Marie-Louise Truelsen

Kan antiinflammatorisk kost gøre overgangsalder til overskudsalder? Det har Marie-Louise testet

Journalist Marie-Louise Truelsen er i postmenopausen, men gener som uendelig træthed, dårlig søvn og smerter i led plager hende fortsat. Derfor tester hun et onlineforløb, der med antiinflammatorisk kost og andre gode vaner skal lette overgangsalderen. Se her, hvordan det er gået, og få eksperternes bedste tips til mere overskud.

Gør overgangsalderen til din overskudsalder. Sådan lyder overskriften på et instagramopslag på @fuhrmannshedetur den 11. august – min 57 års fødselsdag – og det trigger noget i mig.

Forfatter og journalist Annamette Fuhrmann, som står bag profilen, fortæller, at hun har slået pjalterne sammen med sundhedsekspert Louise Bruun for at lave et anti- inflammatorisk overgangsalderforløb, og da jeg fortsat, et par år efter sidste menstruation og dermed i postmenopausen, føler mig ”ved siden af mig selv”, tilmelder jeg mig fluks.

Forløbet er kun på 28 dage, men da jeg tidligere har haft stor glæde af Louise Bruuns opskrifter og livsstil, ved jeg, at man faktisk godt kan flytte bjerge på fire uger. Og man kan jo i øvrigt også bare fortsætte selv bagefter.

Klar, parat, start

Ti dage efter tilmelding modtager jeg en E-bog om antiinflammatorisk kost, opskrifter, ugeplaner, indkøbslister, en kærlighedskontrakt og et overgangsalderbarometer.

Jeg glæder mig til at dykke ned i det, for jeg har ærligt talt været ret generet af min overgangsalder hen over sommeren. Flere hedeture, uendelig træthed, tiltagende dårlig søvn, tørre øjne, smerter i flere og flere led, herunder pludselig også i mine hænder og håndled, og stagnation i de kilo, jeg ellers var gået i gang med at smide hen over foråret ved netop at spise antiinflammatorisk.

Men jeg er kommet til at slippe håndtaget og er gennem et par måneder røget tilbage i for meget brød, sukker og andre ting, som helt klart ikke er godt for mig. E-bogen er en fin genopfriskning af principperne bag antiinflammatorisk kost. Dog kan jeg se, at mælkeprodukter, som jeg ellers holder meget af, og som jeg gerne spiser til morgenmad, er helt no go i dette forløb. Suk. Jeg skriver en note til mig selv om, at jeg skal huske at spørge, hvad det er ved mælkeprodukter, der er så slemt.

Ugen op til forløbets start skal bruges til forberedelse, indkøb samt udfyldelse af ”Kærlighedskontrakten” og ”Overgangsalderbarometeret”. I kærlighedskontrakten skal man skrive sine personlige mål med forløbet ned, så man føler sig mere forpligtet på dem.

I overgangsalderbarometeret skal de specifikke gener fra overgangsalderen noteres, så man kan følge med i, om de bliver færre hen ad vejen. Mit mål er først og fremmest at sove bedre, have færre ledsmerter og smide 4-5 kg.

Hvorfor spise antiinflammatorisk?

At spise antiinflammatorisk handler ifølge Louise Bruun i al sin enkelthed om at tilvælge den mad, der gør noget særligt for din krop og for dit helbred, som f.eks. at skabe balance i dine hormoner, stabilisere dit blodsukker, tabe det inflammatoriske fedt, nedsætte mængden af kolesterol og normalisere dit blodtryk for bare at nævne nogle få af de gevinster, du opnår.

Marie-Louise vs. slikskålen: 1–0

Onlineforløbet begynder, og undervejs modtager jeg hver dag opmuntrende mails og videoer fra Louise og Annamette. Jeg er også med i en lukket facebookgruppe, hvor man kan dele stort og småt. Det er dejligt at mærke ”de andre”, og det er meget motiverende hele tiden at blive holdt til ilden.

Jeg har valgt at følge Louises syvdagesplan for at have noget konkret at forholde mig til den første uge, senere vil jeg freestyle lidt mere og bruge de andre medfølgende opskrifter. Jeg kører planen ret præcist den første uge og er faktisk ganske imponeret over mig selv. Drikker dog en kop kaffe med havremælk, som ikke er en del af planen, men da jeg drikker så lidt kaffe, tænker jeg, at det er okay, når jeg virkelig har lyst.

Jeg spiser også æbler og lidt melon ud over måltiderne, for jeg er ret sulten sidst på dagen, men frugt er fint ifølge Louise, og jeg tænker, at det er vigtigt ikke at gå rundt og være skrupsulten hele tiden. Så falder man alt for nemt i med noget forkert.

En typisk dags måltider er f.eks.: Sojayoghurt med appelsin, banan og valnødder til morgen. Røget laks med avocado og persille til frokost. Kyllingedeller med kålsalat til aften. Der er opskrifter på det hele, og alt smager skønt. Og da min mand spiser noget Marabou efter aftensmaden en af de første dage, er det nemt at sige nej tak. Jeg har faktisk ikke noget behov. Dejligt.

Jeg smider hurtigt et kilo og føler mig ærlig talt ret godt tilpas. Meget motiverende start. En af de første dage bliver der hældt en masse slik ud i en skål på redaktionen, fordi der er en, der skal holde op. Men jeg tager ikke et eneste stykke, og det er jeg RET stolt over. Men jeg ved også, at hvis jeg først tager ét stykke, så skrider det. Det er nemmere helt at lade være.

I frokostpausen går jeg en tur i den nærliggende kolonihave, hvor jeg finder et æbletræ med underskønne, røde æbler. Jeg plukker tre og spiser det ene, da de andre spiser slik. Det smager mindst lige så godt. Sidst på eftermiddagen er der efterårsreception på et bogforlag med bobler, drinks og snacks, men jeg styrer igennem med et enkelt lille glas bobler og intet andet. Ville egentlig helt have undgået alkohol, men nu fik jeg lige stukket glasset i hånden…

Overskudsalder, here I come!

I løbet af den anden uge begynder jeg at finde min egen vej. Laver f.eks. bananpandekager af to æg, en moset banan, HUSK, kardemomme og salt – stegt i kokosolie. Dertil en spiseskefuld peanutbutter.

Jeg har det fint, dog er jeg ret sulten mellem morgenmad og frokost og særligt igen om eftermiddagen. Måske er portionerne i programmet bare for små til mig, så jeg tilføjer hele tiden flere grøntsager end angivet. Mine led begynder at arte sig lidt bedre, men jeg sover stadig skidt

Vægten bevæger sig nedad, men ikke så hurtigt, som jeg havde drømt om. Jeg må dog også være ærlig og indrømme, at der er vældigt meget socialt i kalenderen, hvor der ryger lidt ekstra kalorier indenbords, selvom jeg virkelig forsøger at begrænse det.

De 28 dage flyver afsted med stort overskud og en følelse af lethed i kroppen. Da resultaterne skal gøres op, kan jeg konstatere, at mine ledsmerter er markant mindre, og at hedeturene er næsten væk. Min vægt er kun gået 2 kg ned, så her kom jeg ikke i mål, men det er et skridt i den rigtige retning. Søvnen er stadig udfordret, men der er dog nætter, hvor jeg sover ganske udmærket. Typisk efter de dage, hvor jeg har overholdt programmet til punkt og prikke, hvilket jo er ret tankevækkende.

Jeg har fået blod på tanden i forhold til at leve efter principperne fremadrettet, for hvem vil ikke gerne ramme overskudsalderen? ALT for damerne har testet onlineforløbet gratis til brug for artiklen. Louise Bruun og Annamette Fuhrmann har ikke haft indflydelse på artiklens udformning.

”Gør overgangsalderen til din overskudsalder” – kort fortalt

  • Spis antiinflammatorisk.
  • Spis tre hovedmåltider om dagen og undgå snacking ind imellem.
  • Spis efter tallerkenmodellen: Halvdelen af tallerkenen består af grøntsager, frugt, bær og/eller krydderurter. Den anden halvdel består af lette proteiner som linser, bønner, quinoa, fisk, kylling og æg samt sunde fedtstoffer som f.eks. koldpressede olier, nødder/kerner, avocado og fuldkorn/fibre som f.eks. kværnede hørfrø, havregryn og quinoa.
  • Undgå sukker, forarbejdede fødevarer, mælkeprodukter, alkohol og brød i større mængder.
  • Mærk efter, om du virkelig ER sulten, eller om du spiser af andre årsager.
  • Sørg for at få egenomsorg og ro ind i din hverdag.
  • Husk at bevæge dig hver dag.
  • Det er en god idé at konditionstræne to gange om ugen og styrketræne tre gange om ugen. Men begynd med at prioritere kosten, og sæt så langsomt træningen på, hvis du ikke er vant til at træne i forvejen.
  • Prioriter din søvn, og læg dig gerne til at sove senest kl. 22.
  • Hold fast i din nye livsstil efter 80/20-princippet, dvs. at du holder planen 80 procent af tiden og slapper lidt mere af 20 procent af tiden, f.eks. når du skal ud eller har gæster.

Onlineforløbet ”Gør din overgangsalder til din overskudsalder” kører næste gang fra den 19. februar. Du kan læse mere og tilmelde dig på Louisebruun.dk.