Kend din allergi: Få styr på alle symptomerne

Kend din allergi: Få styr på alle symptomerne

Næsen løber, øjnene klør, og du føler dig træt i kroppen. Rigtig mange danskere lider af allergi - mange uden at vide det. Men da ubehandlet allergi kan have konsekvenser for dit helbred, er det vigtigt at kende symptomerne. Se med her.

Går du rundt og føler dig evigt træt, nyser, har kløende øjne og måske svært ved at koncentrere dig? Så kan det være, at du har allergi. Antallet af voksne danskere med allergi er nemlig steget markant, og faktisk skønnes det, at allergi er virkeligheden for over en femtedel af den danske befolkning.

Man ved ikke præcist, hvad der er årsagen til, hvorfor flere og flere får allergi, men sygdommen er i høj grad arveligt betinget, og derfor har du større risiko for at udvikle allergi, hvis dine forældre eller søskende har eller har haft allergi. En allergisk reaktion opstår, når kroppens immunforsvar overreagerer på stoffer, såkaldte allergener fra fx pollen, dyreskæl eller husstøvmider.

For de fleste er disse bittesmå partikler helt harmløse, men hos allergikere kan de fremkalde en allergisk reaktion i mild eller svær grad. Ved en allergisk reaktion frigiver kroppen histamin, og det er for meget at dette stof, der giver symptomer som bl.a. astma, høfeber, nældefeber, eksem og træthed. Da allergi kan påvirke både din søvn, dit arbejde og privatliv og nedsætte din livskvalitet, er det vigtigt at få stillet diagnosen, så du kan få den rette behandling.

6 forskellige allergityper

Pollen 

Hvis du hvert forår eller sommer får kløende, røde øjne, bliver tæt i næsen, og vedvarende nyseture eller føler dig træt og uoplagt, er du sandsynligvis overfølsom overfor pollen. Pollenallergi kan desuden give problemer med forskellige fødevarer. Det skyldes at kroppen ikke kan kende forskel på de allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i bl.a. frugter, grøntsager og nødder. Det kaldes krydsallergi/krydsreaktion.

Skimmelsvampe 

Skimmelsvampe lever i vores omgivelse fx i pap og papir, rådnende eller grønne planter, fugtige byggematerialer og jord. Ved allergi mod skimmelsvamp sætter stoffer fra svampesporer sig på slimhinder i næsen, øjnene eller lungerne og kan give høfebersymptomer som kløende, rindende øjne, tilstoppet næse og nysen. Du kan også få astmasymptomer som hoste og åndenød. DYR Husdyrallergi kan give høfeber- og astmasymptomer, løbenæse, nysen, kløende øjnene samt vejrtrækningsbesvær og trykken for brystet eller nældefeber. De dyr, der oftest giver allergi er: kat, hund, hest, marsvin, kanin, hamster, ko og mus. Selvom du har allergi overfor én dyreart, behøver du ikke at have allergi overfor andre dyr. Det er i øvrigt en skrøne, at der findes allergi-sikre dyr.

Fødevarer 

Fødevareallergi skyldes overfølsomhed overfor noget i kosten. I princippet kan du reagere allergisk overfor alle fødevarer, men de mest almindelige er: skaldyr, mælk, fisk, sojabønner, hvede, æg, nødder, frisk frugt, grøntsager og jordnødder. Typiske symptomer er høfeber, astma, kløende og prikkende fornemmelse i munden og på læberne samt hævede læber, ansigt og/eller svælg, opkast, mavekramper og diarré.

Husstøvmider

Ved allergi overfor husstøvmider vil symptomerne typisk optræde hen over hele året men dog være mest udbredt om efteråret, hvor luftfugtigheden er højest. De mest almindelige symptomer er løbende, tilstoppet og kløende næse, men mange får også rindende, røde og hævede øjne eller kløen i øjnene. Du kan også få kløe i halsen eller astmalignende symptomer som bl.a. hoste og åndenød .

Latex

Latex udvindes af saften fra gummitræet og bliver brugt i mange forskellige produkter, fx engangshandsker, balloner og kondomer. Latexallergi kan give høfeber, astma og nældefeber eller vise sig som allergisk eksem. Har du latexallergi, kan du også opleve symptomer, når du indtager forskellige fødevarer. Det kan fx klø eller give hævelse i munden, når du spiser bl.a. banan, avocado, kiwi, kartofler og tomater. Det skyldes, at disse fødevarer krydsreagerer med latex, fordi de indeholder et protein, der ligner latexproteinet.

Test om du har allergi

Hvis du har mistanke om allergi, kan du blive testet ved hjælp af en blodprøve og/eller en priktest. En priktest udføres ved, at lægen påfører huden lidt af de forskellige allergener ved små bitte stik. De allergener, der oftest bliver testet for er:

  • Birk
  • Græs
  • Gråbynke
  • Hund
  • Kat
  • Hest
  • Husstøvmider
  • Udendørs skimmelsvampesporer
  • Mælk
  • Æg

Overvægt øger risikoen for astma

Et danskledet forskningsprojekt blandt 500.000 testpersoner fra Danmark, Tyskland og England har vist, at mennesker, der har et genetisk anlæg for overvægt, oftere udvikler astma og har en lavere lungefunktion. Faktisk øger overvægt risikoen for at udvikle astma med ca. syv procent. For at forebygge astma og bevare en normal lungefunktion er det derfor vigtigt, at passe på vægten.

Kilder:

Astma-allergi.dk, Netdoktor.dk, Sundhedsstyrelsen, Videnscenter for allergi.

Sådan lindrer du dine symptomer

Den bedste behandling er altid at undgå det stof, som giver den allergiske reaktion. Hvis det ikke er muligt, findes der forskellige behandlingsmuligheder afhængigt at dine symptomer, bl.a.:

  • Lindring med saltvand, øjendråber, næsespray og piller. Kan fås i håndkøb
  • Vaccination mod allergi
  • Behandling med receptpligtig medicin, bl.a. binyrebarkhormon
  • Alternativ behandling
  • Immunterapi