Sådan slipper du af med halsbrand!

Døjer du med halsbrand? Her er 10 ting, der hjælper dig

Det svier og brænder og er enormt ubehageligt. Men der er heldigvis forskellige ting, du selv kan gøre for at få mindre halsbrand. Se bare her.

1. Koffein og chokolade

Tyske forskere har fundet ud af, at koffeinholdig kaffe i høj grad øger symptomerne på sure opstød.

Når de gav patienterne koffeinfri kaffe, forsvandt de fleste af symptomerne. Dette kan tyde på, at koffein i sig selv har en negativ effekt på sure opstød. Men når patienterne drak te med koffein, havde de ingen symptomer.

Hvorfor koffein fra kaffe har denne negative effekt, ved forskerne ikke. Men hvis du lider af halsbrand, kan det være klogt at holde sig til én kop kaffe om dagen. Kan du lide at få et stykke chokolade til din kaffe? Den lykkefølelse, som de bioaktive og sundhedsfremmende stoffer i mørk chokolade giver os, afslapper også flapperne i spiserøret. Som følge heraf oplever nogle mennesker sure opstød af chokolade. Vælg hvid eller lys chokolade for at mindske ubehaget.

LÆS OGSÅ: Derfor kan du spise dig rask

2. Små måltider

En vigtig del af fordøjelsen finder sted i maven. Her blandes maden med mavesyre og visse fordøjelsesenzymer, som nedbryder og fordeler maden yderligere. Mavesyren er meget stærk – den har en lav pH-værdi og er omtrent ligeså ætsende som den syre, du finder i bilbatterier. Mavesyre udskilles i forhold til, hvor meget og hvilken type mad, du har spist. Kød, fisk og andre proteinrige fødevarer kræver meget mavesyre for at blive fordøjet.

Indersiden af maven er dækket af et tykt lag slim, som beskytter mod mavesyre. Spiserøret har ikke den samme beskyttelse. Hvis du spiser små måltider med mindre fede og proteinrige fødevarer, kan du mindske risikoen for sure opstød. Maven behøver ikke at producere så meget mavesyre, når der er mindre protein at fordøje. Mindre fedt betyder, at maden passerer hurtigere gennem tarmen. Og mindre måltider betyder, at maven ikke strækker sig, så der er risiko for, at der kommer syre ind i spiserøret.

3. Urter og te

Du har måske hørt, at pebermynte – både frisk og i te – er godt for fordøjelsen? Det er det også for mange, men ikke for folk, der har problemer med sure opstød. De vigtigste stoffer i pebermynte er mentol og menthon. Det er to stærke æteriske olier, som giver pebermynte sin gode duft og pebermynteolie sin gode smag.

Hvad er halsbrand?

Halsbrand opstår, når syre fra mavesækken stiger op gennem spiserøret og svælget. Symptomerne er en brændende og sviende følelse i bryst og hals, og tit kommer der også sure opstød.

Normalt mærker vi ikke, at vi har syre i maven, da vi har en lille lukkemuskel, der virker som en envejsventil mellem spiserør og mavesæk, men hvis denne muskel bliver svækket, kan surt maveindhold altså glide op i bryst, hals og svælg. Risikoen for halsbrand stiger bl.a. med alderen.

Kilde: Sundhed.dk

I laboratoriet har pebermynte vist sig at dræbe både bakterier og vira og virke afslappende. Men det er netop derfor, at pebermynte er dårligt, hvis du lider af sure opstød. Lukkemusklen mellem maven og spiserøret slapper nemlig så meget af, at maveindholdet kan trænge ind i spiserøret. Vælg derfor fennikelte for at berolige din mave og frisk rosmarin i stedet for frisk pebermynte.

4. Drop eventuelt boblerne

Mange mennesker oplever, at kulsyreholdige drikkevarer og danskvand forværrer symptomerne på sure opstød. Ikke alene er drikken i sig selv syreholdig, men boblerne øger også trykket i maven, når du drikker den. Forskning viser, at kulsyreholdige drikkevarer forårsager et meget kortvarigt fald i pH-værdien i spiserøret (lige når drikken passerer). Desuden kan kulsyreholdige drikkevarer midlertidigt sænke trykket i den ventil, der adskiller maven fra spiserøret.

Forskere har dog ikke fundet noget afgørende bevis for, at kulsyreholdige drikkevarer direkte forårsager sure opstød og skader på spiserøret. Find ud af, om du har det bedre uden kulsyreholdige drikkevarer. Hvis du ikke kan mærke nogen forskel, behøver du ikke at ændre dine vaner.

5. Skru ned for krydderierne

Stærkt krydrede fødevarer med masser af chili, ingefær og hvidløg er nogle af de mest almindelige fødevarer, som man reagerer på, hvis man lider af sure opstød. Forskning viser, at stærkt krydrede fødevarer ikke påvirker det tryk, der lukker ventilen mellem spiserøret og maven. Problemet synes snarere at være, at de stærke krydderier irriterer spiserøret.

Hvis retten også indeholder løg (og det gør mange krydrede retter), kan det bidrage til at forværre symptomerne yderligere. Fødevarer, der indeholder løg, sænker også pH-værdien i maven over en længere periode, hvilket forværrer symptomerne for personer, der lider af sure opstød. Selv om rå løg er det værste, synes opvarmning af dem desværre ikke at gøre dem mere fordøjelige for alle. Brug lidt purløg eller forårsløg for at tilføje løgsmag til din mad uden at forværre symptomerne.

6. Vægttab

Det er almindeligt, at overvægtige lider af sure opstød. En æbleformet kropstype (hvor taljen er bredere end hofterne) synes at være mest forbundet med sure opstød. Den gode nyhed er, at denne type fedme er den "nemmeste" at komme af med.

Sammenlignet med fedt, der er lagret på lår og balder, er mavefedt mere reaktivt og kan lettere påvirkes af en livsstilsændring med sundere mad og mindre portioner samt mere fysisk aktivitet.

LÆS OGSÅ: Lider du af Halsbrand? Find ud af hvorfor!

7. Strammer bukserne?

Hvis du lider af sure opstød, kan det være værd at se nærmere på, hvad du har på. Bukselinninger, stramme bh'er eller kjoler, der sidder stramt under barmen, klemmer maven og kan forårsage sure opstød.

Så vælg løstsiddende tøj, løsn en knap om nødvendigt, og lad din mave arbejde i fred. Det samme gælder om natten – din mave har brug for plads til at arbejde. Skab en naturlig hældning med flere bløde puder under brystet og hovedet, så maveindholdet bliver i maven og ikke løber tilbage i spiserøret.

8. Har du mavesår?

Mavesår er sår i selve mavesækken eller i toppen af tolvfingertarmen. Man har fundet ud af, at de fleste mavesår skyldes en bakterie kaldet Heliobactor pylori. Men acetylsalicylsyre og smertestillende midler som ibuprofen kan også forårsage mavesår, hvis de bruges i længere tid.

Et sår er ofte kendetegnet ved en prikkende eller brændende fornemmelse mellem navlen og brystbenet. Dette sker normalt en til tre timer efter et måltid. Men nogle gange kan smerterne også komme under eller lige efter et måltid. Symptomerne kan minde om sure opstød. Uden behandling vil sårene vende tilbage. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du lider af sure opstød eller mavesår, bør du kontakte din læge for at få en vurdering.

9. Spis tidligt

Lider du af sure opstød om natten? Så kan løsningen være at spise aftensmaden tidligere. Det kan endda være en god idé ikke at spise noget i de sidste tre timer, før du går i seng. Det skyldes, at risikoen for, at maveindholdet kommer op i spiserøret, øges, når du ligger i vandret stilling kort efter et måltid.

Ifølge en forskningsartikel øgede en sen aftensmad syreeksponeringen efter sengetid med fem procent sammenlignet med at spise det sidste måltid tidligere på aftenen. En anden undersøgelse, der omfattede 817 personer med type 2-diabetes, bekræftede, at sene middage kan være forbundet med en højere risiko for sure opstød. Forskningen på dette område er ikke entydig. Meget kan være individuelt, så prøv dig frem.

LÆS OGSÅ: Sulten inden sengetid? Her er 8 sunde ting du kan spise

10. Skru ned for alkoholen

At nyde et glas ”bobler” kan have en uønsket afslappende effekt på ventilen mellem mave og spiserør. Dette fører til, at mavesyre presses op i spiserøret, hvilket forårsager den velkendte brændende fornemmelse af sure opstød.

Dette gælder alle typer alkohol, så undgå det så vidt muligt. Hvis du vælger at drikke, skal du undgå alle former for boblende drikkevarer (champagne, cava, øl, prosecco m.m.). Undgå også de mest syreholdige drikkevarer (whisky sour, mojito, caipirinha m.m.).