meget, som jeg skal. Det kan godt føles som et pres."

Da hun siger det, kommer der en tåre frem i hendes øjne.

Kend symptomerne på stress

Stress kan vise sig ved forskellige symptomer som hovedpine, mavesmerter eller hyppige infektioner. Det kan også vise sig ved psykiske symptomer som ulyst, søvnbesvær, træthed og følelsen af at være ukoncentreret og irriteret. Dog skal det siges. at disse symptomer også kan have andre årsager, så det er en god idé at søge læge, hvis symptomerne er vedvarende. Ligesom det er vigtigt at forstå, at det ikke er farligt at være presset eller føle sig træt. Så længe det forsvinder igen, når der er ro på.

Hvis jeg havde 50 kroner for hver en kvinde, som jeg har mødt, der følte, at de skulle gøre noget hele tiden for at fortjene deres lykke eller for at fortjene kærlighed, så var jeg meget rig. Faktisk tror jeg, at det er præcis der, hvor tornen sidder for Stine. Det er i den indre følelse af, at hun skal gøre noget, før hun kan være.

Det er fint at ville meget. Det er skønt at have stor appetit på livet. Det er vidunderligt at have lyst til mange ting. Men kun hvis det også er lige så legalt at stoppe op, når det bliver for meget. Derfor taler jeg med Stine om at lære at give slip og acceptere, at pauserne er lige så vigtige som alle de ting, som vi gør. Så jeg giver hende en opgave.

LÆS OGSÅ: ”Jeg har taget forskud på vinterdepressionen”

"Du skal øve dig i at lægge tid ind i din kalender til ingenting. Tid hvor du bare er. Tid uden mål, to-do lister og noget du skal gøre."

Da vi ses igen, virker Stine lettere. Hun siger:

5 veje til mindre pres og mere lethed

1. Kend dine egne signaler 

Det er enormt vigtigt, at du lærer dine egne signaler at kende, så du ved, hvornår du kan følge med hverdagens travlhed, og hvornår det hele er for meget, og du har for travlt. Din krop er et vidunderligt kompas. Det fortæller dig, når pres bliver til stress. Når god hjertebanken bliver til angstfuld hjertebanken. Jeg har hørt alle argumenter for at ignorere dine egne signaler, men jeg vil stadig til enhver tid sige: Respekter dig selv. Ingen vinder på, at du når lidt mere, hvis prisen er, at du ender med at gispe efter vejret hver lørdag.

2. Lav hele tiden små ændringer 

Det du kan i denne måned, og det du kan i næste måned, er ikke nødvendigvis det samme. Der er mange faktorer, som spiller ind på din energi. Fremfor at forsøge at skabe den perfekte plan for livet og finde balancen for det hele, så tænk hellere balance som evnen til at sige til og fra. Til hele tiden at lægge lidt fra dig eller fylde lidt mere på. Nogle uger kan du måske sagtens løbe, gå til yoga, tale med veninder, arbejde igennem og gå på date. Andre uger er det måske rigeligt bare at gå en tur efter en dag på arbejde.

3. Skab ro, når du har brug for det 

De mærker, at det hele er lidt for meget. Hjertet banker lidt for heftigt, søvnen bliver urolig, og hovedpinen melder sig. Så ser du i kalenderen, at der er travlt den næste måned og tænker: Jeg må lige vente en måned med at tage en pause. Stop! Du har lige begået fejl nummer ét. Når du har behov for en pause, så tag den. Gå tidligt i seng. Tag en halv fridag. Aflys dine aftaler. Træk vejret. Det er livskunst at stoppe op, når du har brug for det.

4. Hvad er din usagte motivation? 

De fleste af os har noget med i bagagen, der sidder som en lille stemme i baghovedet, og siger: Du skal gennemføre. Man må ikke gå i seng, når køkkenet roder. Du er ikke god nok, hvis du ikke er på toppen. Hvad end den siger, så lær den stemme at kende. Når du kender den, så kan du forholde dig til, om den taler kærligt til dig og støtter dig i din hverdag eller det modsatte. Der er så meget indre fred at hente i at skabe plads indeni dig til de valg, som du trives med.

5. Slip dig selv mere fri 

Personligt tror jeg på, at vi skal tage en stor bid af livet. At du kan så meget, og at det både giver mening og glæde at ville det hele. Derfor vil jeg også skænke et glas vin og skåle for kvindelivet i det 21.århundrede, hvor du både kan være mor, karrierekvinde, elskerinde, kone, datter, veninde, sportsudøver og alt muligt andet på samme tid. Men den anden skål skal være for din frihed til også at vælge det fra. Til at sige nej tak til alt det, som er for meget og ja tak til at gå til livet i præcis det tempo, som får dit hjerte til at slå i din unikke rytme.

Daisy Løvendahl

er parterapeut, coach og klinisk sexolog. Hun er stifter af Coach & parterapeut-uddannelsen, forfatter og radiovært i programmet ”Vi har lyst”. Hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, utroskab, forelskelser, overgangen fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”. Læs mere på Daisylovendahl.dk

"Inden jeg kom her, var jeg bange for, at jeg skulle lægge mit liv radikalt om. Men nu har jeg fået et andet perspektiv. Jeg stopper jeg mere op. Øver mig i bare at være som en modvægt til det intense. Det gør en forskel."