mie moltke

Efter en destruktiv tid tog Mie Moltke en vigtig beslutning i kærlighed til sig selv

Som elitedanser gik Mie Moltke meget op i sin krop. Alt handlede om at være i kontrol, præstere og om at være så tynd og så dygtig som overhovedet muligt. I dag er sundhed i stedet blevet en mental ting, der blandt andet handler om at slippe kontrollen og i stedet mærke efter, hvordan hun har det indeni.

Min sundhed har ikke så meget med min krop at gøre eller med, hvad jeg spiser, eller hvor meget jeg træner. For mig handler sundhed derimod om autencitet og om, hvordan jeg har det indeni – altså hvordan jeg har det følelsesmæssigt og mentalt. Faktisk føler jeg mig allermest sund, når jeg er 100 procent ærlig over for mig selv, tør mærke efter hvordan jeg virkelig har det og agere ud fra det, som jeg mærker.

Når jeg går så meget op i den mentale del af sundhed og faktisk har gjort det til en del af min levevej, så handler det rigtig meget om min fortid som professionel danser. Dengang levede jeg totalt kontrolleret, og sundhed var en meget fysisk ting.

Det handlede næsten udelukkende om, hvor dygtig man var, hvordan man så ud, og hvad man spiste, og jeg var virkelig destruktiv overfor min krop. Jeg var utroligt tynd, levede mest af salat og gjorde alt det ”rigtige”. Men selvom det hele så flot ud udenpå, så havde jeg det ikke godt indeni.

Mit fokus var udelukkende på kontrol og præstation, og jeg havde utroligt mange regler for, hvad jeg spiste og hvornår. Udover at jeg i dag altid springer morgenmaden over og ikke spiser før ved 11-tiden, så har jeg helt bevidst ingen regler eller faste sundhedsrutiner, simpelthen fordi det trigger nogle gamle følelser i mig og flytter mit fokus fra, hvordan jeg har det indeni, til hvordan jeg ser ud udenpå.

Det betyder selvfølgelig ikke, at jeg er ligeglad med min krop eller ikke går op i at spise sundt og dyrke motion – bestemt ikke, men det er bare ikke min førsteprioritet. Jeg har jo den luksus, at jeg lever af at undervise i dans, og derfor danser jeg to gange om ugen, men derudover træner jeg overhovedet ikke.

Jeg har heller ingen kostregler, men forsøger selvfølgelig at spise mere grønt og sundt og mindre slik, og nogle gange går det godt og andre gange vildt dårligt.

Meditation er en meget stor del af mit liv, og jeg både guider andre og praktiserer selv. Jeg mediterer næsten dagligt, hvis jeg har brug for en pause, men det ligger ikke i faste rammer, og jeg har ikke en fast praksis på et bestemt tidspunkt på dagen.

Det, at mærke ind i hvordan har min krop det og bruge vejrtrækningen til at skabe ro og lande, er blevet så naturlig en del af min hverdag, at jeg slet ikke tænker over det.

I min verden hænger krop og psyke uløseligt sammen, og netop fordi jeg har prøvet at have det virkelig dårligt med min krop, er det i dag et totalt kærlighedspunkt for mig at have det så godt med mig selv som muligt.

Jeg øver mig utroligt meget på det, som jeg kalder en selvkærlig praksis, der bl.a. handler om at mærke efter, hvordan jeg har det. Mærke min krop og mine følelser, tage mig selv alvorligt – og handle på det.

Mit bedste sundhedsråd er, at du dagligt bør tjekke ind og spørge dig selv, hvordan du egentligt har det, og tage svaret seriøst. I mit dansestudio Soulhouse møder jeg desværre rigtig mange kvinder, der aldrig stiller sig selv det spørgsmål, og når jeg så taler med dem, så ved de det faktisk slet ikke.

Mange magter nemlig ikke at mærke efter, fordi svaret nogle gange kan være for heftigt. Men du kan ligeså godt lytte til kroppen og det, den siger, for du kan ikke snyde den. Det er lidt som at tisse i bukserne – rart i starten, men efter et stykke tid bliver det virkelig koldt.

Mie Moltke

Tidligere professionel danser og har bl.a. medvirket i ”Vild med dans”.

Hun ejer og driver Soulhouse på Nørrebro, hvor hun underviser i dans og personlig udvikling samt afholder kurser, workshops og retreats.

Hun er 42 år og bor sammen med sønnen Mio på 12 år.