jeg føler ikke jeg er god nok

Ane følte, at hun ikke var god nok - så fik hun disse råd, og glæden vendte tilbage

Hvis du kender følelsen af at være udkørt, følelsesmæssigt udmattet og overvældet kombineret med en indre stemme, der fortæller dig, at du ikke er en god nok, så har du alle ingredienserne til at blive udbrændt. Læs med, når Daisy Løvendahl hjælper en kvinde med strategier, så hun kan brænde for sit liv – uden at brænde ud.

"Hver dag vågner jeg med følelsen af ikke at have mere at give. Ét minut senere er jeg i gang med at forsøge at finde ud af, hvordan jeg kan få alle ender til at hænge sammen, indtil jeg om aftenen igen går i seng med en følelse af ikke at have gjort det godt nok."

Ane sukker dybt og spørger mig, hvad hun skal gøre. Selvom jeg ved en masse om emnet, så kommer jeg lige der også i kontakt med en følelse af ikke at kunne hjælpe hende godt nok, for jeg kender også den følelse.

Hvilke kvinder med familie, børn, karriere og ambitionen om at træne bare en lille smule samt have styr på økonomien kender ikke den følelse?

Selvom udbrændthed ikke er en klinisk diagnose, som vi har faktiske tal på, så prøv lige at gå en mental tur gennem dit netværk.

Der vil være en del mødre med fuldtidsarbejde samt kvinder i omsorgsfag, der nok ville række hånden op, hvis du råbte: Er der nogle her, som føler sig udbrændte? Skal du ændre dit liv?

Jeg taler med Ane om de faktorer, der udløser følelserne af at være overvældet og ikke god nok. Vi kommer igennem en masse områder i hendes liv.

Mens vi taler om dem, er det meget tydeligt for hende, at det ikke er en bestemt ting. Det er nærmere summen af det hele. Hun siger:

"Der er mange af de konkrete udfordringer, som jeg faktisk godt kan håndtere. Jeg er egentligt ret god til at strukturere min tid, handle på det vigtigste og nå det jeg skal. Så jeg er ikke stresset over at være bagud."

Hun tænker lidt og siger så:

"Jeg ved også godt, at jeg er en god mor, og at mine børn trives. Når jeg stopper op og tænker efter. Der når jeg bare aldrig til. At vi har siddet her en time og talt om mit liv, er noget, der ellers aldrig sker."

Da hun siger det, får jeg en indskydelse. Det handler ikke om, at hun lige nu skal ændre sit liv, for der er nogle vilkår ved at være midt i det travle liv med børn, familie og karriere, som også rummet potentialet for noget godt. Det handler mere om, at hun ikke får mærket og bearbejdet sine følelser.

Hjælp din krop til at slippe følelserne

Vi mennesker er designet til at kunne håndtere svære følelser som frygt, overvældelse, ked-af-det-hed, frustration og skuffelse. Men vi skal kunne komme igennem dem og slippe dem for at undgå, at de hober sig op i os og skaber yderligere stress og følelsen af at være udbrændt.

Følelserne sidder i kroppen

Et af de vigtigste bidrag til den dybere forståelse af udbrændthed kommer fra den amerikanske forfatter Emily Nagoski, som har skrevet bogen ”Burnout”.

I den deler hun forskningsbaserede strategier til at gennemleve vores følelser og slippe hverdagsstress.

En vigtig pointe er, at vi ikke kun kan tænke os ud af vores følelser, for de er også krop. Derfor er vi nødt til at inddrage bevægelse, åndedræt, gråd og grin, når vi bearbejder vores følelser.

Det betyder ikke, at vi bare skal meditere og tillade os selv at leve liv, som vi ikke trives i. Men det betyder, at vi ikke kan ignorere, at vi eksisterer fra halsen og ned.

Når jeg lytter til Ane, hører jeg, at hun lever et liv med så meget tryk på og så lidt rum til sig selv, at hun simpelthen ikke får taget sig af sine følelser. Det skal hun lære.

Det betyder ikke, at hun ikke også med fordel kan se på, hvordan hun prioriterer sin hverdag, eller hvordan arbejdsfordelingen er mellem hende og kæresten. Men lige nu har hun mest brug for at få sluppet nogle af de følelser, som hober sig op i hende og sætter yderligere tryk på hendes følelse af udbrændthed.

Mange terapeuter arbejder meget mentalt med dette, men noget af den nyeste forskning peger på, at det at gennemleve følelser i høj grad er en kropslig proces, som understøttes gennem bevægelse, åndedræt og justering af hele dit nervesystem.

Jeg giver Ane nogle konkrete redskaber, og over de næste uger prøver hun dem af, vender tilbage til samtalerne med mig, får justeret redskaberne, og efter tre måneder siger hun:

"Jeg har bemærket, at jeg er begyndt at vågne med ro i hovedet og en følelse af glæde. I morges lå jeg i sengen lidt, da min alarm havde lydt, og mærkede en taknemmelighed over at være lige her."

Jeg kan mærke en tåre i mit eget øje, da hun siger det. Ane ser det og sender mig et smil.

For selvom vi er i en professionel relation, er vi også bare to mennesker, der sammen mærker, hvor udfordrende det hele kan være, men også hvor meget det betyder, når vi finder taknemmeligheden over at være i live.

5 trin til at slippe din hverdags-stress og få ny energi

  1. Din stress er en cyklus, du skal igennem
    Når du bliver stresset, bange et øjeblik eller ramt af en stærk følelse af ikke at gøre det godt nok, så skal den følelse igennem din krop, for at du kan slippe den.
    Men mange af os har lært, at vi ikke må råbe højt, danse rundt, græde midt i skolen eller på arbejdet. Ligesom vi heller ikke må slå en skraldlatter op og vise, at vi giver en fuck for det hele.
    Fair nok. Men din krop har brug for at gå igennem følelsen. Derfor kan du med fordel skabe øjeblikke hver dag, hvor du tillader dig selv at aktivere din krop og bevæge dig gennem dine følelser, så de slipper dit system.
  2. Bevæg din krop
    En enkel måde at gå gennem din stresscyklus på er ved bevægelse. Du kan med fordel løbe en tur, men i denne sammenhæng er det ikke afgørende, om du løber, cykler eller danser, som var du på natklub i 00’erne. Det vigtige er, at du bevæger din krop i 20-60 minutter. Eller til du kan mærke, at der sker noget andet i din krop.
    Når du mærker en lettelse, en ændring i din stemning eller en følelse af at have ny energi, så er du der.
  3. Dybe vejrtrækninger
    Personligt er jeg meget glad for både meditation og mindfulness, men jeg ved også at mange af mine klienter og studerende mærker et kæmpe nej tak, når jeg siger de ord.
    Så lad mig bare sige dette: Træk vejret dybt. Ånd langsomt ind. Hold dit åndedrag tilbage lidt længere, end du ellers ville gøre. Pust laaaaaangsomt ud igen. Og gør det samme i cirka 5 minutter til. Du skal alligevel trække vejret.
    Lad nogle af de åndedrag være et øjeblik, hvor du fortæller din krop, at verden er et dejligt sted.
  4. Grin og græd
    Både grin og gråd er måder at genstarte dit system på. Når du tillader dig selv at græde og mærke din sorg, vrede og frustration, så kommer du til et sted, hvor din krop hikster lidt og ånder lettet op.
    Det samme sker ved grin, når de kommer helt nede fra maven. Grin udløser endorfiner, og det nedsætter produktionen af kortisol og derved lindrer det stress. Men allervigtigst – så føles det bare utroligt godt.
  5. Udtryk din kærlighed fysisk
    Når du giver eller modtager kærtegn, har det også en kæmpe effekt på din krop og dine følelser. Kærlig berøring udløser hormonet oxytocin, og det giver følelser af lykke og velvære.
    Der er en grund til, at film er fyldt med scener af krigere, der vender hjem fra slagmarken med sværdet i hånd og omfavner deres elskede. Fordi vi i omfavnelsen ryster krigen af os. Og selvom din hverdag ikke er en krig, så kæmper du dine kampe.

Eksperten

Daisy Løvendahl er parterapeut, coach og sexolog og skriver med udgangspunkt i egne klienter om de problemstillinger, de fleste af os genkender – og guider os til løsninger, der virker.

Daisy Løvendahl er direktør for ”Sexolog & Parterapeut”-uddannelsen og forfatter.

Gennem 12 års samtaler har hun et unikt indblik i, hvad der virkelig fylder for folk.

Hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, forelskelser, utroskab, overgangen fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”.

daisy.jpg