Sådan taber du de sidste 3 kilo
5. FIND DIN INTOLERANCE
Topmave, håndtag og mormorarme kan være et tegn på, at du spiser noget, der stresser kroppen, så den samler fedt og væskedepoter. Det betyder ikke, at du er allergisk over for madvaren, men at din krop ikke er så god til at nedbryde bestemte ting.
– Min erfaring siger mig, at mange kvinder ikke tåler korn så godt. Det viser sig typisk ved en lidt hård topmave eller bulede lår. Der er ikke nogen danske forskningsmæssige resultater, der underbygger det, men jeg har mange gange fjernet korn fra min egen og klienters kost, og det har gjort en stor forskel. Der findes masser af forskningsmæssige resultater, der viser, at hvedemel ikke er godt for kroppen, så tjek lige det rugbrød, du spiser, for at se, om det indeholder hvedemel. Det gør det nemlig tit.
Den eneste måde at finde ud af, om der er noget, din krop reagerer på, er ved at lade være med at spise det i 14 dage. Hvis du kan se og mærke en forandring i kroppen, er det en god ide ikke at spise de ting så ofte, anbefaler Anne Bech.
1. SØVN
Du har måske hørt det før, og det er der en grund til. Det er vigtigt, at du får din søvn, siger Anne Bech. Men det er ikke lige meget, hvornår du sover.
– Kroppen restituerer bedst mellem klokken 22-24, så hvis du ikke får sovet på det tidspunkt, vil din krop hele tiden være lidt træt, hvilket påvirker din præstationsevne og dit overskud. Det bliver altså sværere at få trænet, og din krop vil have mere lyst til søde sager.
Og så skal du sørge for, at der er mørkt om natten (altså indenfor...), for din krops hormoner reagerer på lys. Især leptin kan godt lidt mørke, så hvis du f.eks. tænder lyset, hvis du skal på toilettet om nattet, forstyrrer det produktionen af hormonet. En rigtig dårlig ide, for leptin hjælper på fedtforbrændingen og styrer mæthedsfornemmelsen. Hvis du sover for lidt, stresser du kroppen, så dens eneste fokus er at overleve. Derfor vil den producere mere og mere kortisol, som i mindre doser har en god effekt på kroppen, men i høje doser er et stresshormon, der sætter flere af kroppens processer ud af funktion og gør, at din krop hele tiden er i højeste alarmberedskab. Derfor får du svært ved at slappe af og sove ordentligt og ender i en ond cirkel.
Læs også: Sådan får du en optimal søvn
3. FÅ STYR PÅ SPISETIDERNE
– Du skal kun spise, når du er sulten. Så glem alt om mellemmåltider eller et stort morgenmåltid, hvis du ikke har brug for mad, siger Anne Bech.
Hvis du til gengæld er sulten, skal du endelig spise, forklarer Anne Bech. Det er dog vigtigt ikke at springe måltider over, for så kommer din krop i tvivl om, hvornår der kommer mad næste gang og begynder straks at holde på alle fedt- og energidepoter.
For de fleste er frokost det bedste tidspunkt at spise hovedmåltidet på, fordi det giver masser af energi til resten af dagen. Om aftenen skal kroppen ikke bruge energi til andet end at komme gennem natten, derfor kan den sagtens klare sig med f.eks. kylling eller fisk og nogle grøntsager.
4. DROP STIMULANSERNE (jo, du kan)
Kroppen er programmeret til at kunne lide søde sager, så når den først har smagt det, vil den have mere, og derfor er det så svært at holde sig fra det.
– Men det er ikke kun sukkeret, du skal passe på, det er også sødemiddel som i f.eks. light sodavand. For selv om sødestof ikke er sukker, kan det alligevel påvirke kroppen, som om den har fået sukker, og sætte gang i insulinen, der rydder blodbanen, så du ender med at få lyst til sukker, siger Anne Bech.
Den sidste stimulans, du skal være opmærksom på, er kaffe, hvilket for mange af os næsten er det allersværeste.
– Kaffe gør ikke folk direkte tykke, men det stresser kroppen og kan give vitamin- og mineralmangel, især calcium og magnesium. Det betyder ikke, at du aldrig må drikke kaffe, men prøv at skære det ned til et par gange om ugen, så det bliver en forkælelse i stedet for en nødvendighed.
Læs også: Sådan styrer du sukkertrangen
2. UNDGÅ STRESS
Når du stresser, producerer kroppen – ligesom når du sover for lidt – hormonet kortisol. Og kortisol holder konstant blodsukkeret højt, hvilket i praksis betyder, at du hele tiden har lyst til sødt. Og når du hele tiden har lyst til sødt, er det bare et spørgsmål om, hvornår du falder i, forklarer Anne Bech.
– Det er enormt svært at få styr på hormonerne, når de først er ude af balance. Derfor skal du gøre det, du har allersværest ved: Tage den med ro. Gå tidligt i seng om aftenen, lad være med at arbejde ved computeren en time, inden du skal sove, og prioriter en gang om ugen at gøre noget i stilhed for dig selv: gå i sauna, gå til yoga, få massage eller mediter.
Læs også: Stress-fri på 3 måder
Vi er nogle, der altid kæmper med de sidste tre kilo, der ikke har så meget med sundhed at gøre, men en hel masse at gøre med forfængelighed. De tre kilo, der får maven til at være flad og topmaven til at forsvinde. Når du vil tabe de sidste par kilo, handler det lige så meget om hele din livsstil, som det handler om træning og kost, forklarer personlig træner og forfatter Anne Bech.
Få hendes fem råd til at smide de sidste par kilo her...
Læs også: Tab dig efter din type