Små frø med stor SUND effekt
Frø er sprængfulde af vitaminer, mineraler – og smag. Men hvordan får du dem ind i din daglige kost? Læs med her, og bliv klog på 9 sunde frø.
1. Græskarfrø
Græskarfrø har et højt indhold af forskellige B-vitaminer, som blandt andet har vist sig at styrke hud, hår, negle og ikke mindst energiniveauet. Brug dem som snack eller salatdrys, ristet på en pande med låg på og drysset med lidt salt.
2. Nigellafrø
Studier viser, at de små uanseelige frø har god effekt på en lang række sygdomme fra epilepsi over type 2-diabetes og til astma. For dig, der hverken er syg eller astmatisk, er det måske værd at vide, at nigellafrø også har vist sig at forbedre hukommelsen og styrke humøret. Nigellafrø smager krydret, lidt hen ad kommen, og kan drysses rå ud over salater og supper eller bruges i bagværk.
3. Quinoa
Quinoa er frø fra en græsart, som vokser i Andesbjergene og betragtes faktisk kulinarisk som et korn. Frøene har et højt protein- og kostfiberindhold, hvilket gør, at de hjælper med at holde mæthedsfornemmelsen længere. Desuden er koncentrationen af vitaminer og mineraler meget høj. I køkkenet skal man sørge for at skylle quinoa meget grundigt, gerne efter en grundig iblødsætning. Årsagen er, at quinoa på overfladen har såkaldte saponiner, som dels smager lidt bittert og sæbeagtigt, dels indeholder toksiner, som bl.a. kan skade tarmene. Brug quinoa som alternativ til ris.
4. Sesamfrø
Sesamfrø har en høj koncentration af en lang række vitaminer, mineraler og kostfibre. Studier har desuden vist, at sesamfrø kan have en god effekt på det farlige kolesterol og på blodtrykket. Et særligt stof, sesamin, virker som et antioxidant, som bl.a. kan hjælpe leveren med at eliminere giftstoffer i kroppen. Smagen af sesamfrø vinder gevaldigt, når de ristes let på en tør pande.
5. Hørfrø
Et studie fra Københavns Universitet har vist, at hørfrø kan dæmpe appetitten og dermed hjælpe med vægttab. Det sker, fordi kostfibrene i hørfrø er med til at forhindre høje blodsukkerstigninger efter et måltid, som igen giver trang til hurtigt at få noget at spise efterfølgende. Desuden er indholdet af ALA – det sunde plante-omega-3 – ganske højt. Kostfibrene er derudover med til at holde maven i gang og sikre en god fordøjelse. For at få fuldt udbytte af hørfra kan de blendes, men det er ikke nødvendigt, hvis det primært er fordøjelsen, man vil hjælpe på vej.
6. Lucernefrø
Lucernefrø er især kendt for at være gode at spire, men frøene kan sagtens spises for sig selv og er fulde af vitaminer og andre næringsstoffer. Lucerne er måske det frø, som har den allerstørste variation af vitaminer og mineraler. Især er familien af B-vitaminer stærkt repræsenteret, hvilket er godt at vide for dig, der gerne vil have stærkere negle, smukkere hår og blødere hud. Man kan evt. lave et te-afkog af lucernefrø, som siges at virke udrensende, men det græsagtigt smagende frø kan også bruges som drys på f.eks. bagværk.
7. Hampefrø
Hampefrø er blevet meget populære blandt de sundhedsbevidste på det sidste. Årsagen er en mængde studier, som viser, at hampprodukter har en nærmest uendelig række af fordele. Herunder er hamp den af alle plantekilder, som har den højeste koncentration af sunde fedtstoffer, ligesom proteinindholdet er særdeles højt. Hamp indeholder bl.a. phytonutrienter, som beskytter kroppen mod sygdomme. Rå hampefrø smager let bittert og skal doseres med måde, når de blendes i smoothies eller bages med i brød.
8. Chiafrø
Chiafrø kommer fra en latinamerikansk urt, som er i familie med mynte. De små sorte frø indeholder masser af protein og kostfibre, som sikrer en længere mæthedsfornemmelse, foruden en høj koncentration af vitaminer og mineraler. Desuden er indholdet af planteomega-3 ganske højt, hvilket studier har vist er godt for både lever og hjerte. I køkkenet har chiafrø den egenskab, at de svulmer op og bliver ”geléagtige”, når de blandes med væske, hvilket gør, at de kan spises som grød uden varmetilberedning.
9. Boghvede
Ligesom quinoa betragtes boghvede oftest som et korn, men det er faktisk et frø. Ligesom andre frø er det også lavglykæmisk, dvs. at det holder blodsukkeret stabilt og styrker mæthedsfornemmelsen. Studier har desuden vist, at boghvede er særligt effektivt til at stabilisere kolesterolniveauet i blodet. I køkkenet kan boghvedemel og -flager erstatte de glutenholdige meltyper og havregryn, ligesom hele, ristede boghvedekerner knaser skønt og smager godt i f.eks. salater.