Sara Maria Franch-Mærkedahl

”Det er vigtigere, at jeg føler mig stærk og sund indeni, end hvordan min krop ser ud udenpå”

Selvom Sara Maria Franch-Mærkedahl går op i at leve sundt og behandle sin krop ordentligt, må sundhed ikke blive en sur pligt. Af den grund har hun heller ingen regler for, hvad hun spiser, eller hvor ofte hun træner, men lytter i stedet til, hvad hendes krop fortæller hende.

Min tilgang til sundhed har egentlig altid været ret enkel. Jeg har aldrig forsøgt at leve op til et bestemt sundhedsideal og har ingen regler eller restriktioner for, hvordan jeg lever, spiser eller træner.

Sommetider ville jeg ønske, at der ikke var så stort fokus på, hvad der er sundt og usundt eller så mange regler for hvor meget vand, vi bør drikke om dagen, hvor ofte vi skal træne, om vi går 10.000 skridt eller spiser for meget sukker, men at vi var lidt bedre til at simplificere vores syn på sundhed og sætte de rammer og regler, der fungerer bedst for os hver især. At vi i højere grad levede ud fra et princip om lyst og ikke alt det, vi bør og skal.

For mig handler sundhed 100 procent om balance mellem min mentale og min fysiske sundhed. Udover at jeg føler mig sund, når jeg træner og styrker min krop, så handler træning for mig om at passe på mig selv både mentalt og fysisk. Jeg træner ikke for at se ud på en bestemt måde og er ikke fokuseret på, hvordan min krop ser ud udenpå – for mig er det vigtigere, at jeg føler mig stærk og sund indeni, og min mentale sundhed vægter helt klart tungest.

Selvfølgelig skal man ikke behandle sin krop dårligt, men frem for at have dårlig samvittighed og slå mig selv oven i hovedet over, at jeg ikke får drukket nok vand eller trænet tre gange om ugen, har jeg meget større fokus på, hvordan jeg har det indeni.

Gennem det sidste års tid har jeg gået til metakognitiv terapi på grund af min angst. Her har jeg haft specifikt fokus på min mentale tilstand og det at være i mental balance. Jeg har også arbejdet med at være ærlig overfor mig selv, lært at mærke mine grænser og i højere grad gøre ting af lyst og ikke af pligt.

Jeg tror, at man får det bedre, hvis man står 100 procent på sine fødder og er opmærksom på, hvor man er, og hvor man gerne vil hen. Terapien har helt klart været en kæmpe gave for mig – både i forhold til min mentale sundhed generelt, men også for min måde at være i livet på, og hele mit metakognitive terapiforløb, er der nu kommet en bog ud af.

Jeg er meget bevidst om at være til stede i nuet. Det betyder ikke, at jeg sidder i skrædderstilling og mediterer, men jeg sørger flere gange i løbet af dagen for lige at stemple ind og mærke efter, hvordan jeg egentlig har det. Jeg sørger for at tage pulsen på mig selv og mærke efter, om jeg er det rigtige sted i den givne situation, og om jeg er i balance. Det gælder f.eks. både følelsesmæssigt, arbejdsmæssigt og sundhedsmæssigt.

Mit bedste sundhedsråd er, at for at du kan trives og have det godt, skal du være tro mod dig selv. Det er vigtigt, at du er ærlig overfor dig selv og ikke bare hopper på rullebåndet og føler, at du skal være som alle de andre. At du i stedet lytter til din intuition og mærker efter, hvad dine behov er, i stedet for at tilpasse dig andres mål, ønsker og behov.

Sara Maria Franch-Mærkedahl

  • Tv- og podcastvært, foredragsholder, forfatter, moderator og konferencier.
  • Medejer af sundhedsappen Melio.
  • Har tidligere været vejrvært på TV 2 og arbejdet som model. P.t. er hun aktuel med bogen ”Let livet” om at leve med livslang angst.
  • Hun er 43 år, kæreste med skuespiller Nicolaj Kopernikus og mor til to døtre.