Sådan træner du sikkert i solen
Undgå at blive skoldet, når du dyrker sport udenfor om sommeren. Her er 8 gode tips.
Ahh, endelig skinner solen, og det er tid til at rykke træningen udendørs, for efter en lang vinter i fitnessrummet er der næsten ikke noget bedre end en forfriskende løbetur rundt om søerne, tage håndvægte og kettlebells med ud i haven eller en skøn yogatime i parken.
Når du får pulsen op udenfor, er det dog vigtigt at huske på, at solen stadig bager på din hud, selv om det måske ikke føles på samme måde, som hvis du solbader på stranden. Sidste år blev hver fjerde dansker solskoldet i den danske sommer, og 70 % af dem blev solskoldet, mens de opholdt sig i solen uden at solbade. Det viser en ny rapport om danskernes solvaner i 2015 lavet af Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne.
Her er 8 tips til solbeskyttelse, når du træner udendørs
1. Undgå så vidt muligt at træne mellem klokken 12 og 15. Det er nemlig dér, solen står højest på himlen. Udover at det ofte er alt for varmt at træne, så kommer uv-indekset i dette tidsrum op på 3 eller mere, og du bliver derfor lettere solskoldet.
2. Løb i skoven. Træerne giver en svalende skygge, så du ikke bliver stegt i solen, og samtidig får du udfordret dine muskler, balance og kondition til det yderste ved at løbe i kuperet og ujævnt terræn.
3. Find en park. Hvis du bor i byen, så find en park med mange træer, hvor du kan lave stationære øvelser i skyggen. Det er for mange både mere behageligt ikke at svede i den stegende sol, og du undgår at få for meget af solens skadelige uv-stråling. I de større byer findes der masser af udendørs træningsområder, men i de mindre byer er der også gode muligheder for skyggefuld sommertræning.
4. Træn i en let, langærmet og svedtransporterende bluse. Så bliver du ikke skoldet på armene, mens du løber, og slipper for solcreme, der klistrer, når du sveder.
5. Træn i trekvart lange løbebukser – de dækker bedst, og så slipper du for at smøre dig med solcreme på hele benet.
6. Invester i en god kasket. Så får du ikke solen i øjnene på din løbetur.
7. Husk solcreme dér, hvor tøjet ikke dækker. Hvis du f.eks. løber med en kasket, skal du huske at smøre solcreme i nakken.
8. Tjek dagens uv-indeks. Uv-indekset fortæller, hvornår du skal passe på i solen, og er uv-indekset 3 eller mere, skal du bruge solbeskyttelse. Derfor er det en god idé at tjekke indekset, inden du planlægger dagens motion. Du kan fx downloade den gratis app ’Uv-indeks’, som er udviklet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen. Her kan du tjekke det aktuelle uv-indeks der, hvor du nyder sommeren.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse