Majbrit Louring Engell

"Min kræftsygdom har fået mig til at tænke over, hvilket liv jeg ønsker at leve"

Majbrit Louring Engell har altid haft fokus på at dyrke masser af motion og spise sundt. Men da hun for nogle år siden blev ramt af brystkræft, blev hvile og mental sundhed pludselig et vigtigt element i hendes ellers sunde og aktive liv.

For mig har sundhed altid været noget meget fysisk. Altså noget med at spise det rigtige og med at bevæge mig på en rigtig måde.

Jeg har altid været meget aktiv – løbet, dyrket yoga og styrketrænet flere gange om ugen og desuden sørget for at spise sundt og varieret og få masser af grøntsager, frugt, bær, alle typer kød, gode olier og krydderurter.

For halvandet år siden blev jeg ramt af brystkræft, og selvom jeg i forvejen havde et stort fokus på at leve sundt, blev det på mange måder et vendepunkt og startskuddet til at passe bedre på mig selv og sætte tid af til mig selv og min sundhed. Min sygdom blev pludselig en reminder om, hvor vigtigt det er at passe godt på kroppen og at give den de bedste forudsætninger, så den kan holde længe.

Min sygdom har på mange områder været meget skelsættende, og særligt hvad angår min mentale sundhed, fylder den meget mere, end den har gjort tidligere. Min kræftsygdom har virkelig fået mig til at stoppe op og tænke over, hvilket liv jeg ønsker at leve. For mig er hvile og restitution nu blevet meget vigtigt i forebyggelsen af sygdom, og jeg har f.eks. besluttet, at jeg ikke længere vil byde min krop at have for travlt og gang i tusind ting på én gang.

Jeg har skruet meget ned for tempoet og fået større fokus på ro og på at være fuldt til stede. Og så er jeg virkelig blevet bevidst om at holde pauser i løbet af dagen, hvor jeg stempler ud og laver noget helt andet. Det kan f.eks. være at gå en tur, lytte til en podcast eller se et dokumentarprogram i min frokostpause, ligesom jeg er også begyndt at sove til middag flere gange om ugen. Inden jeg blev syg, tog jeg en uddannelse som yogalærer og underviste et par gange om ugen.

For mig var det startskuddet på det her med at have fokus på at være fuldt til stede, at arbejde bevidst med åndedrættet og derigennem finde en indre ro. Efter jeg blev syg, fylder yogaen endnu mere og er blevet en mere integreret del af mit liv. Udover at jeg stadig underviser, så dyrker jeg yoga med mig selv og laver yoga nidra, yogiens vågne søvn, hvor jeg ligger og lytter til en guidet meditation, mindst fire gange om ugen.

Majbrit Louring Engell

  • Professionsbachelor i human ernæring og sundhed, master i fysisk aktivitet og medejer af diætistklinikken Hartvig & Engell, hvor hun hjælper med sund forandring og rådgiver om ernæring, vægttab og livsstilsforandringer.
  • Desuden er hun forfatter og medforfatter til flere bøger om kost og sundhed.
  • Majbritt er 45 år, gift med Christian, og sammen har de børnene Theo på 12, Thor på 10 og Lili på fem år.