hjemmelavet koldskål

Kostblog: Sommerdrømme med koldskål

Jeg havde næsten glemt, hvor skønt koldskål smager. Forleden faldt jeg over denne opskrift, som jeg sammensatte sidste år – jeg lavede straks en portion, og fik de skønneste associationer til sommer og solskin.

En af mine helt store favoritter på denne årstid, og mange måneder frem: koldskål! Jeg er pjattet med det. Det tiltaler mig på mange måder, og det er bare indbegrebet af sommer og sol. Så simpelt, så friskt, så lækkert – og så oplagt til både morgen, middag, aften, dessert eller mellemmåltid. I min optik er det absolut en sikker vinder.

Koldskål behøver ikke nødvendigvis at være usundt. Den primære årsag til, at en portion koldskål kan blive et ret kalorietæt måltid, er naturligvis kammerjunkerne, der egentlig bare er en slags småkager. De kan derfor undlades, og udskiftes med langt bedre alternativer.

Jeg har forsøgt at lave en koldskål med et højere indhold af protein, og blot en beskeden mængde sukker. Jeg har lavet den af økologiske ingredienser, men det vigtigste er selvfølgelig citronen, da skallen skal anvendes.

Cirka 6 portioner:

2 bæger pasteuriserede æggeblommer

2-3 spsk. økologisk rørsukker

2 vaniljestænger

1 liter økologisk kærnemælk

1 liter økologisk tykmælk

350 g økologisk skyr

skal og saft af en økologisk citron

2 spsk. hyldeblomstsaft (koncentreret)

Vaniljestængerne flækkes, og kornene skrabes ud. Vaniljekorn, sukker og æggeblommer piskes sammen. Derefter tilsættes kærnemælk, tykmælk og skyr, og det piskes sammen. Afslutningsvis tilsættes revet citronskal og saft, samt hyldeblomstsaften, og koldskålen smages til.

Smid de tomme vaniljestænger i skålen, og lad koldskålen stå og trække et par timer på køl.

Jeg er vild med resultatet – konsistensen er så cremet og lækker, og smagen er frisk, rund og syrlig, og varsler i den grad sommer!

En portion indeholder ca. 250 kcal, og 19 gram protein.

Koldskålen kan eksempelvis nydes med nødder, kerner, müsli, frugt eller bær – alt efter behag.

Jeg har før haft succes med at karamellisere nødder og kerner i honning på panden. Det bliver til den sprødeste og lækreste topping til koldskålen – og endda et meget bedre alternativ end kammerjunker.

Ha’ den dejligste weekend.

Kærlig hilsen Pernille