Billede af Susanne. Hun smiler, og hun har kort, mørkt hår.

Susanne kæmpede mod svær rosacea - indtil hun mødte hudlægen Tore

Lægerne udskrev den ene antibiotikakur efter den anden, men intet hjalp på Susannes rosacea. I stedet blev udslættet og rødmen værre, og i mange år isolerede hun sig derhjemme. Men så fik hun endelig håbet tilbage takket være en hudlæge, som behandlede hende med en ny type laser.

hjemmet logo farve

Susanne havde næsten mistet håbet om at komme sig over sin rosacea, da hun mødte en hudlæge, som afprøvede en ny type laser på hende. 

Nu har hun genvundet sit selvværd og sin livsglæde.

"At jeg er blevet så fin i ansigtet, er som at vinde den største lottogevinst," siger Susanne, 56, mens hun griner og stolt viser sit smukt sminkede ansigt frem.

Hendes vej til den, hun er i dag, har været lang og besværlig. Det hele startede for mere end 15 år siden, da hun var omkring 40 år. Susanne – som aldrig tidligere havde haft problemer med sin hud, ikke engang bumser i teenageårene – blev pludselig rød i visse områder af ansigtet og fik en masse små pletter.

Hun tog til lægen, hvor man konstaterede, at hun var blevet ramt af rosacea. Hun fik recept på en salve, men ingen yderligere information om sygdommen.

Som årene gik, blev symptomerne værre og værre. Til sidst var næsten hele hendes ansigt blodrødt, og hun havde frygtelige smerter.

"Når et hår klæbede til huden, var det som en le, der skar ind i den. Og når børnene prøvede at kramme mig, sagde jeg altid, ”pas på mit ansigt”. Ingen måtte klappe mig på kinden, og jeg kunne ikke vaske mit ansigt med almindeligt vand, uden at det gjorde ondt."

Susannes råd til andre med rosacea

  • Lad være med at gå til almindelige hud- og skønhedsklinikker med hudterapeuter, som ikke er læger.
  • Giv ikke op. Hvis lægen ikke giver dig den hjælp, du har brug for, så bliv ved med at lede. Find en hudlæge, du har tillid til. Der er hjælp at hente, du skal bare være vedholdende.
  • Få støtte: Tal med familie og venner om, hvordan du har det. Det er let at isolere sig, når man har rosacea og mister livslysten.

Da hun var 43 år, blev hun henvist til en hudlæge, som ordinerede forskellige slags antibiotika, men hverken det eller forskellige salver hjalp ret meget.

"Jeg blev mere og mere isoleret, havde ikke lyst til at gå uden for mit hjem og lade andre se mig. Jeg blev deprimeret og tilbragte mine dage i sengen. 

Hver morgen og aften tog jeg billeder af mig selv for at sammenligne. Hele tiden håbede jeg, at det ville blive lidt bedre, men det blev det aldrig."

Mistede fodfæstet

Susanne blev mere og mere desperat og henvendte sig til forskellige hud- og skønhedsklinikker i håb om, at nogen kunne hjælpe hende.

"Jeg gik til hudterapeuter og fik diverse behandlinger med cremer, salver og dybderensning – og endda laser. Det skulle jeg aldrig have gjort, for jeg har aldrig haft det så dårligt som efter de laserbehandlinger. 

Jeg lignede en tomat og var helt hudløs nogle steder."

"Jeg troede, at disse hudterapeuter var uddannede og havde viden om rosacea, og blev vred, ked af det og mistede simpelthen fodfæstet, da de i stedet gjorde det værre.

 Ja, til sidst havde jeg faktisk ikke lyst til at leve mere ..."

Det værste var smerten, der pulserede, brændte og skar. Det føltes, som om hun var ved at brænde op.

"Jeg tror ikke, folk er klar over, hvordan rosacea påvirker én, og hvad det gør ved ens psyke. Jeg havde enorme smerter og skammede mig over, hvordan jeg så ud. 

Ar og eksem på kroppen kan dækkes med tøj, men man kan ikke skjule sit ansigt."

Havde det ikke været for hendes datter, havde Susanne måske aldrig fået den hjælp, hun så desperat havde brug for.

"Hun googlede og fandt en hudlæge, som virkede kyndig, og som hun syntes, jeg skulle kontakte. Men jeg nægtede. Jeg havde ikke tænkt mig at sætte mig ind i bilen og køre langvejs for at se endnu en læge, som ikke kunne hjælpe mig. 

Jeg sagde, at det ikke nyttede noget, og at jeg havde fået nok. Jeg stolede ikke på nogen."

Et normalt liv

Men efter lidt overtalelse tog hun alligevel til sidst kontakt til lægen og sendte billeder af sig selv. Da de endelig mødtes, gik hun med til at prøve KTP-laseren, en ret ny type laser, som anses for at være effektiv mod rosacea.

"Jeg fik tre laserbehandlinger med fire ugers mellemrum, samtidig med at jeg tog antibiotika. Efter cirka tre måneder vendte tingene, og min hud blev rigtig fin!

Jeg var lykkelig helt ind i sjælen, og jeg tror virkelig, at lægen gav mig mit liv tilbage."

I dag lever Susanne et normalt liv, selv om hun altid går med solhat og solbriller i sommermånederne, da sollys kan give udbrud. Og hun undgår alkohol, kaffe, krydret mad, brød, pasta, spinat, tomat og banan, som hun har opdaget, kan udløse rosacea i hendes tilfælde.

"Sygdommen kommer i anfald. Hvis jeg er uforsigtig eller stresset, kan jeg få såkaldte ”flushes”, som gør mig rød i ansigtet. Så prøver jeg at finde ud af, hvad det var, der udløste udbruddet. 

Og hvert forår og efterår får jeg nogle laserbehandlinger for at holde rosaceaen i skak."

Susanne har i et par år haft en Instagramkonto, @rosacea.skin, hvor hun fortæller om sin rosacea og giver tips om salver, cremer og andre hud- og makeup-produkter, der virker for hende.

"Jeg får beskeder fra mange andre, som næsten har givet op. Der er mange desperate mennesker. Jeg er så skuffet over lægerne, som ofte bare udskriver antibiotika, der ødelægger maven, men ikke hjælper ret meget på selve rødmen."

Men for Susanne er forskellen i dag i forhold til, da det var værst, som nat og dag.

"Man kan endda høre på min stemme, at jeg har fået mit selvværd og min selvtillid tilbage! 

Og nu skammer jeg mig ikke længere over at mødes med mine børn og venner."

Hvad er rosacea?

Rosacea er en kronisk, inflammatorisk hudsygdom, der ofte starter i alderen 30-50 år, og som er lidt mere almindelig hos kvinder og personer med lys hud. 

Det anslås, at omkring 10 procent af befolkningen har rosacea.

Det er uklart, hvorfor nogle mennesker får det, men det kan være arveligt eller skyldes ændringer i mikroorganismer i tarmen og huden. Det, der sker, er, at blodkarrene i ansigtet bliver overfølsomme over for forskellige ydre og indre faktorer. Cirkulationen øges derefter og bidrager til inflammation, hvilket fører til rødme og hævelse, nogle gange en brændende fornemmelse, udvidede blodkar og betændte knopper.

Dermatolog Tore Nielsen: Den rette hjælp kan ændre patienternes liv

Årsagen til, at nogle får rosacea, er stadig ukendt, men man regner med, at cirka 10 procent af befolkningen rammes. Og hudsygdommen medfører ofte både fysisk og psykisk lidelse.

I mere alvorlige tilfælde af rosacea er depression og lavt selvværd ikke ualmindeligt. Sygdommen er også kronisk, men der er hjælp at hente.

Nogle har milde symptomer med lidt rødme fra tid til anden, mens andre får blussende hud over næsten hele ansigtet, nogle gange endda bylder, blærer og knopper. 

Hudlæge Tore Nilsen har mødt mange patienter med rosacea gennem årene og fortæller, at det er en sygdom, der er mange fordomme om:

"Nogle tror, at rosacea er selvforskyldt, måske på grund af dårlig hygiejne eller lignende, hvilket ikke er sandt. Men det gør, at mange ramte har det dårligt og lider i stilhed."

Hvorfor man rammes, er ikke helt klarlagt, men sygdommen er kronisk, og selv om der ikke findes nogen kur, er der behandlingsmuligheder, som kan hjælpe med at kontrollere symptomerne. 

Mange patienter giver dog udtryk for, at de ikke får den hjælp, de har brug for, og Tore Nilsen mener, at lægerne skal blive bedre til at tilbyde forskellige former for behandling:

"Man plejer at begynde med lokalbehandling i form af salver og antibiotika, men ofte hjælper det ikke på selve rødmen. I mere alvorlige tilfælde kan en hudlæge ordinere lægemidlet Isotretinoin og også give en eller anden form for laserbehandling."

Gode resultater

Tore Nilsen bruger forskellige lægemidler samt vaskulær laser, som ved hjælp af kraftige grønne lysglimt med en bølgelængde på 532 nanometer opvarmer karrene og forsegler dem. Det er en behandling, som ofte giver gode resultater netop på rødmen ved rosacea.

"Jeg anbefaler to til fire behandlinger med tre til seks ugers mellemrum, efterfulgt af vedligeholdelsesbehandling, hvis det er nødvendigt."

Andre ting, man selv kan gøre, hvis man er ramt, er at gennemgå sin livsstil og forsøge at undgå sol, stress, krydret mad, alkohol og varme drikke. Hvis man er usikker på, om man har rosacea, bør man altid opsøge sin læge.

"Al rødmen er ikke nødvendigvis rosacea, det kan f.eks. være SLE, en kronisk inflammatorisk sygdom, der også kan give hududslæt. Den rigtige diagnose er vigtig for den rigtige behandling. Og jo tidligere man kommer i gang, jo lettere er det at behandle."

"Til trøst kan jeg sige, at der findes hjælp, som kan ændre en patients liv til det bedre. Ved hjælp af medicin og vaskulær laserbehandling får mange ofte en meget fin hud."

4 typer af rosacea

  1. Rosacea med hudrødmen:
  2. Rosacea med hudrødmen, også kaldet erytem, får huden til at rødme kraftigt i visse dele af ansigtet. Huden føles varm og kan brænde eller stikke. Det røde udslæt kan blusse op ved varme, kulde, visse fødevarer og stress. Denne type er den mest almindelige og tegner sig for ca. 55-70 procent af alle tilfælde.

    2. Rosacea med blærer og bylder

    Kendetegnet ved både overfladiske og dybe bumser, især på kinderne. Nogle gange også ledsaget af rødme af huden, men ikke altid. Rammer ca. 25-40 procent af dem, der lider af rosacea.

    3. Rosacea med rhinophyma

    Rødme og forstørrelse af talgkirtlerne på næsen får huden på og omkring næsen til at blive forstørret. En sjældnere form for rosacea, som næsten udelukkende rammer mænd.

    4. Okulær rosacea 

    Viser sig som betændelse i øjenlågene eller øjnene og kan give svie, tørhed, rødme eller en følelse af at have noget i øjnene. Omkring 60 procent af personer med rosacea lider også af okulær rosacea.

Kilde: rosacea.se