Miniguide til meditation: Find ro på et øjeblik

Miniguide til meditation: Find ro på et øjeblik

Myldrer tankerne konstant rundt i dit hoved? Har du svært ved at være til stede lige nu? Og trænger du indimellem til et mentalt pusterum? Så skulle du måske begynde at meditere. Se, hvordan du nemt kommer i gang.

Meditation er hverken mystisk, hippieagtigt eller en ny og fancy trend. Faktisk har mennesker dyrket meditation i årtusinder, og flere og flere får efterhånden øjnene op for meditationens mange gavnlige egenskaber. Meditation virker beroligende både på kroppen og sindet og har blandt andet vist sig at være et effektivt redskab til at bekæmpe stress.

Under meditation øges nemlig udskillelsen af en række hormoner, herunder antistresshormonet oxytocin samt ”feel good”-hormonerne dopamin og serotonin, der er med til at give en følelse af indre ro, afslappethed og tilfredshed i kroppen. Samtidig viser en række undersøgelser, at meditation også har en positiv indflydelse på helbredet og blandt andet er med til at styrke immunforsvaret, sænke blodtrykket og kolesteroltallet og dulme smerter.

Man har også set eksempler på, at kræftpatienter blev gladere, sov bedre om natten og i det hele taget opnåede en højere livskvalitet, og at mennesker, der led af depression, astma og psoriasis fik en bedring af deres symptomer, når de mediterede jævnligt. Mange tror fejlagtigt, at det er svært at meditere, fordi det kræver, at man stopper tankestrømmen eller tømmer hovedet for tanker, men faktisk er meditation ret enkelt. Det kræver hverken erfaring eller særlige evner, og i princippet kan du meditere hvor som helst og når som helst. Alt, hvad du behøver, er et stille sted, hvor du kan sidde behageligt i 5-10 minutter. Så det er bare med at komme i gang.

Kilder: Meditationsguide.dk, Cancer.dk, Hjerteforeningen.dk, Sundhedsguiden.dk

Sådan kommer du i gang

Der findes et hav af måder, du kan meditere på, men åndedrætsmeditation, hvor du har fokus på din vejrtrækning, er nemt at komme i gang med. I begyndelsen er det ligegyldigt, hvor længe du mediterer. Husk på, at lidt er bedre end ingenting. Så begynd f.eks. med at meditere 5-10 minutter ad gangen, og øg efterhånden længden af dine meditationer i takt med, at sindet og kroppen vænner sig til det. Det kan være en hjælp at sætte et ur eller mobilen til at ringe, når din meditation er ovre.

Prøv 6 guidede meditationer i appen Talk Town (annonce)

Sådan gør du:

  • Find et behageligt, stille sted, hvor du ikke bliver forstyrret af en computer, tv eller mobiltelefonen. Skab en stemning af ro og fred ved hjælp af levende lys, blomster eller et billede af noget, der forbinder dig med ro.
  • Sæt dig behageligt til rette, og læg hænderne i skødet. Du kan vælge at sidde på en pude på gulvet eller på en stol. Undgå dog at ligge ned, da kroppen forbinder det med hvile og søvn.
  • Luk derpå øjnene, og vend opmærksomheden mod dit åndedræt. Træk vejret roligt og naturligt, og undgå at blive irriteret over, at du eventuelt oplever smerter eller ubehag, når du sidder, eller at dine tanker vandrer – det er helt naturligt i begyndelsen. Hvis du bliver forstyrret af tanker, så tænk tanken færdig, og giv slip på den. Det samme gælder eventuelle lyde. Træk herefter opmærksomheden tilbage til dit åndedræt
  • Når uret ringer, vender du langsomt opmærksomheden mod dine arme og hænder og herefter ben og fødder. Bliv gerne siddende et øjeblik med lukkede øjne, og begynd så langsomt at bevæge og strække kroppen.

Derfor skal du meditere

I de seneste år har der været forsket en del i meditation. Forskerne har bl.a. påvist, at meditation: • Giver en tilstand af dyb hvile

  • Reducerer forhøjet blodtryk, hjertefrekvens og kolesterol
  • Reducerer kroppens indhold af stresshormoner
  • Øger blodtilførslen til hjernen og forsinker hjernens ældningsproces
  • Ændrer elektromagnetiske hjernebølgemønstre i retning af vågen afslapning
  • Reducerer depression, ængstelse og irritabilitet
  • Booster humøret 
  • Giver bedre søvn

Find guidede meditationer for børn i podcast-appen Talk Town (annonce)