Sara Maria Franch-Mærkedahl: ”Der var mange i min omgangskreds, der slet ikke vidste, at jeg havde det sådan"
I flere år kæmpede Sara Maria Franch-Mærkedahl med angst. Der var mange, som ikke vidste det, fordi hun var god til at skjule det. Men i dag har hun lært at få styr på alle tankerne, så angsten ikke dominerer hendes liv længere.
Vært og foredragsholder Sara Maria Franch-Mærkedahl har, siden hun var teenager, kæmpet med angst i den forstand, at hun har brugt utrolige mængder tid og energi på at bekymre sig om alt fra sygdom og flystyrt til død og ødelæggelse.
Som årene gik, fyldte angsten mere og mere. Men for to år besluttede hun sig for at få hjælp hos psykolog Pia Callesen.
”Der var mange i min omgangskreds, der sagde, at de slet ikke vidste, at jeg havde det sådan, og det er jo, fordi jeg har været supergod til at skjule det og bare tænkt, at det var mit eget problem og noget, jeg selv skulle finde ud af at klare,” siger Sara Maria Franch-Mærkedahl i det nye FIT Living.
Psykologen fik hende til at indse, at tanker blot er tanker, og at det ikke er tankerne i sig selv, der har givet hende angst – angsten skyldtes al den tid, hun havde brugt på at bearbejde tankerne og bekymre sig om dem.
”Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt havde en kæreste, som kærligt sagde, at selvom jeg sad stille, så larmede jeg. Det kunne jeg slet ikke forstå. Jeg sad jo der med uldsokker og en dyne og hyggede mig, men alligevel syntes han, at jeg larmede. Og efter at jeg har reflekteret over det, kan jeg nu godt forstå, hvad han mente. At selvom jeg sad stille, så larmede mit sind på en eller anden måde alligevel, fordi jeg hele tiden var i gang med at stille spørgsmål til mig selv, tænke over, hvad vi nu skulle eller blot generelt var urolig. Jeg diskuterede hele tiden med mig selv,” siger Sara Maria Franch-Mærkedahl.
Fysisk forandring
I dag er angsten ikke så dominerende længere, og hun er kommet langt mere i sync med sig selv. Derfor fylder de indre diskussioner heller ikke længere i hendes liv og hverdag – og det kommer også til udtryk i en fysisk forandring.
”Tidligere undrede jeg mig over, hvorfor jeg var så træt på en måde, som jeg ikke kunne forklare. Det var en anden udmattelse end den, der kommer, når man har knoklet rigtig meget. Jeg havde jo stadig masser af energi inde i kroppen, så hvorfor kæmpede jeg med træthed?”
Hun forstår nu, at det var en mental træthed, fordi hun brugte så meget tid på at tænke på alt muligt, som hun troede, hun skulle arbejde med hele tiden.
”Hvis der kom en tanke som ”tænk nu, hvis jeg er syg”, så tænkte jeg, at jeg nok havde fået den tanke, fordi der var noget, der prøvede at fortælle mig, at jeg skulle være opmærksom på et eller andet, og så begyndte jeg at stille mig selv alle mulige spørgsmål til det.”
Gode værktøjer
Hos psykologen fik hun også forskellige værktøjer, som gør, at hun i dag er hurtig til at få stoppet de ængstelige tanker, hvis de kommer.
”Man skal forestille sig, at tanker er ligesom et telefonopkald. Det er ikke alle telefonopkald, der er lige vigtige. De ligegyldige skal vi lade være med at tage, og modsat kan vi give tankerne opmærksomhed, hvis det er et vigtigt opkald.”
Sara Maria Franch-Mærkedahl vurderer, at hendes angst i dag bevæger sig mellem ét til fire på en skala fra nul til 10, hvor den før lå mellem syv og 10.
”Det kan da godt være, at jeg bliver lidt irriteret over, at jeg nogle gange skal bede mine tanker om at tie stille, og at de ikke bare gør det af sig selv, men det er jeg nødt til at acceptere, ligesom jeg også er nødt til at acceptere, at min angst nok aldrig forsvinder helt. Den kan stadig stikke hovedet frem, hvis jeg kommer i situationer, hvor jeg føler mig meget presset mentalt. Det kan være i en arbejdssituation, eller hvis jeg læser nyheder om krige, der ingen ende tager, hvor jeg bliver nervøs på mine børns vegne. Så bliver jeg følelsesmæssigt involveret i det og bliver ked af det, og det kan påvirke min angst. Men i løbet af det sidste år kan jeg ikke engang tælle en håndfuld gange, hvor det er sket.”