Undgå diabetes 2: Sådan spiser du dig til et sundt blodsukker
Type 2-diabetes er blevet en regulær folkesygdom, men heldigvis er det muligt at spise sig til et sundt blodsukker, selv hvis du har fået diagnosen.
Hirse
Især hirsetyperne teff og ragi, der netop er kommet på markedet og kan fås i helsekostbutikkerne, er gode til diabetikere, fordi de er meget næringsrige og har et lavt glykæmisk indeks, det vil sige, selv om det er kornsorter, får de ikke blodsukkeret til at stige nævneværdigt. De kan bruges i madpandekager, i dej til boller eller fladbrød, eller de kan koges til grød. Alle diabetikere bør lære disse to kornsorter at kende.
Marietidsel
som ligeledes kan købes i helsekostbutikkerne, har også en god effekt på diabetikere – man kan bruge både blade, stængler, rødder og frø. Marietidsel har i folkemedicinen været brugt mod mange sygdomme, da den virker mod betændelse.
Forskning viser, at ekstrakt af marietidsel kan sænke blodsukkeret samt reducere mængden af fedt i blodet. Marietidsel fås også som tørrede urter, der kan drikkes som te eller lægges i blød og bruges i mad. Vær opmærksom på at lægge de tørrede urter i blød, da det frigør de bioaktive stoffer, der er i planterne.
Bukkehornsfrø
Har en stabiliserende virkning på blodsukkeret, har undersøgelser vist. De er stenhårde og skal kværnes eller lægges i blød, inden du spiser dem, ellers kan du ikke tygge dem og optage de vigtige næringsstoffer, de indeholder.
Når bukkehornsfrøene har stået i blød i et par timer, kan du spise dem med en ske og drikke vandet som te. Du kan også vælge at koge eller kværne bukkehornsfrøene – eller købe dem knuste – og bage dem ind i hvedebrød, bruge dem i grød, stuvninger, ovnretter eller koge dem sammen med ris.
Bitre grøntsager
Kan man få fat i frø fra vilde grøntsager og dyrke dem selv, er det direkte medicin for diabetespatienter. Vilde grøntsager smager meget mere bittert, end de grøntsager vi kender i dag, som udvikles mere søde i smagen. Det er det bitre stof, der har en god effekt på blodsukkeret, har forskning vist.
Du kan også vælge at spise blade fra planter som brændenælder, mælkebøtter og rucola. Eller du kan bruge skvalderkål, der engang blev kaldt for ”fattigmands spinat“ og har været brugt her i Norden i årtusinder. Du kan samle de unge skvalderkålsskud og bruge dem i salater eller sammenkogte retter. Efter planten har blomstret, smager den mere bittert, og nogen vil finde den meget stærk, men det betyder faktisk, at den er endnu mere gavnlig.