Mette Skjærbæk

Mette Skjærbæk: "Jeg prøver at leve efter 80/20-reglen"

Selvom stifter af Karmameju Skincare Mette Skjærbæk prioriterer motion, gode søvnrutiner og nærende kost højt i hverdagen, så tror hun ikke på, at restriktioner er vejen til det gode, lange liv. Hun føler sig allermest sund, når hun er glad, og det indebærer også, at der er plads til fis og ballade, champagne og heksehyl-lakridser

Min sundhedsreligion er egentlig whatever makes your heart happy, for i bund og grund føler jeg mig mest sund, når jeg er glad. Mit humør er en utrolig god markør for, om jeg er god ved mig selv, og jeg er af den overbevisning, at det er svært at være glad, hvis du ikke drager omsorg for dig selv og behandler din krop og dit sind godt.

Jeg føler mig allersundest, når jeg fastholder nogle gode rutiner omkring søvn, hydrering, latter, bevægelse, nærende kost, tætte relationer, rolige stunder og dagslys. Alt det, som jeg vil kalde det essentielle i forhold til at give min krop de bedste betingelser for at være sund, stærk og smertefri, og som bidrager til, at jeg kan føle mig glad og sprudlende.

I princippet spiser jeg alt og takker aldrig nej til et stykke kage, men i det daglige spiser jeg masser af frugt og grønt, holder lidt igen med kød og sørger for at drikke en passende mængde vand. Hver morgen drikker jeg en smoothie spækket med al slags frugt og grønt, forskellige frø og nødder, sunde olier, spirulina og anti-inflammatoriske krydderier som ingefær og gurkemeje. Det er en perfekt start på dagen, der foruden plantebaserede næringsstoffer også indeholder masser af fibre, som er gode for tarmene.

Jeg har altid været meget aktiv og dyrket motion. Som ung gik jeg til stortrampolin, springgymnastik og løb, og da jeg var model, var motion også en naturlig del af mit liv. I dag træner jeg fast et par gange om ugen. Jeg dyrker reformertræning, der er en skånsom måde at træne hele kroppen på og tager hensyn til alle dens skavanker, og så elsker jeg dancing volates, som er pilates kombineret med yoga og dans, fordi det gør mig glad.

Og så har jeg lige købt mig at par rollerblades. Da jeg boede i New York, rollerbladede jeg overalt, og den der følelse af vind i håret og armene, der svinger – den har jeg savnet.

Sundhed handler om balance, og jeg prøver at leve efter 80/20-reglen – altså ca. 80 procent respekt for min krop og mit sind med alt, hvad det indebærer af sund kost, motion og latter, og 20 procent fis og ballade, champagne og heksehyl-lakridser.

Jeg tror på, at livsglæde er noget af det, vi lever længst af, så at leve et meget restriktivt liv, hvor man frasorterer alt det, der er sjovt og ubekymret, det tror jeg ikke, at du lever længere af. Måske får du lidt flere år at leve i, men hvad skal man bruge det til, hvis det hele har været lidt surt og træls.

Mette Skjærbæk

  • Grundlægger af Karmameju Skincare og tidligere model.
  • Hun er 49 år og bor sammen med sine to døtre Mila og Felina.