kvinde i krampe

Kramper dit ben også, så kan løsningen være dette

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor vi får kramper i benene. Der er dog nogle ting, du kan gøre for selv at afhjælpe problemet.

Krampe i benene føles som en pludselig, stram og intens smerte. Ofte mærker man den på bagsiden af læggen, i foden og i låret. Nogle gange er det bare et let stik i få sekunder. Andre gange er det uudholdelige smerter i flere minutter.

Og det er et ganske almindeligt problem. I følge sundhed.dk har cirka halvdelen af alle voksne oplevet lægkramper, og cirka 20 procent oplever, at det er så generende, at de søger læge.

"Det kan ske for alle, og vi ved ikke rigtig hvorfor. Men vi ved, at gravide kvinder i slutningen af graviditeten er mere tilbøjelige til at blive ramt, og det samme gælder personer med nedsat blodcirkulation i benene og personer med nedsat følelse i fødderne," siger læge Christina Segerholt.

Kramperne er dog sjældent tegn på alvorlig sygdom, men visse tilstande eller sygdomme øger risikoen for, at man får lægkramper. Udover graviditet, så gælder det også nervebetændelse, åreknuder, åreforkalkning, diabetes, stofskiftesygdom (særligt lavt stofskifte) og svær leversygdom.

Derudover kan det også øge risikoen, hvis man er i dialyse på grund af sygdom i nyrerne, tidligere har været i behandling med kemoterapi ligesom visse typer medicin kan øge risikoen for, at man får problemer med muskelkramper. Det samme kan ens livsstil:

"At drikke meget kaffe, alkohol og kaffe eller ryge kan også have en indvirken. Nogle gange er det en forklaring, men ikke altid," siger Christina Segerholt.

Magnesiumtilskud bliver ofte nævnt som et middel mod kramper – men virker det overhovedet?

"Magnesiummangel identificeres ofte som en synder, men det er svært at vurdere. Hvis du spiser en varieret og afbalanceret kost, får du nok magnesium, men jeg ved, at mange oplever, at magnesiumtilskud kan lindre kramperne. Det kan være værd at prøve, det er ikke farligt," siger lægen.

Lægens bedste råd

Når det kramper, så prøv at presse foden mod gulvet eller væggen i den modsatte retning og stræk ud.

Ved længere gåture eller træning skal du strække ud før og efter.

Hvis det er varmt udenfor, så drik rigeligt med væske for at undgå dehydrering.

Hvis du tager medicin, der er vanddrivende, så tal med din læge om det. Vanddrivende medicin kan gøre dig mere tilbøjelig til at få kramper.

Nogle andre lægemidler, som du tager, hvis du har KOL eller astma, kan være forbundet med lægkramper. Hvis du ikke tidligere har haft kramper, men har fået det, siden du begyndte at tage din medicin, så tal med din læge om det.

Der er ikke noget galt i at tage et magnesiumtilskud. Mange oplever, at tilskud kan reducere kramper.

Prøv at massere dine ben og fødder, hvis det føles godt. Det kan dog nogle gange være irriterende.

Kilde: læge Christina Segerholt