Michelle Kristensen & Louisa Lorang

Michelle Kristensen & Louisa Lorang: Sådan finder vi den sunde balance i en travl hverdag

Hver dag arbejder tv-kok Louisa Lorang og trænings- og ernæringsekspert Michelle Kristensen med andres sundhed. Men hvordan har de det egentlig med deres egen? ALT for damerne har taget en snak med de to veninder om dårlige undskyldninger, nye vaner, slankekure og åndehuller i en travl hverdag.

OM USUNDE PERIODER

Når man ved så meget om sundhed, lever man så selv kernesundt og overskudsagtigt hele tiden?

Louisa: − Jeg kan godt ryge ind i sådan nogle perioder, hvor jeg spiser virkelig dårligt og ikke er opmærksom på, om jeg f.eks. spiser grøntsager nok. Og så daler min energi. Så bliver jeg nødt til at starte på en frisk, og det gør jeg nogle gange ved at tage en endags juicekur. Det er ikke som sådan en slankekur, men jeg gør det for at resette kroppen.

Michelle: − Jeg kender også de dage, hvor man ikke magter at være sund. Så kan jeg godt spise kage og slappe af eller drikke masser af sjusser og alt det der. Det skal der være plads til.

Louisa: Spiser du tit kage?

Michelle: − Haha, lad være at sige det på den måde! Nej, det gør jeg ikke. Men når jeg gør det, så gør jeg det med den ALLERBEDSTE samvittighed!

Louisa: − Har du ikke også de der dårlige dage?

Michelle: − Jeg ved godt, det lyder jubeloptimistisk, men det er faktisk sjældent, jeg er i dårligt humør. Men har jeg en dårlig dag, så bruger jeg træningen til at få humøret op igen. Jeg ved jo, det virker!

Louisa: − Jeg træner jo bare overhovedet ikke, så min kost er det, der for alvor påvirker min krop og min sundhed.

Michelle: − Men du snitter til gengæld meget!

Louisa: − Yes! Og så går jeg også rigtig meget, men jeg er overhovedet ikke sådan en træningstype. Selvom jeg tror, jeg kunne blive afhængig af at træne faktisk.

Hvorfor løber du så ikke en tur i ny og næ?

Louisa: − For så tror jeg rent faktisk, at jeg dør! Og så handler det jo i virkeligheden om, jeg arbejder vildt meget, og at jeg har tre små børn. Jeg har simpelthen ikke tiden. Men jeg går rigtig meget − der finder jeg mit zen.

OM GOD ENERGI

Hvad gør du for at tanke op på energi?

Louisa: − Jeg spiser slik, når jeg har megatravlt og er megastresset, så bruger jeg det for at få noget hurtig energi – men det er jo ikke på den måde god energi. Man får helt klart en federe energi af at spise kål!

Michelle: − Hvornår har du da sidst spist slik?

Louisa: – I morges − nej det er løgn. I aftes. Men jeg kunne sagtens finde på at spise slik om morgenen.

Michelle: − Ej Louisa, det kunne du ikke!

Louisa: − Jo da! Nogle gange står jeg op kl. 04, og så kan jeg ikke spise morgenmad, fordi det er for tidligt. Men hvis jeg så tager på arbejde og står 4 timer i et udendørskøkken i Tivoli i 0 grader, så kan jeg godt lige gå indenfor til den store slikskål. Og så æder jeg slik! Ellers bliver jeg simpelthen for træt. Michelle: − Nårh ja, det er jo lidt mere som at være til efterfest! I de situationer har jeg faktisk allermest lyst til en bolle med smør og ost.

Louisa: − Ja, så søger du jo også hurtig energi. Og det kan jeg simpelthen ikke få dårlig samvittighed over. Hvis jeg beslutter mig for at skulle have nogle sunde dage, så skruer jeg ikke ned for det usunde. Jeg skruer derimod op for det sunde. For har jeg først spist mig mæt i alle de sunde, gode sager, så har jeg automatisk ikke behov for alt det andet.

Hvordan holder du din familie sund?

Louisa: − Jeg går meget op i at servere snackgrønt for børnene, når de kommer hjem fra skole. Det virker så banalt, men det fungerer vildt godt. Så serverer jeg kløfter af rødkål eller andet i store fade og sætter det på bordet med lidt dippedut, og så forsvinder det bare hen ad eftermiddagen. Alle spiser det. Også jeg. Og så er jeg lidt ligeglad med, hvor meget aftensmad børnene gider at spise, eller om de kun spiser frikadeller, for de har lige spist et helt fad grøntsager! Jeg sørger også for at trække børnene med udenfor på en legeplads eller i en park, så de kan lege og bevæge sig. Selvom de synes, det er røvkoldt og nederen på legepladsen, så ender de alligevel med at lave noget der. For det er jo endnu koldere og kedeligere at lade være!

OM AT HOLDE AF SIN KROP

Hvordan er dit forhold til din egen krop?

Michelle: − Da jeg var barn, var jeg overvægtig og havde det ikke godt i min krop. Jeg blev drillet med det, og det var ikke fedt. Oven i det var min søster tynd, selvom hun ikke gjorde noget for det overhovedet – og det var også ret svært at acceptere. Så jeg begyndte at få et, ja, man kan vel godt sige et fanatisk forhold til sundhed. Jeg tabte mig helt vildt og trænede rigtig meget, vejede mig flere gange om dagen og gik på alverdens slankekure.

Har du (også) for travlt til at træne?

Hvis du ligesom Louisa Lorang føler, det kniber med at få klemt træning ind i en travl hverdag, så find motivationen (og tiden) med Michelles peptalk:

− Du kan ALTID finde tid til at motionere, også selvom din hverdag er travl. Lav f.eks. styrkeøvelser hjemme på stuegulvet i 10 minutter 3 gange om ugen. Det hjælper − både på humøret og energien!Sagde nej til slik og kage og sociale ting og sådan. Og så blev jeg tynd, men spørger du mig nu, havde jeg jo stadig et usundt forhold til sundhed dengang. Det holdt ikke i længden.

Hvordan har du det nu?

Michelle: − Jeg har det godt. Jeg har brugt meget energi på at finde ud af, at alle kroppe er forskellige, og jeg har indset, at jeg aldrig bliver et tyndt nips ligesom min søster. Men det betyder ikke, at jeg ikke er gennemsund i dag. Jeg træner rigtig meget og spiser godt. Og har fundet en mental ro i, at min krop er bygget, som den er! Og det, tror jeg også, er vigtigt!

Louisa: − For mig handler det mere om min alder. At fylde 40, det, synes jeg virkelig, har været nederen! Sværere end at føde tre børn. Altså, egentlig har jeg jo alle de ting, jeg gerne vil have, men forfængelighedsmæssigt synes jeg godt nok, det har været hårdt. Jeg kan lige pludselig se nogle linjer på min krop, som jeg ikke så, da jeg var 39. Det er lidt sindssygt! Hvordan forholder du dig til det?

Louisa: − Jeg tudede i en uge, også på selve min 40-års fødselsdag, hele vejen ned ad Strøget med mascara i hele hovedet. Og så tror jeg, man skal drikke en masse sjusser, ahaha….Man må jo bare leve med det, sådan er det bare. Håber, at 41 er fedt!

OM STRESS OG PLANLÆGNING

Hvordan sniger du det sunde liv ind i din hverdag? 

Michelle: − Altså, hvis jeg har meget travlt, så overvejer jeg også i større grad, hvad jeg putter i munden. For jeg ved, at hvis jeg spiser for meget usundt, så bliver jeg dvask og får ondt i maven. Så jeg er striks med det, når jeg har travlt. Hvorimod det er omvendt, når jeg er på ferie, så giver jeg slip og spiser lige, hvad jeg har lyst til. Og så træner jeg 4 gange om ugen for at holde energiniveauet oppe. Det hjælper også til at modstå smerter i min lænd, som jeg får, fordi jeg kører 8 timer om dagen. Jeg står ofte op og træner lidt på stuegulvet eller løber en hurtig tur, inden jeg skal sidde i bilen. Så er kroppen ligesom i gang, og når jeg så ankommer, kan jeg stadig bruge noget af den energi, jeg fik fra morgenstunden. Desuden har jeg altid frokost med på mine køreture. Rastepladsmad er simpelthen så ulækkert, og det er ikke noget, jeg får energi af.

Louisa: − Nej, det gider jeg heller ikke at fylde min krop med. Så hellere have noget med, når man er på farten. Men det er nemmere sagt end gjort. Jeg har klart spist mere slik i 2016, fordi jeg har en lille datter på halvandet år, og min normale energi er brugt på hende. Det her med lige pludselig at få et barn igen, ikke sove om natten... det er hårdt! Og når man nogle gange arbejder 50 timer om ugen oveni, så har man ikke altid tid til at passe på sig selv. Så er det luksus for mig, hvis der er andre, der passer på min sundhed: laver mig en grøntsagsjuice eller stiller et fad foran mig med snittede grøntsager. Når jeg ikke har tidtil at træne, så prøver jeg at flette motionen ind i hverdagen. Jeg kan godt lide at gå til arbejde eller gå mellem de ting, jeg skal. Det giver god energi! Som familie går vi også, det er mine unger opdraget til – de går som små tinsoldater. Michelle: − Ja, det er faktisk undervurderet, hvor meget det giver at gå. Det er pissesmart!

Louisa: − Og det giver mig samtidig noget ro i hovedet. Jeg kan også sagtens finde på at have et møde imens. I går havde jeg f.eks. et møde med min redaktør, mens vi gik til arbejdet sammen. Et ”walk-and-talk-meeting”. Det er effektivt!

OM SUNDHED I SOCIALE SAMMENHÆNGE

Hvordan finder man den sunde balance, når man er sammen med venner og familie?

Louisa: − Jeg har faktisk en rimelig sund familie, synes jeg. Vi spiser meget frugt og grønt. Og jeg kunne ikke forestille mig at være til en fødselsdag i familien, hvor det ikke bugnede med grøntsager ved siden af lagkagen.

Michelle: − Hvad? Gælder det også hos dine bedsteforældre?

Louisa: − Ja. Altså, min mormor arrangerer ikke på den måde noget selv længere. Så det er faktisk tit mig, eller en anden af de yngre i familien, der booker ind på en restaurant. Og så kan jeg godt finde på at sige til dem, at vi godt vil have crudité (snittede grøntsager, red.) på bordet, før selve måltidet. For det vil alle have, selv børnene!

Michelle: − Hmm… min familie er helt anderledes! Der bliver altid serveret lyse boller og lagkager og ingen grøntsags-ditten og- datten. Så nu er jeg faktisk begyndt at tage min egen mad med, når jeg besøger min mormor.

Louisa: − Ej, kan du det? Føler du ikke, det er uhøfligt?

Michelle: − Nej, for jeg ringer inden og siger: ”Søde mormor, du skal da ikke tænke på at bage to kager, jeg bager lige den ene!” Og så tager jeg en sund kage med lavet på f.eks. dadler og kakao. det er også godt for min mormor, der har diabetes.

Louisa: − Det er jo perfekt så! Så spier hun bare løs af den?

Michelle: Ja, nu gør hun. Førhen har det været lidt sådan: ”Gå nu væk med alle dine mærkelige, sunde ting, Michelle!” Men nu er hun faktisk blevet ret glad for det.

Louisa: − Fedt! Hvis jeg kommer ud i sådan en situation, så sørger jeg altid for, at mine unger er fyldt op med grøntsager, inden vi tager af sted. Så kan de fyre den af bagefter. Men hvordan finder du så balancen mellem at være sundhedsfanatisk og at være ligeglad?

Louisa: − At være fanatiker er faktisk det, som jeg er mest bange for at blive. Hvis nogen siger til mig: ”Du må ikke spise hvidt brød”, så er det det eneste, jeg vil have! Det samme med pasta. Jeg er ikke så vild med regler, men jeg kan godt lide sund fornuft. Jeg elsker, når tingene er afbalancerede. Og hvis det er en sindssygt god pasta, kunne jeg aldrig drømme om ikke at spise den – det, ville jeg synes, var helt mærkeligt at fornægte sig selv! Hvis det er en almindelig tirsdagspasta, kan jeg alternativt finde på at snitte noget spidskål til os voksne som tilbehør, men mine børn skal have pasta! De render jo rundt hele dagen og skal have nogle hurtige kulhydrater.

Michelle: − Der skal være plads til at spise god mad. Det handler om at finde balancen. Sidste weekend var jeg på Comwell med min familie. Det var så lækkert, vi fik god mad og vin, og vi slappede af. Men vi løb også nogle ture sammen, inden vi skulle spise den gode mad. Det er ikke noget, vi altid har gjort. Det er først noget, der er kommet til, efter min søster begyndte at løbe, da jeg gav hende en halvmaratonbillet til Palæstina for et par år siden. Men det er fedt!

Louisa: − Jeg elsker også at være aktive med mine børn. Men er de helt flade en dag, så får de også lov at sidde foran skærmen derhjemme. Men ikke uden vi har en aftale! Det skal ikke være en vane at sætte sig foran en skærm. Jeg synes, det er vigtigt ikke at pacificere sig selv på den måde. Så skal vi se fjernsyn, så kan det også være en social ting. Noget, vi aftaler, vi gør. Og så er det da vildt hyggeligt at sige efter en lang dag: "Nu er vi flade, så lad os se ”Den Store Bagedyst” eller ”X Factor”". Så griner vi og hygger og slapper af med det.

OM ÅNDEHULLER

Hvordan finder du mental ro?

Michelle: − Træning er jo min antistresspille. Her kan jeg virkelig slappe af i min krop. Oven i det får jeg en god oplevelse, hvis jeg løber sammen med venner eller min søster. Jeg slapper af og lader op, når jeg er sammen med folk. Louisa: − Samme her. De dage, jeg ikke er booket op, forkæler jeg mig selv med en god tidlig frokost, enten med min mand eller veninde, hvem som helst, der kan pjække. Det elsker jeg! Så drikker vi noget hvidvin og spiser lækker mad af gode råvarer.Og så henter jeg mine børn tidligt, det er det bedste, jeg ved! Fordi jeg tit arbejder i weekenderne, er det min måde at holde fri på.

Michelle: − Ja, det værste er, når jeg har travlt og så siger nej til alt det sociale, fordi jeg simpelthen er i tidsnød. Det kan jeg godt mærke; jeg har brug for selskab, for at grine og dele oplevelser med andre, vågne op efter en god bytur og bare tænke det var pissesjovt! Jeg henter meget energi i samværet med andre mennesker, så derfor er det ret vigtigt for mig at prioritere.

Louisa: − Ja, det er derfor, jeg godt kan lide at gå ture med andre også. Det er god ting at være social om, når man ikke har så meget tid. Og så er det mit zen. Her er ingen telefon, og det er rart, for den kan jeg godt være afhængig af, så jeg prøver at huske mig selv på at lægge den fra mig en time. Eller tre! Det arbejder jeg på at blive bedre til.

OM NYE VANER

Hvilke nye vaner drømmer du om at tillægge dig i 2017?

Michelle: − Jeg vil gerne sove mere! Men det er noget, jeg har tænkt over flere år nu. Nogle gange står jeg virkelig tidligt op, og det er ikke altid, jeg kommer i seng i ordentlig tid. Forsættet må være, at jeg går i seng mellem kl. 22-22.30, så jeg kan være frisk. Lige nu læser jeg også hellere bøger frem for at se serier, når jeg ligger i min seng. Jeg falder langt hurtigere og mere naturligt i søvn med bogen i hænderne. Alternativet er, at jeg bliver grebet af en serie, jeg ikke kan slippe.

Louisa: − Jeg savner at læse skønlitteratur, at se kunstudstillinger og i det hele taget dyrke min kulturelle side. Det bør jeg gøre noget mere, det er også noget, jeg gerne vil give videre til mine børn. Men desværre er det er en af de første ting, som ryger i ens behovspyramide, når man er rigtig presset på tid. Og så drømmer jeg om at være mere i naturen. Jeg er virkelig et bybarn og totalt københavner! Men jeg kan mærke, at det betyder mere og mere, det der med at gå. At ”escape” mentalt. Jeg bor ude på Christianshavn, så jeg går derude på Holmen, hvor det naturligvis stadig er by, men der er mere luft end i resten af København. At gå ude ved Vesterhavet og blive blæst igennem synes jeg også, er helt fantastisk. Det er meget zenagtigt, når der ikke er nogle sociale medier eller telefoner, man skal forholde sig til. Og den ro har jeg brug for.

VORES BEDSTE RÅD TIL EN HVERDAG I SUND BALANCE

Louisas 3 bedste kostråd

1) Spis ægte mad! Uden tilsætningsstoffer og ballade, og vælg øko så vidt muligt.

2) Lav mad selv. Gerne til flere dage ad gangen.

3) Spis grønt til alle dine måltider. Og nyd, når du spiser flødekager eller andet skønt! Det er også sundhed at nyde det gode.

Michelles 3 bedste træningsråd

1) Prioriter din træning. Hvis det skal lykkes at få træningen ind i en travl hverdag, så skal du prioritere det benhårdt og sætte det i kalenderen.

2) Husk, at en kort workout er bedre end ingenting. 10 minutters hård træning med f.eks. squats, burpees, push-ups og sit-ups får pulsen op og styrker dine muskler.

3) Ros dig selv! Vi er gode til at slå os selv oven i hovedet, måle os med andre og tænke, at vi ikke gør det nær så godt. Men husk, at vi er alle forskellige. Gør det, der gør dig glad, og husk at være stolt af dine valg.

LÆS OGSÅ: 6 sundhedseksperter: Dét vil vi gerne blive bedre til i 2017

LÆS OGSÅ: 3 kvinder tester: Sådan vandt vi over stress

LÆS OGSÅ: Hella Joof: “Livet er for kort til problemer, der kan løses på 15 sekunder ..."