Spændingshovedpine

Spændingshovedpine: Derfor er motion og afslapning oftest langt bedre end piller

Spændingshovedpine er meget udbredt og både ubehageligt og smertefuldt. Se her, hvordan du kommer smerterne til livs – helt uden medicin.

Spændingshovedpine er noget, vi er mange, der fra tid til anden lider af. Det er nemlig den mest almindelige form for hovedpine – mere almindelig end migræne.

"Spændingshovedpine kan være ekstremt smertefuld, selv om den ikke er lige så invaliderende som migræne. Mange mennesker har det dog værre, end det lige ser ud til, og det påvirker både søvnen og livet generelt," siger Mattias Linde, overlæge og professor i neurologi.

Nogle mennesker mærker spændingshovedpine som en hovedpine, der sniger sig ind på en og bliver værre i løbet af dagen. Andre vågner op med en mat fornemmelse, der mærkes i hele hovedet og nogle gange ned i nakken. Smerten kan ofte sammenlignes med en tung blyhætte eller en rem om hovedet. Men selv om det hedder spændingshovedpine, så har det faktisk ikke altid noget med spændte muskler at gøre.

"Nyere forskning har vist, at ikke alle, der får spændingshovedpine, har spændte muskler. Det er mere kompliceret end det, og spændingshovedpine involverer en slags falsk signal fra vores sensoriske nervesystem i hjernen," siger Mattias Linde.

Nogle mere berørte

Spændte muskler ser dog stadig ud til at have en vis betydning. Især hos dem, der er mere tilbøjelige til at få hovedpinen. 

"Undersøgelser viser, at hvis de klemmer kæben let sammen i en halv time, starter hovedpinen ofte. Hvis man er tilbøjelig til at få hovedpine, bliver man påvirket af muskelspændingen og får mere ondt," siger Mattias Linde.

Migræne eller spændingshovedpine?

Spændingshovedpine er noget, de fleste kender til. Symptomerne varierer, men føles ofte som stramme bånd hen over panden. Du kan også have smerter i nakke eller hovedbund, ringen i ørerne og problemer med at fokusere. Hovedpinen er sjældent alvorlig, men bliver ofte værre i løbet af dagen. Ved kronisk spændingshovedpine kan der også forekomme lysfølsomhed og kvalme.

Migræne er en neurologisk lidelse, der forårsager anfald af alvorlige, intense smerter, som kan vare i flere dage. Du kan føle dig syg og kaste op, få følelsesløshed i hænder og arme og blive mere følsom over for lys, lyd og lugte. Fysisk aktivitet gør smerterne værre.

Men der er selvfølgelig mange årsager til, at spændinger opstår og skaber hovedpine. Når den samlede belastning er så stor, at man får smerter, er det vigtigt at finde ud af, hvad der er årsagen til problemet.

Det kan være alt fra stress, søvnmangel, træthed, mental sundhed, dehydrering, kæbespændinger til dårlig belysning. Mange mennesker tager en pille som et "quick fix", men hvis smerterne er hyppige, mener Mattias Linde, at man bør gennemgå sit liv.

"Jeg forstår godt fristelsen til at tage smertestillende piller for at slippe af med smerterne. Men risikoen er, at man udvikler medicinoverforbrugshovedpine. Smerterne er et signal om, at der er noget, der slider på dig, og det bør du lytte til det."

Tag et kig på dine vaner

Hvis smerterne er hyppige, er det en god idé at ændre på nogle vaner og rutiner. Find inspiration her:

Gode vaner mod spændingshovedpine

  • Sov regelmæssigt og nok – de fleste har brug for mindst syv timers søvn.
  • Drik nok væske – minimum 1-1,5 liter dagligt.
  • Vær fysisk aktiv.
  • Lav øvelser for at afspænde din nakke, dine skuldre og din hals.
  • Hold pauser og skift arbejdsstilling med jævne mellemrum, hvis du har stillesiddende arbejde.
  • Begræns alkohol og rygning

Kilde: Nationalt Videnscenter for Hovedpine

Motion er bedre end piller

I første omgang anbefaler Mattias Linde forebyggende og ikkemedicinsk behandling. Pulstræning, mindfulness, afslapningsøvelser og kognitiv adfærdsterapi har i undersøgelser for eksempel vist sig at være effektive mod migræne og spændingshovedpine.

"Gør noget, du nyder. Afslapning er lige så vigtigt som selve træningen. Alt, hvad der får dig til at slappe af og føle dig mere harmonisk, er godt mod spændingshovedpine."

Motion er yderst effektivt

Motion har vist sig at være yderst effektivt mod spændingshovedpine. Det er bedst at bevæge sig, så du bliver forpustet og får din vejrtrækning op i 30 minutter tre gange om ugen. 

"Mit forskerhold har påvist, at forskellige former for moderat motion kan være lige så effektivt som receptpligtig medicin. Vælg noget sjovt, løb på rulleski, cykel, løb ... Det er godt for helbredet og gratis," siger overlæge og professor Mattias Linde.

Men læg ikke for hårdt ud. Hvis du presser dig selv for meget, kan motion også udløse hovedpine. Det er vigtigt at varme op 15 minutter før og slappe af 15 minutter efter træning.