rødvin

Derfor giver rødvin dig ondt i hovedet … Og det har ikke noget med mængden at gøre

For nogen er den stensikker: Rødvin er lig med hovedpine - og smerten kan endda komme efter et enkelt glas. Nu mener forskere, at de har fundet ud af hvorfor.

Der er nogen, som får ondt i hovedet allerede efter et enkelt glas rødvin! Den såkaldte rødvinshovedpine skal ikke forveksles med den hovedpine, som mange oplever, når de ligger med tømmermænd dagen efter en festlig aften – og som kræver, at du indtager en større mængde alkohol.

Men hvorfor er det, at rødvin har en tendens til at give hovedpine?

Der har været fremsat forskellige teorier om, hvorfor nogle bliver ramt af rødvinshovedpine, og som endda kan ramme inden for 30 minutter efter at have drukket selv små mængder vin.

Nogle har foreslået, at årsagen kan være sulfitter – konserveringsmidler, der tilsættes for at forlænge holdbarheden og holde vinen frisk. Generelt er sulfitindholdet dog højere i søde hvidvine frem for røde.

Og mens nogle mennesker kan være allergiske over for sulfitter og bør undgå dem, er der kun få beviser for, at de er skyld i hovedpine.

Rødvin kan være et uheldigt bekendtskab

Men nu mener amerikanske forskere fra University of California, at de måske har fundet svaret på rødvinshovedpine.

Ifølge dem kan det skyldes en forbindelse i de røde druer, der kan rode med, hvordan vores krop omsætter alkohol. Forbindelsen er quercetin, som er en planteflavonoid.

Quercetin findes også i mange andre frugter, frø og grøntsager – og er endda tilgængelig som et kosttilskud på grund af dets gavnlige anti-inflammatoriske egenskaber. Det bliver kun problematisk, når det blandes med alkohol, forklarer forskerne bag undersøgelsen, som netop er offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Scientific Reports Journal.

Og der er rødvin et uheldigt bekendtskab, hvis du gerne vil undgå hovedpine. Rødvin indeholder nemlig ti gange større mængde af fenoler, især flavonoider, end hvidvin.

Men hvorfor er der nogen, som får hovedpine alene efter et enkelt glas?

Det har den nye undersøgelse også et bud på. Forskerne undersøgte nemlig, hvordan quercetin kan påvirke en genetisk variant af enzymet ALDH2, som hjælper kroppen med at nedbryde alkohol.

Omkring otte procent af befolkningen har en dysfunktionel variant af ALDH2, som gør, at de har sværere ved at nedbryde alkohol, og de får derfor større bivirkninger af alkohol end andre. En dysfunktionel ALDH2-variant er blevet forbundet med rødmen i huden, hjertebanken og hovedpine efter at have drukket.

 

Drik altid med måde

En af medforfatterne er professor Morris Levin. Han er ekspert i neurologi og direktør for hovedpinecentret ved University of California, San Francisco, og fortæller til BBC:

"Vi er endelig på rette vej mod at forklare dette årtusinder gamle mysterium. Det næste skridt er at teste det er videnskabeligt på folk, der udvikler denne form for hovedpine."

Indtil videre mener andre forskere, der ikke har været involveret i studiet dog, at det bygger mere på teori end praksis.

"Undersøgelsen blev kun udført i et laboratorium, og stofferne blev testet uden for den menneskelige krop i koncentrationer flere gange højere end i blodet efter et par glas vin," siger Dr. Jonas Spaak, lektor i kardiologi ved Karolinska Instituttet i Stockholm, Sverige, via e-mail til CNN.

Forskerne bag studiet har planer om at teste deres hypotese i et klinisk forsøg med mennesker, der udvikler rødvinshovedpine.

Den svenske lektor har dog også et tip:

"Det er vigtigt at nævne, at alt alkoholforbrug kun er til nydelse, og at der ikke er solid evidens for nogen positive sundhedseffekter af rødvin eller alkohol. Hvis du drikker, så gør det med måde," siger han til CNN.

 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen. Det gælder både for kvinder og mænd.

Læs mere her

imageqvu16.png