Bruger du din allergi som slankekur?
I de senere år en antallet af især kvinder, der ikke kan tåle brød, steget. Diætist Silja Edelgart ser kritisk på fænomenet, der kan ligne en spiseforstyrrelse, som i længden ikke gør dig sundere, fordi det faktisk er svært at få fibre nok, når man ikke spiser brød.
Måske kender du fornemmelsen. Fingrene spænder, du føler dig hævet i ansigtet, din mave er oppustet, og dit hoved føles som en osteklokke. Ikke nogen rar følelse. Hvis badevægten så oven i købet hele tiden viser for meget, især når du har spist nogle bestemte ting, er det nærliggende at tro, at du har spist noget, din krop ikke kan tåle.
− Lige for tiden er det især brød og sukker, der er opmærksomhed omkring. Jeg får en del henvendelser på grund af mistanke om glutenallergi. Glutenallergi er en ret alvorlig sygdom, fordi kroppen ikke kan tåle de proteinstoffer, der er i hvede. En glutenallergiker kan blive hundesyg af at spise et stykke pizza, men de vaskeægte allergikere, som har det, der hedder cøliaki, findes der ikke ret mange af, siger Silja Edelgart, der er selvstændig diætist på Østerbro. Hun sender sine kunder videre til lægen for at få taget en blodprøve.
− Cøliaki er meget enkel at diagnosticere ved at få analyseret en blodprøve hos egen læge. Den afslører nøjagtig kroppens reaktion på gluten, så der kan du få svar på, om du er allergisk. Antallet af glutenallergikere ligger ret stabilt på 0,5 procent af befolkningen, og det rammer begge køn i lige høj grad, så der er altså ikke flere kvinder end mænd med glutenallergi.
Et lille tankeeksperiment: Hvis der nu alligevel var en uofficiel stigning i antallet af glutenallergikere, hvorfor er det så kun dine veninder, der rammes? Hvor mange mænd kender du, der ikke kan tåle brød og mælk?
Silja Edelgart ved udmærket godt, at der kan være nuancer. De fleste ved godt, at de ikke er egentlige allergikere, men at de måske har en såkaldt intolerance. Det betyder, at de ikke er rigtig syge, men at de har en række af symptomerne. Derfor undgår de brød og pasta og andre fødevarer, der indeholder gluten.
− Problemet ved at spise som om du har en allergi og for eksempel udelukke brød fra kosten og gå over til glutenfri produkter er dels, at det er dyrt og dels, at du får svært ved at komme op på de 75 gram fuldkorn, kroppen skal have dagligt for at kunne forebygge overvægt og livsstilssygdomme.
LÆS OGSÅ: Så let for du flad mave
Glutenallergi som undskyldning
Ofte skjuler der sig, ifølge Silja Edelgart, en spiseforstyrrelse bag allergisnakken. Hun har arbejdet med kvinder med spiseforstyrrelser, og der kan allergien overfor mælk, hvede og en række andre ting være en slags dække over, at de i virkeligheden har svært ved at styre deres indtag af bestemte fødevarer.
− Det er nemmere helt at undgå brød, mælkeprodukter og slik end at bare at skære lidt ned. Der er også en slankeeffekt ved at vælge de fødevarer fra, fordi det automatisk tvinger dig til at spise flere grøntsager og mere protein. Så i princippet er allergien en slankekur, siger Silja Edelgart og tilføjer:
− Den oppustede følelse, som mange binder deres glutenallergi op på, kan jo skyldes mange ting. At man spiser for meget, stivelse i brød og kager, eller helt banalt; at der er enormt meget salt i brød. Det samme gælder ost. Sukker binder desuden væske ligesom salt, så det kan forklare, hvorfor du føler sig oppustet og tyk dagen efter at have tømt brødkurven på restauranten eller spist for meget slik foran tv’et.
Det er ikke altid kaloriemæssigt smart at gå på en glutenfri diæt. Hvis du vil spare kalorier og samtidig sikre sig tilstrækkeligt kostfibre, er det ifølge Silja Edelgart en helt anden vej, du skal gå. Den kedelige, som Sundhedsstyrelsen anbefaler:
− Spis groft og spis for eksempel. rugbrød i stedet hvidt brød, brug grovpasta i stedet for almindelig pasta, lav pizza af groft mel og vær i det hele taget mere opmærksom på kvaliteten af din mad. Glutenfri produkter på hylderne er ikke specielt sunde. De er lavet til mennesker, der er rigtigt syge. Især måske børn, som bare gerne vil smage en pizza engang imellem.
Glutenfri på den sunde måde
Har du fået konstateret glutenallergi, er der ingen vej uden om. Det er ikke farligt, så længe du undgå at spise gluten. Og der findes faktisk sundere måder at spise glutenfrit på end at stå foran hylden med de glutenfri produkter.
− Vejen til de grove varer er at spise boghvede (det er ikke alle, der tåler dette), vilde og brune ris, quinoa, soyabønner, kål, rodfrugter, bælgfrugter, løg, nødder og frø. Der er kostfibre i ovenstående, og så kan det være en ide at supplere med HUSK fra Apoteket, som er frøskaller, der giver ekstra kostfibre.
Silja Edelgart kan godt forstå, at det kan være nemmere at sige ”jeg kan ikke tåle…” end ”jeg er på kur”., især hvis man er normalvægtig eller måske ligefrem tynd, fordi det vil virke provokerende på omgivelserne, at man prøver at tabe sig, når det set ud fra et fornuftssynspunkt ikke er nødvendigt.
− Det undrer mig, at det er glutenallergi, så mange siger, de lider af. For det er som sagt meget sjældent tilfældet. Til gengæld har en del flere nikkelallergi og tåler chokolade og nødder eller laktoseintolerans, hvor de ikke tåler mælkeprodukter, uden at vide det.
− Hvis det er vægttab, du gerne vil opnå, så er det en god ide at undgå sukker og lyst brød. En kvinde skal have ca. 2.000 kalorier dagligt for at holde sin vægt, så hvis du vil tabe dig, så gå ned til 1500 kalorier daglig. Det giver et vægttab på ca. 500 gram om ugen. Og fordel kosten, så 20-25 procent af den stammer fra protein, 20-25 procent fra fedt, og de resterende 50-60 procent fra kulhydrater, siger Silja Edelgart og understreger, at fordelen ved at øge mængden af protein er, at det stabiliserer blodsukkeret, så det er nemmere at styre trangen til de hurtige kulhydrater, der får blodsukkeret til at stige.
LÆS OGSÅ: Sådan undgår du oppustet mave