Så ofte bør du vaske hænder

"Der er ingen grund til at blive hysterisk og vaske hænder, fordi du har holdt i et bushåndtag"

Er vi blevet for bakteriehysteriske?

Ud over at du selvfølgelig bør vaske dine hænder, når de er beskidte, bør du gøre det, når du har været på toilettet, inden og under madlavningen, og når du har været sammen med mennesker, der har en smitsom sygdom, fortæller Peder Worning, der forsker i resistente bakterier på Hvidovre Hospital og har skrevet bogen "Der er flere bakterier i et gram lort end der er mennesker i hele verden".

Netop titlen på hans bog giver jo nærmest svaret på, hvorfor det er vigtigt at vaske hænder efter toiletbesøg. Eller som Peder Worning selv siger:

– Der er virkelig mange bakterier i lort, og problemet er, at hvis du indtager dem (f.eks. fordi du ikke har vasket dine hænder tilstrækkeligt), så kan du blive syg, siger han, der også råder dig til at vaske hænder, når du har været sammen med mennesker, der har en smitsom sygdom. Og hvis du så også vasker hænder inden og under madlavningen, er du godt dækket ind.

LÆS OGSÅ: 8 råd: Sådan får du hovedpinen til at lette uden at sluge en smertestillende pille

– Der er ingen grund til at blive hysterisk og vaske hænder, fordi du for eksempel har stået og holdt i et bushåndtag, siger Peder Worning, der mener, at nogle blevet for bakteriehysteriske.

– Omkring 99 procent af de bakterier, vi omgiver os med, ikke er skadelige. Faktisk er mange af dem gavnlige og hjælper for eksempel vores fordøjelse, ligesom de er med til at producere næringsstoffer og holde sygdomsfremkaldende bakterier på afstand, siger han og påpeger, at for meget håndvask faktisk kan øge din risiko for sygdom.

– Når du vasker hænder ofte, stiger risikoen for, at du vasker det naturlige fedtlag af huden, der beskytter mod udtørring, og når huden udtørrer, er den også mere modtagelig over for skadelige bakterier, forklarer han.

Undgå sygdom

Mad indeholder masser af bakterier, og nogle af dem kan gøre dig syg. Det gælder blandt andet campylobacter og salmonella. Og hvordan undgår du så dem?

1/ Tilbered maden ordentligt. Høje temperaturer slår bakterierne ihjel.

2/ Hold råt og tilberedt kød fra hinanden, så bakterier fra det rå kød ikke

sniger sig over på det stegte.

3/ Brug et spækbræt til råt kød og et andet til grøntsager, så de levende bakterier fra det rå kød ikke inficerer grøntsagerne. Vask også hænder og knive af samme årsag.

4/ Lad ikke tilberedt mad stå ved stuetemperatur, kom det i køleskabet, hvor bakteriemængden vokser langsommere.

5/ Lugt til maden. Skadelige bakterier lugter som regel dårligt, så i skraldespanden med maden, hvis det er tilfældet.

Kilde: "Der er flere bakterier i et gram lort en der er mennesker i hele verden", af Peder Worning, Fadl's Forlag.

LÆS OGSÅ: Fyldt med bakterier: Så tit bør du udskifte disse ting

LÆS OGSÅ: Ved du, hvor ofte sengetøjet skal skiftes?