Stor mascara-test: Smukkeserer du dig med usunde kemikalier?
Mascara skal være nem at lægge, holde hele dagen – og være fri for skadelig kemi. Forbrugerrådet Tænk har lavet en stor mascara-test, og her kan du læse, hvordan du vælger den bedste makeup til vipperne.
En klat mascara er en uundværlig del af mange kvinders morgenrutiner. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvad du smører på dine vipper, når udseendet skal friskes op.
Det viser en ny test, som Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag.
Blandt testens 55 forskellige mascaraer indeholder 16 styk nemlig kemikalier, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller allergifremkaldende, og som du derfor skal forsøge at styre udenom.
Det forklarer Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.
- Det er jo ikke voldsomme mængder, du tager på af mascara. Men man kan sige, at det sidder tæt på øjnene, og der kan du nemt optage stofferne gennem slimhinden, siger hun og forklarer, at hormonforstyrrende stoffer potentielt kan have en lang række uønskede effekter, ligesom de mistænkes for at have forbindelse til brystkræft og overvægt, om end det i så fald kræver store mængder.
- Men der, hvor det er særligt vigtigt, er i forhold til graviditet. Stofferne kan potentielt være med til at påvirke vores evne til at få børn, og vi kan se, at fertiliteten over en årrække er blevet dårligere. Vi har simpelthen fået sværere ved at få børn, tilføjer hun.
Indeholder Flour
Værst står det til med M.A.C Extended Play Gigablack Lash-mascara, som foruden allergifremkaldende kemi også er testet positiv for fluorstoffer.
Et stof, der ikke blot er skidt for miljøet, men som også mistænkes for at påvirke menneskers immunsystem.
- Flourstoffer bliver brugt til at overfladebehandle regnjakker og kan også blive brugt i blandt andet bagepapir. Det er noget, man ofte bruger til at overfladebehandle ting, så det bliver modstandsdygtigt over for snavs og vand og sådan. Men det er stoffer, som ikke rigtigt bliver nedbrudt, og som kan have problematiske effekter på mennesker, siger Christel Søgaard Kirkeby.
Derudover har Forbrugerrådet valgt at give den dårligste bedømmelse, C-bedømmelsen, til udvalgte mascaraer fra Nilens Jord, Max factor, Clinique, Lancôme, Dior, Chanel, Original, L’Oreal, Benefit, Estee lauder, NYX, Helena Rubinstein, Elizabeth Arden, Dark Blond Cosmetics og Revlon.
Flere af mascara-mærkerne i testen har dog både en god udgave og en mindre god udgave, og derfor behøver du ikke at dumpe dit favoritmærke, hvis det ligger i den uheldige ende af listen.
- Prisen er heller ikke vigtig. Nogle af de billige ligger fint nok, og de dyre kan både være med og uden problematiske kemikalier, forklarer Christel Søgaard Kirkeby.
Cocktaileffekten
Isoleret set er det ikke farligt for hverken dig eller din krop, hvis du påfører vipperne med en mascara, der indeholder uønsket kemi.
Men når vi hver dag påfører os med sundhedsskadelige kemikalier gennem andre kosmetiske produkter, cremer, de ting, vi omgiver os med i vores hjem, vores indeklima og indpakningen til den mad, vi spiser, så kan det altså ende galt, forklarer Christel Søgaard Kirkeby.
- Desværre kan man ikke kun kigge på det enkelte produkt. Man skal også tage højde for det, der hedder cocktaileffekten. Det vil sige, at selvom det enkelte produkt er sikkert nok i sig selv, så kan den samlede udsættelse godt blive for meget, siger hun.
Forbrugerrådet anbefaler derfor, at du forsøger at holde dig fra så mange skadelige stoffer som muligt – og der kan du fint begynde med din mascara.